Home » Când, unde, cum » Cine a fost Sfântul Cuvios Chiriac Sihastrul, prăznuit pe 29 septembrie în calendarul creștin-ortodox

Cine a fost Sfântul Cuvios Chiriac Sihastrul, prăznuit pe 29 septembrie în calendarul creștin-ortodox

Manolică Anca / 29.09.2021, 12:10
Cine a fost Sfântul Cuvios Chiriac Sihastrul, prăznuit pe 29 septembrie în calendarul creștin-ortodox

Biserica Ortodoxă îl prăznuiește în fiecare an pe Sfântul Cuvios Chiriac Sihastrul pe 29 septembrie. Iată cine a fost acesta și de ce i se spune mare luminător al ortodoxiei, grabnic vindecător și blând mângâietor. 29 septembrie, zi de post.

Calendar ortodox 2021, 29 septembrie. Sfântul Cuvios Chiriac Sihastrul

Sfântul Cuvios Chiriac Sihastrul este între sfinţii zilei cinstiţi de credincioși, potrivit Calendarului ortodox 2021, pentru data de 29 septembrie. Acesta s-a născut în anul 448, pe vremea împăratului Teodosie cel Mic, în cetatea Corint. Tatăl său era preotul Ioan din Corint, iar mama sa se numea Evdochia. Nepotul epsicopului Petru al oraşului, acesta fost crescut de mic în învăţătura creştină, slujind până la vârsta de 18 ani ca citeţ în biserică.

Când a simţit cum dragostea arzătoare pentru Dumnezeu îl cuprinde, a plecat în pelerinaj spre Ierusalim şi în cele din urmă s-a stabilit la o mănăstire în apropiere de Sion. Impresionându-l pe Sfântul Eftimie cu râvna sa, acesta l-a încredinţat să îi fie ucenic altui mare sfânt, Gherasim. Acesta văzându-l vrednic, l-a luat cu el în pustie chiar şi în timpul celui mai aspru post, între Odovania Botezului Domnului şi până în Duminica Floriilor.

Când Sfântul Gherasim a adormit întru Domul, acesta a trăit vreme de 10 ani în chilie păstrând tăcerea absolută, după care a plecat la râul Iordan la sfântul Teoctist unde şi-a continuat asceza. A trăit cu somn puţin, multă rugăciune, hrană la două zile, doar pâine şi apă. A fost hirotonit diacon, după care s-a retras la Souka sfântului Hariton. Aici a fost hirotonit preot, stând vreme de 30 de ani și luptând din greu împotriva ereziei lui Origen.

Sfântul Cuvios Chiriac Sihastrul, prăznuit pe 29 septembrie în calendarul creștin-ortodox
Sfântul Cuvios Chiriac Sihastrul, prăznuit pe 29 septembrie în calendarul creștin-ortodox

A dus o viață în smerenie și rugăciune

La vârsta 90 de ani s-a reîntors în pustiu, fugind de slava oamenilor. Oamenii au povestit că de când a intrat la mănăstire soarele nu l-a văzut nici mâncând, nici fiind supărat pe cineva. Simţind că i se aproape sfârşitul s-a întors la peştera sfântului Harion unde a mai trăit doi ani, până la 109 ani, când a plecat la cele sfinte, în anul 557.

De-a lungul vieții sale, Chiriac Sihastrul a fost un vestit nevoitor dar și făcător de minuni. Era foarte blând și un bun primitor. Toată viața sa a fost mare la trup, puternic din fire și așa a rămas până la bătrânețe, în ciuda postului aspru pe care l-a dus. Pe când  fost în pustiu a mâncat ani la rând doar verdețuri crude.

Sfântul Preacuvios Chiriac Sihastrul a fost mare luminător al ortodoxiei, grabnic vindecător, blând mângâietor şi toată viaţa şi-a pus-o în folosul altora. El este iubit de toți ortodocșii fiindcă a fost un mare zilot al creștinătății, vorbind despre toate ereziile, în special cele ale lui Origen.

Pe 29 septembrie, în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

  • 150 de Sfinţi Mucenici din Palestina;
  • Sfânta Muceniţă Petronia;
  • Sfânta Muceniţă Gudelia;
  • Sfântul Mucenic Casdon şi Casdoas.