Home » Când, unde, cum » Lacul Ursul, supranumit și Marea Moartă a Transilvaniei. De ce poartă acest nume și ce îl face unic în România

Lacul Ursul, supranumit și Marea Moartă a Transilvaniei. De ce poartă acest nume și ce îl face unic în România

Manolică Anca / 31.05.2021, 16:16
Lacul Ursul, supranumit și Marea Moartă a Transilvaniei. De ce poartă acest nume și ce îl face unic în România

De ce este Lacul Ursul supranumit și Marea Moartă a Transilvaniei. Ce anume îl face unic în România, cât și în întreaga Europă. Este o adevărată oază de binefacere pentru oamenii cu aceste probleme.

Lacul Ursul, supranumit și Marea Moartă a Transilvaniei

Lacul Ursu, din Sovata, se întinde pe o suprafață de 40.000 de metri pătraţi și are o adâncime de 18 metri. Conform unor cercetări efectuate de istoricul Jozsa Andras a reieșit faptul că lacul s-a format în anul 1875, pe data de 27 mai, la ora 11:00, pe locul unei păşuni pe care curgeau două pârâiaşe, ce dispăreau într-o gaură săpată în muntele de sare.

Salinitatea medie de 300 de grame/litru face din el o adevărată sursă de sănătate. De altfel, lacul este supranumit şi „Marea Moartă a Transilvaniei”, salinitatea acestuia fiind întâlnită și în Marea Moartă din Israel la suprafaţă. Privit de sus, Lacul Ursu ia forma unei blăni de urs desfăşurate, motiv pentru cadre lacul a primit acest nume.

Ce îl face unic în România, cât și peste hotare

Lacul este unic în Europa datorită unui fenomen natural special numit heliotermie. Acesta a apărut în urma scurgerii continue în lac a unui pârâu şi a precipitaţiilor, formând peste apa sărată un strat protector de apă dulce. Astfel, a apărut efectul de seră, asigurându-se încălzirea straturilor de apă sărată din adâncime.

De altfel, o altă caracteristică a lacului este dubla stratificare: termică şi salină, la suprafaţa lacului fiind acel strat de 10-15 cm de apă dulce, ce are o temperatură scăzută vara (circa 25 de grade Celsius). Acesta focalizează razele soarelui către straturile cu salinitatea mare din adâncime, astfel încât mezotermul, stratul de la 1,5-2 metri adâncime, atinge temperaturi foarte mari în timpul verii, de până la 45 de grade Celsius.

Lacul Ursu are forma unei blăni de urs desfăşurate
Lacul Ursu are forma unei blăni de urs desfăşurate

Sovata, o oază de sănătate curată

De altfel, Sovata și-a câștigat un renume atât pe plan naţional, cât şi peste hotare. Apa sărată şi nămolul sapropelic din Lacul Ursu, la care se adaugă și climatul, sunt unele dintre cele mai importante resurse pentru sănătatea noastră. Toate acestea fac din această stațiune o adevărată oază de binefacere pentru persoanele cu probleme ginecologice, articulare, respiratorii şi dermatologice.

Nămolul sapropelic extras din Lacul Ursu conţine substanţe minerale (mai ales clorură de sodiu), respectiv organice (acizi humici, vitamine şi auxine: estrogen şi progesteron asemănător hormonilor feminini) în concentraţii ridicate. De altfel, auxinele sunt extrem de importante în tratamentul infertilităţii feminine, obţinându-se o activare de durată a funcţiei ovarelor.

„Tot la această adâncime există concentraţia maximă de hormoni estrogen şi progesteron asemănători cu hormonii umani feminini, eliberaţi în apa lacului de crustaceul de apă sărată Artemia salina (..)

Acest tip de tratament era aplicat pe scară largă, sub supraveghere medicală, încă din anii 1970, cu metodele existente în acea perioadă. În prezent, la metodele clasice, se adaugă noile metode de diagnostic a cauzelor infertilităţii, cât şi posibilitatea de a urmări efectele terapiei în mod ţintit.”, susţine dr. Suzana Pretorian, balneolog, potrivit adevarul.ro.