Home » Când, unde, cum » Cine a fost Sfântul Eftimie cel Mare, prăznuit pe 20 ianuarie în calendarul creștin ortodox. Viața și minunile săvârșite

Cine a fost Sfântul Eftimie cel Mare, prăznuit pe 20 ianuarie în calendarul creștin ortodox. Viața și minunile săvârșite

Alexandru Cazacu / 20.01.2022, 12:08
Cine a fost Sfântul Eftimie cel Mare, prăznuit pe 20 ianuarie în calendarul creștin ortodox. Viața și minunile săvârșite

Sfântul Eftimie cel Mare este prăznuit în calendarul creștin-ortodox, în fiecare an, la data de 20 ianuarie. Deși sărbătoarea este marcată cu cruce neagră în calendar, sfântul este unul foarte respectat de credincioși. Află în rândurile de mai jos, cine a fost Sfântul Eftimie cel Mare și alte detalii importante despre viața și minunile săvârșite de acesta.

Cine a fost Sfântul Eftimie cel Mare, pomenit în calendarul creștin-ortodox la pe 20 ianuarie

Sfântul Eftimie cel Mare a venit pe lume în Melitina, din pântece sterp, iar nașterea sa a fost o minune pentru părinții săi, deoarece s-au chinuit foarte multă vreme să aducă pe lume un copil. El a trăit în secolul al IV-lea, în timpul domniei împăratului Grațian, cunoscând viața bisericească încă de la o vârstă foarte fragedă.

După ce tatăl Sfântului Eftimie a trecut în neființă, el a fost lăsat în grija preoților de la Episcopia Meitinei. Pentru că avea o mare înclinare spre credință, a fost hirotonit preot. Pe vremea când avea 29 de ani, Sfântul Eftimie cel Mare a plecat la Ierusalim, unde a locuit pentru o perioadă într-o peșteră.

Viața Sfântului Eftimie cel Mare

De asemenea, el a fost apărător al dogmelor bisericești și a luptat împotriva lui Nestorie (nestorianismului). Tot Sfântul Eftimie a fost cel care l-a numit pe Sfântul Chiril al Alexandriei apărător și învățător al dreptei credințe. Sfântul Eftimie cel Mare a trecut la Domnul la vârsta de 97 de ani. Iată ce spuneau slujitorii Sfântului despre acesta, potrivit crestinortodox.ro:

„Nu l-am cunoscut mâncând ori vorbind cu cineva fără de mare nevoie, afară de sâmbătă și de duminică. Nu l-am văzut pe dânsul cumva dormind pe coastele sale, ci uneori șezând puțin, iar alteori o frânghie spânzurată într-un colț al acoperământului chiliei ținând-o cu amândouă mâinile, se împărtășea puțin de somn pentru nevoia firii”.

Cine a fost Sfântul Eftimie cel Mare
Cine a fost Sfântul Eftimie cel Mare

Minunile săvârșite de Sfântul Eftimie cel Mare

De-a lungul vieții sale, Sfântul Eftimie a săvârși mai multe minuni. De exemplu, se spune despre acesta că la un moment dat a hrănit sute de oameni, deși nu avea pâine nici măcar pentru zece dintre aceștia.

De asemenea, se mai spune că a vindecat boli grele și a deschis porțile cerului, aducând ploi în vreme de secetă și tămăduind pământul neroditor. După cum spuneam, Sfântul Eftimie cel Mare s-a născut din pântece sterp și neroditor, însă prin rugăciunea lui, mai multe femei care nu puteau avea copii au reușit să nască.

În timpul unei Sfinte Liturghii, credincioșii prezenți la slujbă au putut vedea o coloană de lumină care le-a arătat sufletul curat al Sfântului, iar aceasta a rămas pentru Eftimie până la finalul Sfintei Liturghii.

O altă minune săvârșită de Sfânt a avut loc la moartea unui călugăr. Acesta era cunoscut a fi înțelept și înfrânat, însă în realitate era cu totul și cu totul diferit. Se pare că în acel moment Sfântul Eftimie a văzut un înger care îi trăgea sufletul din el cu o suliță. Tot atunci, fericitul a auzit și glas care rostea faptele rușinoase pe care monahul le ascundea.