Home » Când, unde, cum » Cine a fost Andrei Kemenici, comandantul care i-a păzit pe soții Ceaușescu înainte de execuție

Cine a fost Andrei Kemenici, comandantul care i-a păzit pe soții Ceaușescu înainte de execuție

Manolică Anca / 11.08.2021, 14:15
Cine a fost Andrei Kemenici, comandantul care i-a păzit pe soții Ceaușescu înainte de execuție

Totul despre Andrei Kemenici, comandantul care păzea garnizoana de la Târgoviște din momentul în care au fost reținuți, până când au fost executați soții Ceaușescu. A devenit cetățean de onoare al orașului.

Andrei Kemenici, comandantul care i-a păzit pe soții Ceaușescu înainte de execuție

Generalul în rezervă Andrei Kemenici s-a născut pe 25 noiembrie 1936 în Bicaz, judeţul Neamţ. Absolvent al școlii de ofiţeri de Antiaeriană de la Braşov, decembrie 1989 l-a prins ca ofițer activ în cadrul Armatei Române, cu grad de colonel. El era comandantul UM 01417, dar şi comandantul Garnizoanei Târgovişte, loc în care de pe 22 decembrie, ora 18.30, şi până pe 25 decembrie, ora 14.45, au fost ţinuţi sub pază strictă soţii Ceauşescu.

De-a lungul carierei sale, Andrei Kemenici nu a fost un ofiţer care să iasă prea mult în evidenţă. El a devenit cunoscut în perioada în care Nicolae Ceauşescu s-a aflat în unitatea sa. De altfel, activitatea lui din acea perioadă avea să fie una destul de haotică.

A dat numeroase ordine militarilor de a riposta cu artileria grea asupra unor ţinte false. El a motivat atunci că ar fi fost vorba despre niște presupuse elicoptere care atacau unitatea pentru a-l elibera pe fostul dictator. De asemenea, a dat ordin de tragere cu armament uşor asupra unor presupuse ţinte din liceul aflat lângă unitatea militară.  Incidentul a apărut și în presa locale:

„După procesul şi execuţia Ceauşeştilor, Kemenici este autorul unei decizii cu iz comic. În perioada 22 – 25 decembrie a consumat zeci de lăzi cu muniţie pentru a se bate cu un inamic inexistent. Liceul din vecinătatea UM01417, de pe Aleea Trandafirilor, a fost ciuruit de jos şi până sus. Unitatea sa nu avea însă nicio urmă de glonţ.

Aşa că a dat ordin ca pe faţada comandamentului să fie pictate anumite semne care să dea impresia că asupra unităţii s-a tras. Iscusinţa meseriaşilor l-a dat de gol pentru că semnele de gloanţe au fost pictate numai până la înălţimea scării zugravului”, se arăta într-un articol.

Andrei Kemenici (stânga), comandantul care i-a păzit pe soții Ceaușescu înainte de execuție
Andrei Kemenici (stânga), comandantul care i-a păzit pe soții Ceaușescu înainte de execuție

„Regret execuția lui Ceaușescu”

Una dintre ultimele apariții în spațiul public ale generalului a fost în anul 2014, la inaugurarea locului execuției soților Ceaușescu ca secție a Muzeului Județean Dâmbovița, numit „Metamorfozele unui loc al memoriei, de la cavalerismul Școlii de ofițeri Ferdinand I la spațiul profan al procesului și execuției soților Ceaușescu și al sfârșitului regimului totalitar din România”.

Atunci, fostul comandant al garnizoanei a făcut unele dezvăluiri neștiute despre ultimele ore din viața Elenei și  Nicolae Ceaușescu. Andrei Kemenici susținea că la „procesul” cuplului  nu s-a respectat Codul de Procedură Penală.

Andrei Kemenici a încetat din viață la 85 de ani
Andrei Kemenici a încetat din viață la 85 de ani

Generalul Andrei Kemenici a murit la 85 de ani

Generalul Andrei Kemenici, cel care conducea garnizoana din Târgoviște, în momentul în care au fost reținuți și executați soții Ceaușescu, a decedat marți, 10 august 2021. Informația oficială cu privire la moartea acestuia a fost confirmată de familia sa, care a transmis un mesaj de condoleanțe. El va fi înmormântat vineri, 13 august, la Târgoviște, cu onoruri militare.

„A fost, este şi va rămâne în sufletele noastre. La bine şi la greu, ne-a fost tată, bunic, străbunic, soț, comandant, camarad. A ales să părăsească această lume la fel de demn cum a trăit. În linişte. Golul rămas în urma lui nu se poate măsura în cuvinte. Se simte şi se trăieşte cu fruntea sus, bărbăteşte şi demn, aşa cum ne-a învățat întotdeauna. Rămas bun! Să ne veghezi în continuare!”, au transmis membrii familiei.

În anul 2015, Andrei Kemenici devenise cetățean de onoare al municipiului Târgoviște. De asemenea, era și cetățean de onoare al orașului natal, Bicaz.