Home » Când, unde, cum » Cine a descoperit Brazilia. Detalii din istorie mai puțin știute

Cine a descoperit Brazilia. Detalii din istorie mai puțin știute

Cojocaru Cristian / 26.01.2022, 15:29
Cine a descoperit Brazilia. Detalii din istorie mai puțin știute

Descoperirea Braziliei a fost un episod al creării unui imperiu comercial portughez care în mai puțin de o sută de ani s-a extins pe patru continente. Portughezii au stabilit stații de coastă din Africa de Vest de la începutul secolului al XV-lea. Află date istorice mai puțin cunoscute despre cel care a descoperit Brazilia, dar și cum a avut loc acest lucru.

Cine este cel care a descoperit Brazilia

În 1499, Vasco da Gama s-a întors triumfător la Lisabona din călătoria sa epocă în India în jurul Capului Bunei Speranțe. În anul următor, regele Manuel I a trimis o nouă expediție în India, cu treisprezece nave și 1.200 de oameni. Da Gama, fiind epuizat, i-a dat comanda unui curtean de încredere pe nume Pedro Álvares Cabral.

După o liturghie solemnă la care a participat regele la Lisabona, flota a părăsit gura Tajo-ului la începutul lunii martie și a navigat spre sud-vest, pe lângă coasta africană, înainte de a se îndrepta spre Atlantic pentru a beneficia de vânturile și curenții dominanti. Aparent transportate mai spre vest decât era intenționat, navele lui Cabral au traversat Atlanticul în punctul cel mai îngust și s-au izbit accidental de Brazilia.

Aceasta este povestea general acceptată, în orice caz, deși există sugestii că anumiți călători portughezi au ajuns în secret mai devreme pe coasta Americii de Sud și că Pedro Cabral nu a ajuns acolo accidental. Cel puțin este clar că America ar fi fost descoperită în curând, chiar dacă Cristofor Columb nu ar fi navigat pe ocean în 1492.

Exploratorul spaniol Vicente Yanez Pinzon, care comandase Nina în timpul primei expediții a lui Cristofor Columb în Lumea Nouă, ajunge pe coasta de nord-est a Braziliei în timpul unei călătorii sub comanda sa. Călătoria lui Pinzon a produs prima relatare înregistrată a unui explorator european care observă coasta braziliană, deși dacă Brazilia era sau nu cunoscută anterior navigatorilor portughezi este încă în dispută.

Ulterior, Pinzon a navigat pe coasta braziliană până la ecuator, unde a explorat pentru scurt timp gura râului Amazon. În același an, exploratorul portughez Pedro Alvares Cabral a revendicat Brazilia pentru Portugalia, argumentând că teritoriul a intrat în sfera de explorare portugheză, așa cum este definită de Tratatul de la Tordesillas din 1494. Astfel că datele incerte nu arată cine a fost tocmai primul dintre cei doi care ar fi descoperit Brazilia.

a descoperit brazilia
Vicente Yanez Pinzon ar fi fost cel care a descoperit Brazilia

Populația încă trăia în epoca de piatră

Cabral și oamenii săi au văzut cocoașa Monte Pascoal de pe coastă și au navigat spre nord timp de trei zile pentru a găsi o aterizare lângă ceea ce este acum Porto Seguro. O grupă de recunoaștere a debarcat pe 21 aprilie, iar acostarea principală a avut loc a doua zi, când Cabral a revendicat oficial ceea ce el a numit True Cross Island pentru Portugalia, a ridicat o cruce și a ținut un serviciu creștin pentru a marca ocazia.

Populația locală amerindiană, care trăia încă în epoca de piatră ca vânători-culegători și pescari, a venit să-și vadă vizitatorii albi. Ceea ce au crezut despre ei nu este înregistrat, dar scribul oficial al expediției, Pero Vaz da Caminha, a dat o relatare despre reacții într-o scrisoare către regele Manuel, care a fost numită certificatul de naștere al Braziliei.

El a înfățișat un tărâm al fertilității, populat de sălbatici goi. Războinicii bărbați și-au pictat trupurile viu în sferturi roșii și negre. Femeile din zonă erau atrăgătoare și una își pictase partea din spate și coapsele în negru, lăsând restul corpului neîmpodobit. După ce a stat încă opt zile, Cabral a navigat înapoi peste Atlantic pentru a ocoli Capul Bunei Speranțe și a ajunge la Calicut, pe coasta de vest a Indiei.

În urma sa a lăsat doi degredados, criminali exilați, care au dat naștere primei populații mestizo din Brazilia, care în timp avea să depășească cu mult indienii. O expediție ulterioară din 1501 sub conducerea lui Gonzalo Coelho, cu Amerigo Vespucci ca și cronicar, a explorat câteva mii de kilometri de coastă braziliană și a deschis calea pentru o așezare sistematică portugheză ulterioară.