Home » Când, unde, cum » Cele mai impresionante imagini din România ultimului secol. Momente reprezentative

Cele mai impresionante imagini din România ultimului secol. Momente reprezentative

Violeta Badea / 06.06.2021, 16:34

Te-ai întrebat vreodată cum a arătat România în ultimul secol? Ei bine, o arhivă de fotografii online readuce la viață istoria țării noastre. Imaginile au fost culese de economistul Edgar Szocs, un preot și un software developer. Iată cele mai impresionante momente din România ultimului secol.

Cele mai impresionante imagini din România ultimului secol

Ți-ai pus vreodată întrebarea cum a arătat România în ultimii o sută de ani? Ei bine, acum ai ocazia de a vedea imagini impresionante adunate din anul 1990 până în anul 2000. Totul datorită unui proiect senzațional realizat de economistul Edgar Szocs, un preot și un software developer, cu toții pasionați de surprinderea cadrelor speciale ale secolului XX din țara noastră.

În anul 2019, cei trei au înființat site-ul Azopan și pagina de Facebook cu același nume, pornind de la un buget de „zero”. Finanțarea nu este momentan necesară, deoarece baza de date este găzduită gratuit de un prieten din copilărie al acestora.

Astfel, o serie de 25 de fotografii, unele cu scurte informații despre locul și anul în care au fost realizate, despre autor sau despre instituția care le-a donat, ne fac să resimțim acele vremuri și peisajul în schimbare al orașelor din țara noastră.

Momente reprezentative din ultimii 100 de ani

Un secol in fotografii
Un secol in fotografii

1. Un băiețel este surprins dormind pe bordul unui autobuz, în timpul unei curse de prin Județul Mureș.

2. Jeno Cholnoky, celebrul om de știință etnic maghiar, a fost fotografiat în 1910 la Cluj-Napoca, care făcea parte din Regatul Ungariei atunci.

3. Doi ciobani în Munții Făgăraș, în anul 1963. Acestea sunt câteva dintre cele aproape 13.000 de fotografii analogice care alcătuiesc arhiva foto Azopan a României.

4. Un pădurar înalt  se oprește pentru o fotografie cu tovarășa sa, pe un drum lângă Lacu Roșu în 1940.

5. Un autobuz timpuriu cu două etaje răsună prin Arad, în 1915. Unele fotografii din arhivă, inclusiv aceasta, au fost filmate în regiuni din România care făceau parte din Regatul Ungariei înainte de 1918.

6. Localnici și un pod de cale ferată peste râul Trotuș în anul 1908.

7. O carte poștală a unui soldat etnic maghiar care-și lua rămas bun de la iubita sa din Transilvania, în 1917. Textul spune: „Patria sună. Trebuie să ne despărțim acum. Dumnezeu să fie cu tine, dragul meu. Vom fi din nou împreună după marele război!”

8. O fotografie a familiei Kron în anul 1927. Este dintr-o colecție de imagini cumpărate de la o piață, de tatăl lui Szocs. A fost publicată pe paginile de socializare ale Azopan, fără nicio informație despre anul în care a fost realizată. În scurt timp, oamenii au început să comenteze imaginea și întreaga poveste a familiei – inclusiv sinuciderea ulterioară a fetei din extrema stângă și eventuala carieră a băiețelului ca păpușar – a fost dezvăluită.

9. Sportiv și alpinist Karoly Both încercând să meargă pe râul Mureș în 1935.

10. O coloană de soldați unguri mărșăluiește în apropierea satului transilvănean Teaca în 1940. Ungaria a reluat pe scurt regiunea Transilvaniei din România în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, după ce a pierdut-o în urma Primului Război Mondial.

11. O femeie îi sărută mâna Magdolnei Purgly, soția regentului ungar Miklos Horthy, în timp ce cuplul vizitează Transilvania recent recucerită.

12. Bărbații urcă un vârf ascuțit în munții Hășmașul Mare în 1951.

13. Un ansamblu de dans afișează estetica sumbră a comunismului în timpul unui spectacol din 1959.

14.  Două tinere în Busteni în anii 1960. Azopan mai are în prezent zeci de mii de imagini în colecția sa, dar încă nepublicate din cauza lipsei de timp a arhiviștilor.

15. Familia Szabo cu un ursuleț la Miercurea Ciuc, în 1962.

Vezi mai multe pe playtech.ro.