Home » Life & Style » Ce s-a petrecut la întâlnirea dintre Regele Mihai I și Hitler. „Nu a fost deloc o întâlnire plăcută”

Ce s-a petrecut la întâlnirea dintre Regele Mihai I și Hitler. „Nu a fost deloc o întâlnire plăcută”

Bucur Ioana / 21.10.2020, 10:30

Mihai I a intrat în istorie ca „Regele care l-a păcălit pe Hitler”. Tânărul mornarh a avut nu una, ci două întâlniri cu dictatorul german. Prima, când era doar un copil, stând cuminte în umbra tatălui său. A doua a schimbat complet deznodământul unui război cumplit, salvându-i pe români de ororile de care era capabilă armata sovietică. Multe detalii au fost uitate sau chiar rescrise de așa-ziși istorici ai vremii. Cum au ajuns față în față și ce s-a petrecut la întâlnirea dintre Regele Mihai I și Hitler?

Ce s-a petrecut la întâlnirea dintre Regele Mihai I și Hitler. „Regele care l-a păcălit pe Hitler”

Detalii nebănuite despre unul dintre cele mai importante momente din istoria României au fost scoase la lumină de Regele Mihai I, în cadrul unui interviu acordat Europa Liberă și unui documetar realizat de History Channel „Regele care l-a păcălit pe Hitler”. Este vorba despre ultima și poate cea mai mare poveste nespusă/uitată/rescrisă a celui de-al Doilea Război Mondial, dezvăluită, la acea vreme, de ultimul șef de stat care a supraviețuit acestuia.

„Vorbea despre o țară pe care o iubea și pe care o pierduse. Acest om a de venit rege la vârsta de șase ani”, spunea Majestatea Sa Margareta, , în preajma împlinirii a 75 de ani de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Întâlnirea dintre Regele Mihai I și Hitler, povestită chiar de monarhul României

Prima întâlnire dintre Regele Mihai I și Hitler avea loc în 1938, când era abia întors dintr-un tur prin Anglia și Franța. Discuțiile nu l-au inclus pe tânărul monarh, el asistând din umbră la discuția purtată între Hitler și tatăl său, Regele Carol al II-lea în limba germană, pe care nu o cunoștea. A mărturisit că nu a aflat niciodată ce au vorbit cei doi.

„L-am întâlnit pe Hitler de două ori. Prima dată, când ne-am întors din Anglia și Franța, în 1938, cu tatăl meu, Regele Carol al II-lea, iar ei doi au purtat discuții. Nu știu ce au discutat, pentru că eu nu vorbesc germana”, a dezvăluit Regele Mihai I.

Doi ani mai târziu, dorința de a vizita Florența l-a pus din nou față în față cu dictatorul german. Ca să plece din România, Regele Mihai I și mama sa, Regina Elena, au fost nevoiți să primească permisiunea de la mareșalul Antonescu. Acesta le-a condiționat deplasarea: trebuia să se întâlnească și cu Mussolini, dar și cu Hitler. Așa au ajuns în Florența, plecând din România, prin Berlin. Regina Elena nu și-a dorit nici în ruptul capului întâlnirile, însă nu a avut de ales. Cu toate că mama Regelui Mihai I vorbea germană, au apelat și la un translator.

Ce s-a petrecut la întâlnirea dintre Regele Mihai I și Hitler.
Regele Mihai I împreună cu Regele Carol al II-lea și Adolf Hitler, la resedinta lui Hitler de la Obersalzberg, 1938 (sursa foto: Getty)

Ce s-a petrecut la a doua întâlnirea dintre Regele Mihai și Hitler:„Turbat, dar calculat, convins că are o misiune și decis să o îndeplinească, indiferent de preț”

A doua întânire dintre Regele Mihai I și Hitler a fost un dezastru. În interviul acordat, Mihai I își vorbește despre un om obsedat de o singură idee. Un om care a transformat un loc în care oamenii veniseră să se relaxeze, să ia prânzul, într-o sală de ședință, iar discuția într-un discurs.

