Home » Când, unde, cum » Cele mai otrăvitoare plante din lume. Pot părea inofensive, dar ingerarea lor poate fi letală

Cele mai otrăvitoare plante din lume. Pot părea inofensive, dar ingerarea lor poate fi letală

Alexandru Cazacu / 06.04.2022, 15:40
Cele mai otrăvitoare plante din lume. Pot părea inofensive, dar ingerarea lor poate fi letală

Deși la prima vedere nu par a fi periculoase, o serie de plante pot conține unele dintre cele mai periculoase otrăvuri cunoscute. De-a lungul istoriei, plantele otrăvitoare au fost responsabile de moartea a multor oameni. În acest context, în rândurile următoare vă vom prezenta o serie dintre cele mai otrăvitoare plante din lume.

Cele mai otrăvitoare plante din lume

În general, plantele aduc foarte multe beneficii organismului uman, însă există și plante care pot provoca reacții alergice foarte puternice sau chiar moartea. Haideți să vedem care sunt unele dintre cele mai otrăvitoarea plante din lume și unde le putem găsi.

Cucuta (Cicuta maculata)

Cucuta este considerată a fi una dintre cele mai toxice plante din lume. O floare sălbatică mare din familia morcovilor, rădăcinile cucutei de apă seamănă cu cele ale păstârnacului. Cu toate acestea, ea conține o toxină mortală, în special în rădăcini. Ingerarea acesteia poate provoca convulsiile dureroase, crampe abdominale, greață și chiar moartea. Mulți dintre cei care supraviețuiesc sunt adesea afectați de amnezie.

Mătrăguna (Atropa belladona)

Originară din centrul și sudul Eurasiei, această plantă otrăvitoare are frunze verzi și fructe de negre și strălucitoare de mărimea cireșelor. Ei bine, fructele sale pot părea apetisante, așa că mulți oameni ar putea fi înșelați de aspectul lor. Cu toate acestea, mătrăguna conține atropină și scopolamină în tulpini, frunze, fructe și rădăcini. Aceste substanțe toxice sunt extrem de letale, chiar și contactul fizic cu frunzele poate provoca iritații ale pielii.

Leandrul (Nerium oleander)

În lista noastră cu cele mai otrăvitoare plante intră și leandrul. Deși este cultivat în mod obișnuit ca gard viu și ornamental, toate părțile acestei plante sunt toxice. Dacă este consumat, leandrul poate provoca vărsături, diaree, puls neregulat, convulsii, comă și moarte, iar contactul cu frunzele poate duce la iritații ale pielii. O singură frunză ingerată poate ucide un copil în doar câteva ore, deoarece toxinele acestei plante atacă imediat inima. Din fericire, decesele cauzate de otrăvirea cu leandru sunt foarte rare.

Cele mai otrăvitoare plante din lume
Cele mai otrăvitoare plante din lume – Leandrul

Cele mai otrăvitoare plante – Tisa (Taxus Baccata)

Acest arbore ajunge la o înălțime de 9 metri și poate fi găsit în cea mai mare parte a Europei, mai ales în Marea Britanie, în nord-vestul Africii și în nordul Iranului. Este important să menționăm faptul că, toate părțile acestei plante sunt periculoase. Cu toate acestea, frunzele sunt mai toxice în perioada sezonului rece. În trecut, taxina (substanța din frunzele de tisa) era folosită pe post de otravă. Primele simptome ale toxiinfecției sunt dilatarea pupilelor, amețeala și senzația de slăbiciune.

Merișorul verde

Supranumit și arborele morții, merișorul verde (Hippomane mancinella) poate atinge o înălțime de până la 25 de metri. Acesta crește în Caraibe și America Centrală, iar fructele sale seamănă cu niște mere mici și verzi, fiind extrem de parfumate. Ei bine, o singură înghițitură din aceste fructe duce în doar câteva ore la deces. De asemenea, seva care rămâne în urma ruperii unei frunze poate provoca reacții extrem de alergice la nivelul pielii. Ba chiar mai mult de atât, până și ploaia care se scurge de pe ramurile copacului poate cauza iritații.