Home » Când, unde, cum » Cine a fost Ioana d’Arc, faimoasa eroină, și ce rol a jucat în istorie

Cine a fost Ioana d’Arc, faimoasa eroină, și ce rol a jucat în istorie

Alexandru Cazacu / 21.02.2022, 11:21
Cine a fost Ioana d’Arc, faimoasa eroină, și ce rol a jucat în istorie

Cel mai probabil, mulți au auzit de faimoasă eroină națională a Franței, Ioana d’Arc. Pe când avea frageda vârsta de doar 18 ani, ea a condus armata franceză, aducând victoria împotriva englezilor. În articolul de mai jos, veți afla cine a fost mai exact Ioana d’Arc și ce rol important a jucat în istorie eroina franceză.

Cine a fost faimoasa eroină, Ioana d’Arc

Născută în 1412, în Burgundia, la Domremy, Ioana d’Arc și-a petrecut copilăria într-o Franță devastată de război. Ea este considerată una dintre cele mai emblematice figuri ale Franței din Evul Mediu. La vremea respectivă, urmași ai ducelui de Normania, regii Angliei aveau pretenții la tronul Franței.

Așadar, armata engleză, cu sprijinul ducelui de Burgundia, a ocupat jumătate din Franța. În plus, moartea regelui francez Carol al VI-lea a agravat și mai mult situația. Fiul acestuia a fost renegat de către Regina Isabela (mama sa), care susținea pretențiile la coroana franceză a regelui Henric al V-lea. Carol al VII-lea, viitorul rege al Franței controla doar o parte mică din țară de la sud de Loara.

Având vârsta de doar 16 ani, în Burgundia, în 1429, Ioana d’Arc a avut o viziune și a mers la rege să i-o împărtășească. Ea a început să aibă viziuni astfel de viziuni care o încurajau să ducă o viață evlavioasă. Unele guri susțin că regele a încercat să îi joace o farsă eroinei și s-a deghizat ascunzându-se în mulțime. Cu toate acestea, Ioana d’Arc l-a identificat și i-a dezvăluit patru profeții.

La acea vreme, cazul fetei a stârnit multe controverse, ea fiind interogată de mai mulți clerici și teologi. În cele din urmă, aceștia au fost convinși de răspunsurile tinerei. Așadar, ea a primit o armură, fiindu-i încredințată conducerea unei armate. Ba chiar mai mult de atât, Ioana d’Arc a reușit să stârnească o adevărată fervoare religioasă.

Cine a fost Ioana d'Arc
Cine a fost Ioana d’Arc, faimoasa eroină, și ce rol a jucat în istorie

Victoria cu un mare impact psihologic

Așadar, Ioana d’Arc a pornit cu armata să elibereze Orleans-ul care era asediat de englezi de foarte multă vreme. Spre surprinderea tuturor, tânăra a reușit să obțină o victorie cu un mare impact psihologic. Spunem asta deoarece era pentru prima oară după o bună perioadă când englezii erau învinși de francezi.

Astfel, trupele Franței au prins curaj, după care au obținut și alte victorii, în urma cărora, Ioana d’Arc a impus încoronarea principelui Carol al VII-lea, acesta devenind suveran legitim, conform rfi.ro. Se spune că după încoronare, Ioana d’Arc a încetat să mai audă vocile divine. Eroina a mai dus o serie de bătălii, însă acestea nu au avut mare succes. Ulterior, în luna mai a anului 1430, ea a fost capturată de un cavaler burgund și vândută regelui Angliei.

Ioana d’Arc judecată de Inchiziție

Deși era ferm convinsă că regele Carol al VII-lea o va răscumpăra, acesta a refuzat să o ajute, chiar dacă îi datora multe eroinei. În cele din urmă, Ioana d’Arc a fost judecată de Inchiziție sub acuzația de erezie, iar ulterior a fost condamnată la moarte prin arderea pe rug. Din nefericire, ea a fost executată pe 30 mai, în anul 1431. Se spun că a murit cu numele lui Iisus pe buze.

Și uite așa a intrat în legendă faimoasa eroină franceză, Ioana d’Arc. Intervenția sa a schimbat soarta războiului, acesta fiind câștigat de francezi. După aproape cinci secole, Biserica a recunoscut în 1909 greșeala Inchiziției, iar Ioana d’Arc a fost beatificată. Cel care a decis sanctificarea eroinei, în 1920, a fost Papa Benedict al XV-lea.