Home » Știri » Știri sociale » Ce indică mișcările involuntare ale mușchilor corpului

Ce indică mișcările involuntare ale mușchilor corpului

Pană Emanuela / 31.01.2021, 14:42
Ce indică mișcările involuntare ale mușchilor corpului

Ți se întâmplă să îți tremure mânile sau picioarele involuntar, fără să-ți fie frig? Dacă răspunsul e da, nu mai ignora simptomul, așteptând să treacă de la sine. Este foarte posibil să fie semnul unei afecțiuni serioase, motiv pentru care ar trebui să te vadă un specialist. De ce apar și ce indică mișcările involuntare ale mușchilor corpului, aflați în continuare.

Ce indică mișcările involuntare ale corpului

A întinde mâna pentru a deschide o ușă sau a regla lungimea pasului sunt mișcări pe care le facem cu un scop, însă unele persoane fac mișcări fără un scop anume – cunoscute drept mișcări involuntare și incontrolabile ale corpului. Acestea apar pe fondul unei anomalii a activității musculare și pot avea diferite cauze fundamentale, caracteristici clinice și tratamente.

De exemplu, tulburările de mișcare pot apărea pe fondul oboselii sau anxietății, în urma consumului unor substanțe stimulente, după efort, precum și ca efect secundar al administrării de medicamente antipsihotice. De asemenea, și anumite afecțiuni neurologice, precum boala Parkinson, sindromul Tourette, epilepsia sau atetoza, cleroza multiplă, pot provoca mișcări anormale ale corpului – voluntare sau involuntare.

Există mai multe tipuri de mișcări involuntare ale mușchilor corpului, având diferite cauze, după cum urmează:

  • Tremurăturile – mișcări involuntare ritmice, egale, de amplitudine mică;
  • Convulsiile – contracții musculare brutale, neregulate și intermitente, ce duc la deplasări ale segmentelor;
  • Fasciculațiile musculare – contracții limitate la fibrele musculare, care se traduc prin mișcări ondulate ale mușchilor;
  • Mișcări coreice – sunt mișcări dezordonate, bruște, de o amplitudine variabilă, fără o logică anume, accentuate de mișcările voluntare, se diminuează în repaus și dispar în somn;
  • Miocloniile – contracții involuntare bruște, de scurtă durată, localizate la un singur mușchi sau la un grup muscular;
  • Crampele funcționale – contracții tonice, trecătoare, limitate la un grup muscular care participă la un act pofesional, mereu același (crampa înotătorului, scriitorului);
  • Ticurile – mișcări bruște, cu un caracter semi-conștient, sunt accentuate de emoții și diminuate de voință, dispar în somn;
  • Trismusul – contracția maseterilor cu imposibilitatea deschiderii gurii.

Citește și: Cafeaua care a vindecat un copil ce suferea de o boală neurologică rară. A fost pură întâmplare?

Ce sunt și de ce apar

Indiferent de cum o numești (tulburare motorie, de mișcare sau a comportamentului motor), o afecțiune neurodegenerativă transformă o mișcare simplă, banală, cum ar fi ridicarea mâinilor în aer, într-o acțiune incomodă, pentru care s-ar putea ca, în timp, să ai nevoie de ajutor.

Mișcări involuntare ale corpului - ce ar putea fi
Mișcări involuntare ale corpului – ce ar putea fi

De multe ori trăim cu impresia că mișcarea este o activitate sene de realizat, însă, în realitate, aceasta are nevoie de un întreg sistem funcțional format din mușchi, nervi și conexiuni la nivelul creierului pentru a se putea produce.

Tulburările de mișcare au o varietate mare de forme, simptome și cauze, de aceea un diagnostic de precizie nu poate fi pus decât după o serie de examinări și de investigații amănunțite. Pe lângă examinarea clinică se pot face analize de sânge, teste genetice, examen electromiografic (EMG) sau investigații imagistice cum ar fi IRM, CT sau Imagistică Nucleară“, spune Bianca Nițu, medic neurolog în cadul clinicii Neuroaxis.

În general, tulburările de mișcare sunt atribuite persoanelor în vârstă, însă cercetătorii din domeniul medicat atrag atenția că vârsta la care pot apărea aceste afecțiuni este într-o continuă scădere, în timp ce numărul oamenilor care se confruntă cu aceste mișcări involuntare ale mușchilor corpului crește constant.

Mișcările involuntare ale corpului nu îți pun viața în pericol, însă o pot înrăutăți, motiv pentru care ar fi bine să fi bine să faci o vizită la cabinetul medicului tău de familie, care te va îndruma mai departe.