Home » Când, unde, cum » Cine a fost Petru I al Portugaliei, regele care și-a dezgropat soția în ziua încoronării. Povestea cutremurătoare

Cine a fost Petru I al Portugaliei, regele care și-a dezgropat soția în ziua încoronării. Povestea cutremurătoare

Violeta Badea / 06.05.2021, 13:14
Cine a fost Petru I al Portugaliei, regele care și-a dezgropat soția în ziua încoronării. Povestea cutremurătoare

Cine a fost Petru I al Portugaliei, regele care și-a dezgropat soția în ziua încoronării. Petru I, fiul cel mare al regelui Alfonso al IV-lea, a rămas în istorie în principal pentru dragostea sa profundă ce i-o purta lui Ines de Castro. În acest material vă vom prezenta povestea cutermurătoare a celor doi îndrăgostiți.

Cine a fost Petru I al Portugaliei, regele care și-a dezgropat soția în ziua încoronării

Alfonso al IV-lea al Portugaliei
Alfonso al IV-lea al Portugaliei

Petru I, numit Petru Dreptul sau Cruel, portughez Pedro O Justiceiro , sau O Cruel , s-a născut pe data de 8 aprilie 1320 și a fost fiul cel mare al regelui Alfonso al IV-lea și al lui Beatrice de Castilia. Acesta a fost rege al Portugaliei în perioada 1357 și 1367. Petru I este amintit pentru că a reformat administrația justiției, în anul 1361. În plus, ca rege a depus foarte multe eforturi pentru ca biserica portugheză națională să insiste asupra beneplácito régio , adică interzicea publicarea bulelor sau scrisori papale fără consimțământul său. Acesta a fost rezultatul unor documente papale false care pătrunseseră în țară.

Deși înainte de a deveni rege al Portugaliei a avansat o revendicare a tronului castilian, în anul 1354, ulterior a ajutat Castilia împotriva Aragonului (în perioada 1358 și 1360). Cu toate acestea, din anul 1363 a urmat o politică neutră. La moartea sa a fost succedat de fiul său Ferdinand I. Dincolo de ceea ce a făcut pe tron, viața personală a lui Petru I a atras atenția mult mai mult.

Povestea cutremurătoare

Ines de Castro
Ines de Castro

Afonso al IV-lea a hotărât să-l căsătorească pe Petru I cu Constanza. Atunci când femeia a ajuns în Portugalia, Ines de Castro, fiica unui aristocrat castilian refugiat în Portugalia, a acompaniat-o pe viitoarea mireasă. Ines era o femeie foarte frumoasă, tânără şi elegantă, iar Petru s-a îndrăgostit imediat de ea. Însă tatăl său, regele Alfonso al IV-lea, nici nu a vrut să audă de această relație.

Deși nimeni nu a fost de acord, cei doi au avut o aventură până la moartea Constantzei în anul 1345. Aflând că fiul său a avut o viață dublă, Alfonso al IV-lea a decis să o înlăture pe Ines şi a trimis- să trăiască în exil, în castelul din Albuquerque. Chiar și așa, cei doi au continuat să trăiască împreună în secret. Ulterior, Ines s-a reîntors la curte şi alături de iubitul său Petru, care i-a devenit soţ, au avut patru copii: Alfonso, Beatriz, Joao şi Dinis.

Conform cronicii lui Fernão Lopes, în această perioadă Petru le-a oferit fraților lui Ines poziții importante la Curte. Aflând aceste lucruri, Alfonso se temea că după moartea sa tronul portughez va cădea în mâinile castilienilor și a luat decizia de a o ucide pe Ines. Astfel, acesta a trimis trei oameni care au omorât-o pe femeie în faţa unuia dintre copiii săi.

După ce Petru I a aflat că tatăl său a ordonat acest lucru îngrozitor a fost atât defurios încât a declanșat un adevărat război civil. Revolta a avut loc între anii 1355 și 1356, iar Afonso a reușit să-și învingă fiul. După un an, în 1357, Afonso a murit, iar Petru a ajuns pe tron. Plin de furie și rănit, Petru I a ordonat ca ucigaşii iubitei sale să fie găsiţi şi omorâți.  Unul dintre asasini a scăpat, dar ceilalți doi au fost prinși. Se spune că regele le-a smuls inimile de vii. Ines a fost dezgropată, pusă pe tron, iar nobilii, clericii şi ţăranii au fost obligați să îngenucheze şi să sărute mâna reginei lor decedate.