Home » Când, unde, cum » Chiar te poți îneca în nisipuri mișcătoare? Ce nu se spune la tv. Adevărul mai puțin știut

Chiar te poți îneca în nisipuri mișcătoare? Ce nu se spune la tv. Adevărul mai puțin știut

Cojocaru Cristian / 14.09.2021, 14:20
Chiar te poți îneca în nisipuri mișcătoare? Ce nu se spune la tv. Adevărul mai puțin știut

Foarte mulți dintre noi ne aducem aminte că în filme apar actori care se puteau îneca în nisipuri mișcătoare însă, să fie oare acesta adevărul? Lucrurile care nu se spun la TV dar pe care trebuie să le știi.

Te poți îneca în nisipuri mișcătoare: mit sau adevăr?

Dacă te numeri printre cei care au crescut în anii ’80 sau ’90, s-ar putea să te temi de nisipuri mișcătoare. Personajele rele din filme s-au înecat în nisipuri mișcătoare. Mâna lor întinsă a fost ultimul lucru care a dispărut sub ceea ce părea aparent o suprafață inofensivă. Aceste scene erau preferate de către regizorii hollywoodieni ai acelor ani, după cum a afirmat jurnalistul Daniel Engber.

Teama de nisip mișcător poate să fie amplificată pentru mulți dintre noi datorită șarpelui care a fost folosit pentru ca Indiana Jones să fie scos la suprafață în filmul Indiana Jones și Regatul Craniului de cristal. Oare această teamă este una justificată sau este doar un lucru insuflat de către cinematografie?

Profesorul de fizică de la Universitatea din Amsterdam, Dr. Daniel Bonn a dorit să lămurească ideea de a ne putea îneca în nisipul mișcător. El a colectat mostre de nisip mișcător în Iran și a analizat din ce este făcut, prezentând un amestec de nisip fin, apă sărată și argilă. Daniel a folosit apoi mărgele și alte obiecte, inclusiv o figurină a diavolului Tassie cu densități similare cu cele ale oamenilor, pentru a verifica dacă s-ar „îneca” în nisipul pe care l-a recreat în laborator. Respectiva figurină a diavolului nu s-a scufundat în nisipul mișcător.

Pe cât de ciudat pare acest experiment, are aplicații în viața reală. Ceea ce a descoperit Daniel este că nu ne putem îneca niciodată în nisipuri mișcătoare. Nu suntem la fel de denși ca nisipul mișcător, așa că ne putem scufunda doar parțial. Totuși, profesorul avertizează faptul că unele nisipuri mișcătoare pot fi fatale, în cazul în care o persoană cade într-unul dintre ele aflate pe plajă, astfel în momentul în care vine valul, acea persoană nu poate ieși.

îneca nisipuri mișcătoare
Secretul este sa te mentii calm si sa faci miscari lente circulare

Explicația care arată de ce ne blocăm în nisipul mișcător

Daniel explică faptul că lutul din nisipul iranian ajută la crearea unei matrici care stabilizează un pachet slab de granule de nisip în apă sărată. Înseamnă că ”ai ceva stabil împotriva unui duș cu efect de ploaie, dar dacă îl calci, nu-ți poate susține greutatea”, spune el. Nisipul mișcător care a fost cu câteva momente înainte solid, se lichefiază sub presiune. Matricea boabelor de nisip afânate se prăbușește. Apa este forțată să iasă și ești prins în nisipul și argila rămase.

Evadarea dintr-o astfel de situație este realizabilă, dar nu ușoară. Daniel a descoperit că pentru a scoate un picior, ai nevoie de aceeași forță necesară pentru a ridica o mașină de dimensiuni medii. El explică faptul că ”cel mai important lucru este să nu te panichezi pentru că, cu cât de miști mai mult cu atât de vei scufunda mai adânc”.

În schimb, ceea ce poți face este să îți rotești picioarele cu mișcări lente și mici pentru a reintroduce apa între nisip și picioare. Poți apoi ridica picioarele la suprafață. Totodată, legarea unei franghii de o mașină sau un cal, precum în filmele hollywoodiene nu este o soluție, pentru că te poți răni foarte grav din cauza forței necesare pentru a fi scos.