Home » Tehnologie & Știinta » Țara din lume care produce ploi artificiale cu ajutorul dronelor. Cum se desfășoară de fapt procesul

Țara din lume care produce ploi artificiale cu ajutorul dronelor. Cum se desfășoară de fapt procesul

Cojocaru Cristian / 03.01.2022, 13:08
Țara din lume care produce ploi artificiale cu ajutorul dronelor. Cum se desfășoară de fapt procesul

O țară s-a hotărât ca, din cauza lipsei ploilor să creeze propriile ploi artificiale cu ajutorul dronelor. În luna iulie a anului trecut, din cauza valului de căldură foarte mare și a climatului arid, sunt testate noi tehnologii pentru a elimina norii cu electricitate și a crea ploi în mod arficial. Află unde are loc acest test și cine beneficiază de tehnologie.

Ploi artificiale produse cu ajutorul dronelor

Emiratele Arabe Unite au testat noi tehnologii pentru a crea ploi artificiale. Forme similare de însămânțare a norilor sunt utilizate de zeci de ani, doar că procesul a folosit alte tehnologii care ridicau îngrijorări pentru mediul înconjurător. Așadar, Emiratele Arabe Unite testează acum o nouă metodă prin care dronele zboară în nori pentru a le da un șoc electric pentru a declanșa producția de ploaie, au raportat anterior BBC și CNN.

Proiectul capătă un interes reînnoit după ce Centrul Național de Meteorologie din Emiratele Arabe Unite a publicat recent o serie de videoclipuri pe Instagram cu ploi abundente în anumite părți ale țării. Apa a țâșnit pe lângă copaci, iar mașinile au circulat pe drumuri îmbibate de ploaie. Videoclipurile au fost însoțite de imagini radar cu nori etichetați „#cloudseeding”.

The Independent raportează că ploaia face parte din proiectul de însămânțare a norilor cu drone. Emiratele Arabe Unite au folosit în trecut alte metode de însămânțare a norilor care implică explozii de sare. Emiratele Arabe Unite au supravegheat peste 200 de operațiuni de însămânțare a norilor în prima jumătate a anului 2020, creând cu succes precipitații în exces, a raportat National News.

Au existat succese în SUA, precum și în China, India și Thailanda. Semănarea norilor pe termen lung în munții Nevada a crescut stratul de zăpadă cu 10% sau mai mult în fiecare an, potrivit cercetărilor publicate de Societatea Americană de Meteorologie. Un experiment de însămânțare a norilor de 10 ani în Wyoming a dus la creșteri cu 5-10% a stratului de zăpadă, conform statului Wyoming.

Practica este folosită în cel puțin opt state din vestul SUA și în zeci de țări, a raportat Scientific American. Emiratele Arabe Unite sunt una dintre primele țări din regiunea Golfului Arab care a folosit tehnologia de însămânțare a norilor, potrivit site-ului web al Centrului Național de Meteorologie.

ploi artificiale
Dronele si-au facut treaba aducand ploi semnificative in Dubai

Cum funcționează acest proces de însămânțare a norilor

Maarten Ambaum, un cercetător care a făcut parte din echipa care a lucrat la inițiativa dronei, a declarat pentru BBC că scopul proiectului Emiratelor Arabe Unite este de a schimba echilibrul sarcinii electrice pe picăturile din nor, făcând ca picăturile de apă să se aglomereze și să cadă sub formă de ploaie. când sunt suficient de mari.

Eforturile fac parte din „căutarea continuă a țării de a asigura securitatea apei” începând cu anii 1990 prin Programul de cercetare din Emiratele Arabe Unite pentru îmbunătățirea ploii, potrivit centrului. Securitatea apei rămâne una dintre „principalele provocări viitoare” ale Emiratelor Arabe Unite, deoarece țara se bazează pe apele subterane pentru două treimi din nevoile sale de apă, potrivit site-ului web al Centrului Național de Meteorologie.

Națiunea aridă se confruntă cu un nivel scăzut de precipitații, temperaturi ridicate și rate ridicate de evaporare a apei de suprafață, spune centrul. Împreună cu cererea crescută din cauza creșterii mari a populației, acest lucru pune Emiratele Arabe Unite într-o situație precară de securitate a apei, potrivit centrului.

Dar intensificarea ploii poate „oferi un supliment viabil și rentabil pentru rezervele de apă existente”, mai ales pe fondul diminuării resurselor de apă de pe tot globul, după cum a spus centrul. Proiectele de însămânțare a norilor ar putea, de asemenea, să îmbunătățească calitatea aerului din Emiratele Arabe Unite în ultimii ani, potrivit unui studiu din 2021 condus de Universitatea Americană din Sharjah.