Home » Când, unde, cum » Cine a fost Pelaghia Roșu, eroina mai puțin știută. Chipul său este pictat într-o biserică din România

Cine a fost Pelaghia Roșu, eroina mai puțin știută. Chipul său este pictat într-o biserică din România

Cojocaru Cristian / 28.09.2021, 11:43
Cine a fost Pelaghia Roșu, eroina mai puțin știută. Chipul său este pictat într-o biserică din România

Pelaghia Roșu este o eroină a țării despre care foarte puțini știu. Află cum a reușit să intre în istorie ”Ioana D’Arc din oastea lui Avram Iancu”.

Pelaghia Roșu este o eroină mai puțin cunoscută

Pelaghia Roșu a reușit să intre în istorie datorită eroismului de care a dat dovadă în primăvara anului 1849, atunci când au avut loc luptele dintre moții lui Avram Iancu și trupele maghiare. Aceasta era învățătoare în satul natal Mărișel, din Munții Apuseni, fiind cea care a condus ”armata femeilor”și care a luptat împotriva oștilor maghiare. În cartea lui Rusu Abrudeanu, ”Moții. Calvarul unui popor eroic, dar nedreptățit” apar faptele eroice ale Pelaghiei Roșu.

”La 3 Ianuarie 1849, 1.000 de Maghiari, cari aveau și un tun, comandați de un anume Geley, atacară satul Rau Calatei, situate în apropierea Mărișelului. Optzeci de flăcăi din același sat, cari apărau trecătoarea, au ținut armata vrășmașă 4 ceasuri pe loc, până când sărmanii locuitori au putut să-și transporte puțina lor avere în munți. Apoi s-au retras și dânșii ne mai având gloanțe. Satul a fost transfomat îndată în cenușă de către rebeli. Pierderile Românilor au fost de doi răniți, inamicul însă a avut foarte mulți morți și răniți. Câți, nu se știe“, se arată în scrierea menționată.

Maghiarii au continuat ofensiva, iar acest lucru este descris în lucrarea citată, astfel că autorul a menționat că ”La 26 Februarie, 600 de honvezi pornira din Gilau spre Marisel. Trupa noastra compusa din locuitori ai aceluiasi sat primi pe dusman la Varfu Batranei. Lupta tinu 6 ore cu rezultat schimbator, pana cand la urma rebelii au fost respinsi si urmariti pana la Gilau. Ei lasara pe campul de lupta 13 morti;numarul ranitilor nu este cunoscut, au fost insa incarcati pe 4 care. Vitejii Mariseni au avut de plans 6 morti;4 case si 3 sure le-au fost arse si 30 de vite furate“.

pelaghia roșu
Ioana D’Arc din oastea lui Avram Iancu

Eroina a fost recompensată pentru meritele sale

Femeile au dezvoltat o tactică de apărare ce a presupus costumarea în bărbați, astfel că Pelaghia Roșu a fost catalogată de către istoricii vremii ”Ioana d’Arc din oastea lui Avram Iancu”. În timpul luptelor din primăvara lui 1849, 1.600 de soldați maghiari au atacat orașul natal al eroine.

”Atunci se oferiră pentru această demonstrație femeile bravilor munteni. Ele fură oarecum organizate în grabă. Pelaghia Roșu, mama centurionului Roșu, comandantul locuitorilor, fu însărcinată cu conducerea lor, hotărându-se felul cum se va face această demonstrație. Pe cap cu pălării bărbătești, încălecară toate și se suiră în cea mai frumoasă ordine pe muntele Grohoiu în sus. Trebue să menționez că Româncele dela munte călăresc tot atât de bine ca și bărbații.

Ajunse pe înălțime, ele se împărțiră astfel, ca să nu poată fi văzute de dușman; numai Pelaghia Roșu observă de pe o înălțime mișcările armatei ungurești. Când aceasta sosi la un punct desemnat mai dinainte, Pelaghia suflă în corn, călărețele apărură din toate părțile și făcând un sgomot mare se puseră în mișcare.

Acesta era pentru Mărișeni semnalul de atac. Ei se năpustiră din toate părțile asupra dușmanului, aducând cea mai mare zăpăceală în rândurile lui. Lupta fu scurtă, căci Ungurii nu mai căutară să lupte, ci să scape cu viață. Ei lăsară pe câmpul de luptă treizeci de morți, între care un căpitan și un sergent-major Vitez Lajos. Răniții lor fură încărcați în 6 care“, relatează Ion Rusu Abrudeanu.

Faptele eroice ale Pelaghiei Roșu nu au fost trecute cu vederea, astfel că în anul 1850, guvernatorul Transilvaniei, generalul austriac Wolgemuth, i-a acordat acesteia 100 de florini după cum se arată în actul respectiv: ”Pe temeiul preaînaltei împuternciri dela 21 August 1850, ordonez, să se dee Pelagiei Roșu, mama lui Andreiu Roșu din Mărișel, decorat cu crucea de aur pentru merite, suma de o sută florini, drept premiu pentru demonstrația săvârșită cu istețime în contra insurgenților, pentru eliberara satului ei, punându-se în fruntea unei cete de femei”.

Trupul Pelaghiei Roșu a fost înmormântat în cimitirul satului Mărișel, care este situat la 1.200 de metri altitudine. În biserica din localitate este pictat chipul acesteia, alături de cel al lui Horea, unul dintre conducătorii Răscoalei din 1784 – 1785, dar și de Avram Iancu. Acesta din urmă este considerat un luptător al drepturilor politice ale românilor.