Home » Când, unde, cum » Cine a înființat prima școală cu predare în limba română. Povestea neștiută a fondatorului învățământului românesc

Cine a înființat prima școală cu predare în limba română. Povestea neștiută a fondatorului învățământului românesc

Alexandru Cazacu / 24.03.2022, 17:16
Cine a înființat prima școală cu predare în limba română. Povestea neștiută a fondatorului învățământului românesc

În caz că nu știați deja acest lucru, prima școală în care s-a predat în limba română a fost înființată la începutul secolului al XIX-lea, în București. Află în continuare, cine a fost cel care a înființat prima școală cu predare în limba română și multe alte detalii mai puțin știute despre fondatorul învățământului românesc.

Cine a înființat prima școală cu predare în limba română

Considerat întemeietorul învățământului românesc, Gheorghe Lazăr a fost cel care a înființat prima școală cu predare în limba română. El s-a născut la Avrig, în Ardeal, și a fost pedagog, inginer, traducător și teolog. Deși pentru unii poate părea incredibil, pe meleagurile țării noastre au fost vremuri când în școli se studia doar în alte limbi (slavonă și greacă).

Ei bine, în anul 1818, Gheorghe Lazăr înființa în București Școala de la Sfântul Sava, prima școală în care se preda în limba română. Tocmai datorită acestui lucru, el este considerat întemeietorul învățământului în limba română.

Cine a fost Gheorghe Lazăr

Născut la 5 iunie 1779, Gheorghe Lazăr a venit pe lume într-o familie de țărani ardeleni. Încă de la o vârstă fragedă, el s-a făcut remarcat prin inteligența de care dădea dovadă. Ajuns în casa baronului Samuel von Brukenthal, acesta i-a recunoscut imediat dorința de a acumula cât mai multe cunoștințe. Așadar, l-a trimis pe tânărul Gheorghe să studieze la Cluj și Sibiu.

Ulterior, Gheorghe Lazăr și-a continuat studiile la Viena. În capitala Austriei, el a urmat cursuri universitare de fizică, matematică, istorie și filosofie. Deși luase deja contact cu spiritul raționalist, el a decis să studieze și teologia. După finalizarea studiilor, Gheorghe s-a întors la Sibiu, devenind arhidiacon și cadru didactic la școala teologică ortodoxă.

Cine a înființat prima școală cu predare în limba română
Gheorghe Lazăr, omul care a înființat prima școală cu predare în limba română

Desfășurându-și activitatea în acest domeniu, el avea un statul social destul de înalt și mari șanse să promoveze în din punct de vedere profesional. Totuși, Gheorghe Lazăr era nemulțumit că în Ardeal, unde românii erau popor majoritar, limba română nu era folosită nici măcar în învățământul bisericesc. Așadar, a decis să implice mai din ce în ce mai mult în promovarea limbii române.

Nu a durat mult timp, iar Lazăr a tradus un manual de pedagogie în limba română. Atunci, fiind un susținător al învățământului în limba slavonă, episcopul Vasile Moga i-a interzis tânărului Gherghe Lazăr să mai tipărească manuale în română. După ce a fost cercetat disciplinar, Lazăr a ajuns să fie eliberat din funcțiile deținute. Totodată, autoritățile Imperiului Austriac l-au trecut pe Gheorghe Lazăr pe lista „naționaliștilor periculoși”, fiind ținut sub observație.

A înființat la București prima școală cu predare în limba română

După cele întâmplate, fiind conștient că nu își va mai găsi de lucru în Transilvania, Lazăr a decis să treacă Carpații și să se stabilească la București. Aici, el și-a continuat misiunea de promovare a învățământului în limba română. Trebuie să menționăm că, în Țara Românească, materiile se predau în limba greacă.

În lupta sa pentru impunerea limbii române în învățământ, el i-a avut ca aliați pe Iordache Golescu și Constantin Bălăceau. Așadar, pe 24 martie 1818, Gheorghe Lazăr a deschis prima școală unde elevii învățau în limba română, în cadrul academiei domnești „Sfântul Sava” din București, potrivit didactika.ro.

Începuturile învățământului în limba română

Clădirea noii instituții de învățământ nu era tocmai una dintre cele mai potrivite pentru studiu, iar elevii erau, în mare parte, copii ai târgoveților. În schimb, odraslele boierilor urmau în continuare cursurile școlilor în limba greacă.

18 ani mai târziu, tot în acel loc avea să fie fondată și prima bibliotecă națională din țările române. Din nefericire, în 1836, Gheorghe Lazăr nu mai era în viață, așa că nu a apucat să se bucure de înființarea bibliotecii. El a trecut în neființă în anul 1823. Printre cei mai cunoscuți elevi ai săi se numără Petrache Poenaru și Ion Heliade Rădulescu.

Iată că am aflat povestea omului care a înființat prima școală cu predare în limba română. Trebuie să mai menționăm și faptul că Gheorghe Lazăr a fost un dascăl devotat științei, dar și națiunii sale. Deși a studiat în capitala Austriei cu elitele imperiale, el s-a dedicat, fără încetare, instruirii copiilor cu situații modeste, proveniți din cartierele mărginașe ale Capitalei.