A doua oară, l-am întâlnit când mama mea, Regina Elena, a vrut să călătoreasca la Florența pentru a rezolva anumite treburi și i-am cerut permisiunea lui Antonescu, iar el ne-a dat-o, dar ne-a spus, daca mergeți în Italia, va trebui să vă întâlniți cu familia regală italiană, așa că probabil va trebui să vă întâlniți și cu Mussolini, și cu Hitler. Așa că Antonescu ne-a aranjat în așa fel călătoria încât să mergem la Florența prin Berlin. Mama nu a vrut, dar până la urmă am mers. Am luat prânzul cu Hitler undeva la Berlin. După cum am spus, eu nu vorbesc germana, dar mama mea știa un pic de germană. Nu a fost o întâlnire prea fructuoasă, deși am avut un translator.

Când discuția a ajuns la un subiect care îl interesa, nu-mi mai amintesc exact ce anume, dar când s-a pornit, totul s-a transformat într-un discurs adresat celor care se aflau acolo doar pentru a lua prânzul. Deodată, ochii lui au căpătat o expresie fixă, care mie mi s-a părut foarte neplacută. Odată ce a început să vorbească, parcă a intrat în priză, și a început să se repete. Totul a durat doar câteva minute, dar s-a văzut pe fața lui, atunci când a atins un subiect care îl interesa, nu se mai putea opri… cam neplăcut”, a adăugat Regele Mihai I .

Ce s-a petrecut la întâlnirea dintre Regele Mihai I și Hitler. „Nu a fost deloc o întâlnire plăcută”
Ce s-a petrecut la întâlnirea dintre Regele Mihai I și Hitler. „Nu a fost deloc o întâlnire plăcută”

A fost momentul în care și-a dat seama că avea în față un om „turbat, dar calculat, convins că are o misiune și decis să o îndeplinească, indiferent de preț”. Acest Hitler era atât de departe de de felul în care Regele Mihai I percepea lumea din jurul său încât temutul dictator s-a transformat, în ochii lui, într-o caricatură, nu o figură de care să îi fie frică.

 „Eram atât de îndepărtați din punct de vedere al mentalităților, încât atitudinea lui intimidantă m-a deranjat precum apa penele raței. Nu m-a atins, și nici pe mama. Nici ea nu a fost deloc impresionată.”

„Am luat trenul spre Berlin să vedem ce ar fi rezervat cealaltă cale şi am avut un prânz cu Hitler”

23 august 1944. Românii se înghesuiau lângă aparatele radio pentru a auzi cât mai bine mesajul care a schimbat soarta țării și a salvat mii de vieți de la o moarte cumplită.

„Am luat trenul spre Berlin să vedem ce ar fi rezervat cealaltă parte a monedei şi am luat masa cu Hitler. Nu a fost deloc o întâlnire plăcută”, povestea Regele Mihai I și în documentarul „Regele care l-a păcălit pe Hitler”.

Ce s-a petrecut la întâlnirea dintre Regele Mihai I și Hitler.
Ce s-a petrecut la întâlnirea dintre Regele Mihai I și Hitler. „Nu a fost deloc o întâlnire plăcută”

Regele uitat de istoria scrisă de „învingători”

Tânărul rege a schimbat soarta celui mai sângeros război din istorie. Cu toate că decizia de a întoarce armele împotriva Germaniei a fost lăudată de Aliați, iar Regele Mihai I a fost acoperit de onoruri, libertatea câștigată de România nu a durat prea mult. Liderii care l-au lăudat pe Mihai I nu au ezitat când a venit momentul să vândă România Rusiei, trimițându-l pe monarh în exil. Cu timpul, adevărul acelor zile critice a fost șters și rescris de comuniști. La împliniriea a 60 de ani de la lovitura de stat din 23 august, Regele Mihai I, a declarat:

Când am decis să acționez, acum 60 de ani, am fost călăuzit numai și numai de datoria pe care o am față de Națiune și față de Armată, și nu de interesele înguste ale unui partid politic … Ideea că, în vara lui 1944, aliații ar fi fost pregătiți să accepte o pace negociată cu Antonescu sau că Antonescu ar fi fost capabil să oprească Armata Roșie la frontierele noastre, pentru totdeauna, sunt inepții pe care numai oamenii care ignoră înadins realitatea acelei perioade le pot susține … nu aveam de ales între ocupația sovietică și independența completă. Eu am știut că o ocupație temporară sovietică era inevitabilă. Dar am crezut că sancționarea temporară a Armatei Roșii pe pământ românesc, bazată pe o înțelegere cu guvernul nostru, ne-ar da cel puțin speranța că ocupația ar lua sfârșit la finele războiului”, a declarat Regele Mihai I, la recepția organizată la Palatul Cotroceni.