Home » Când, unde, cum » Cine a fost Sfântul Neagoe Basarab, prăznuit pe 26 septembrie în calendarul creștin-ortodox

Cine a fost Sfântul Neagoe Basarab, prăznuit pe 26 septembrie în calendarul creștin-ortodox

Alexandru Cazacu / 26.09.2021, 10:20
Cine a fost Sfântul Neagoe Basarab, prăznuit pe 26 septembrie în calendarul creștin-ortodox

Cel mai probabil, nu mulți știu că pe data de 26 septembrie creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sf. Neagoe Basarab. În Calendarul Creștin Ortodox, această sărbătoare este trecută cu cruce neagră. Află în continuarea acestui articol cine a fost Sfântul Neagoe Basarab, unde a fost înmormântat și alte detalii importante din viața lui.

Cine a fost Sfântul Neagoe Basarab

În caz că nu știați deja, Sfântul Neagoe Basarab a fost s-a născut la 1482, la Curtea de Argeș. El a fost domnul Țării Românești în perioada 1512 – 1521. Neagoe Basarab a trecut în rândul sfinților în anul 2008, decizia de a-l canoniza fiind luată în cadrul unei ședințe a Sfântului Sinod din 8 – 9 iulie. După moartea sa, Neagoe Basarab a fost înmormântat în gropniţa domnească de la Curtea de Argeş, ctitoria sa. Se pare că domnitorul a deprins taina rugăciunii și învățătura lui Hristos de la Sfântul Ierarh Nifon.

În timpul vieții, Sfântul Neagoe Basarab a făcut donații către mai multe mănăstiri ortodoxe de pe  Sfântul Munte, Muntele Sinai, Ierusalim și din Țara Românească. De asemenea, el a ctitorit mai multe biserici din România și a autorul uneia dintre cele mai vechi scrieri ale literaturii românești (”Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie”). Ba chiar mai mult de atât, în lucrarea ”Viața Sfântului Nifon”, cronicarul Gavriil Protul spune despre Neagoe Basarab următoarele:

”Ce vom spune despre lucrurile și mănăstirile pe care le-au miluit?… Și în toate laturile de la Răsărit până la Apus și de la Amiază-zi până la Amiază-noapte, toate sfintele biserici le hrănea și cu multă milă pretutindeni da. Și nu numai creștinilor fu bun, ci și păgânilor, și fu tuturor tată milostiv, asemănându-se Domnului ceresc, care strălucește soarele Sau și ploaia și peste cei buni, și peste cei răi, cum arată Sfânta Evanghelie. Iar fericitul Nifon îl întărea în învățăturile sale”.

Cine a fost Sfântul Neagoe Basarab, prăznuit pe 26 septembrie
Cine a fost, de fapt, Sfântul Neagoe Basarab, prăznuit pe 26 septembrie

Domnia Sfântului Neagoe Basarab

Potrivit istoricilor vremii, Neagoe Basarab a avut multe realizări de-a lungul domniei sale. El a fost un conducător plin de evlavie și erudit, viteaz și un bun organizator al oștilor. De asemenea, Neagoe Basarab era un bun gospodar, dar și un politician și un diplomat abil. Cu ajutorul lui Mehmed Beg, aliatul Craioveștilor, Neagoe Basarab l-a învins pe Vlad cel Tânăr, domnul Țării Românești de la acea vreme.

Așadar, în iarna lui 1512, Neagoe Basarab avea să devină domnul Țării Românești. Domnia sa a fost caracterizată de o perioadă de pace și de dezvoltare culturală. În consecință, domnitorul a putut să se ocupe mai mult de organizarea internă. Așadar, în timpul domniei sale, comerțul și meșteșugurile au cunoscut o dezvoltare uimitoare, iar pe plan diplomatic, Neagoe Basarab a încercat să mențină relații bune cu Ungaria.

De asemenea, Neagoe Basarab a refăcut oastea Țării Românești, ducând mai departe viziunea și obiectivele politice inițiate de Ștefan cel Mare, dorind să devină parte a unei coaliții a țărilor răsăritene împotriva Imperiului Otoman. Ei bine, pentru toate înfăptuirile sale, Neagoe Basarab avea să fie supranumit de scriitorul Bogdan Petriceicu Hașdeu ”Marc Aureliu al Țării Românești, principe, artist și filosof”.