Home » Când, unde, cum » Cine a fost regele ucis de o maimuță. A intrat în istorie prin moartea sa neobișnuită

Cine a fost regele ucis de o maimuță. A intrat în istorie prin moartea sa neobișnuită

Manolică Anca / 13.08.2021, 13:40
Cine a fost regele ucis de o maimuță. A intrat în istorie prin moartea sa neobișnuită

Reprezentanţii „lumii animalelor” au avut încă din cele mai vechi timpuri un rol important în istoria omenirii. Unele au schimbat lumea practic, ajungând acolo unde oamenilor le era imposibil, ajutând la descoperirea unor teroriști. Însă, există și cazuri mai puțin fericite, care au lăsat o pată neagră în istorie. Acesta este și cazul lui Alexandru I, regele Greciei ucis de o maimuță.

Regele care a fost ucis de o maimuță

Alexandru I al Greciei s-a născut în august 1893, la Palatul Tatoi, în Atena. Al treilea în linia de succesiune, acesta a ajuns regele Greciei în anul 1917, după ce tatăl său, Constatin I, a fost forțat de aliați să plece în exil cu George, prințul moștenitor, în timpul Primului Război Mondial.

În octombrie 1920, pe când avea numai 27 de ani, regele Alexandru al Greciei se plimba prin grădina palatului în care se născuse, fiind însoțit de prietenul său patruped, un  ciobănesc german pe nume Fritz. La un moment dat, câinele său a fost atacat de o maimuță, însă nu se știe care a început lupta. Cert este însă că regele a încercat din răsputeri să le despartă.

A intrat în istorie prin moartea sa neobișnuită

Dar în momentul în care încerca să le separe cu ajutorul unui băț, el a fost atacat de o altă maimuță, care l-a mușcat de picior și de burtă. Se pare că mamiferele ar fi aparținut administratorului grădinii palatului, fiind alungate ulterior de servitori. În acel moment regele a decis că rănile sunt superficiale și nu este nevoie de medic, astfel că a cerut ca cele întâmplate să rămână un secret.

Regele Alexandru I al Greciei
Regele Alexandru I al Greciei

Din păcate, rănile i s-au infectat foarte tare, provocându-i o infecție foarte gravă. Medicii luau în calcul amputarea piciorului, însă niciunul nu dorea să își asume responsabilitatea. Fiindcă situația s-a agravat din ce în ce mai tare, infecția răspândindu-se în tot corpul, amputarea nu mai avea niciun rost.

Regele avea să moară pe 25 octombrie, la câteva zile după incident, rămânând în istorie drept regele care a fost ucis de o maimuță. De altfel, decesul său a ridicat multe probeme la acea vreme în ceea ce privea viitorul monarhiei grecești, iar în urma unui referendum, tatăl său avea să vină din nou la putere.

Nu a fost considerat rege pe deplin

Ceea ce este interesant este faptul că Alexandru I nu a fost considerat rege pe deplin, deoarece pe piatra sa funerară se regăsește o inscripție diferită. Dacă în cazul unora scrie „Regele Elenilor”, la el scrie „Fiul Regelui Elenilor, Prințul Danemarcei”.

El a fost instalat pe tron de către forțele Antantei, înlocuindu-l pe tatăl care avea simpatii pro-germane. După moartea lui Alexandru, tatăl său a revenit la putere, conducând Grecia în războiul cu Turcia, care a provocat moartea unui sfert de milion de oameni. Premierul britanic Winston Churchill avea să spună mai târziu: „N-ar fi o exagerare dacă am spune că un sfert de milion de oameni au murit de la mușcătura unei maimuțe”.