Home » Life & Style » Timp liber » 15 lucruri mai puțin știute despre Munții Carpați

15 lucruri mai puțin știute despre Munții Carpați

Alexandru Cazacu / 16.06.2021, 08:47
15 lucruri mai puțin știute despre Munții Carpați

Fiind unele dintre cele mai semnificative unități de relief din Europa, Munții Carpați au o lungime de aproximativ 1.500 de kilometri și o lățime de 130 de kilometri. Aceștia sunt niște munți mijlocii sau scunzi, doar câteva sectoare depășind 2.000 de metri.

Lucruri mai puțin știute despre Munții Carpați

De asemenea, Munților Carpați le aparține și cel mai mare lanț vulcanic de pe bătrânul continent și traversează nu mai puțin de șapte țări. Spre deosebire de Alpi, Carpații au depresiuni intramontane mari, iar culmile lor se prezintă sub forma unor suprafețe întinse, acoperite cu pajiști. Ei bine, acestea sunt câteva din lucrurile știute despre acești munți, dar haideți să vedem și o serie de lucruri mai puțin știute despre Munții Carpați.

  • Trebuie să menționăm că Munții Carpații s-au format în același timp cu întregul sistem alpin, acum aproximativ 50 de milioane de ani, în timpul acelorași mișcări geologice în urma cărora s-au format și Alpii.
  • În jur de 800 de kilometri din lungimea totală a Carpaților se află pe teritoriul României.
  • De asemenea, Carpații reprezintă cel de-al doilea lanț muntos din Europa, după Munții Scandinaviei.
  • Suprafața totală a Munților Carpați este de 190.000 km pătrați, fiind, al doilea cel mai întins sistem montan din Europa după Munții Alpi.
  • Vârful Gerlachovsky din Munții Tatra este cel mai înalt vârf al lanțului carpatic, cu o înălțime de 2.655 m.
  • În ceea ce privește înălțimea munților Carpați în România, cel mai înalt vârf din țara noastră este vârful Moldoveanu, care care o înălțime de 2.544 m.
  • Cei mai mulți lupi, urși bruni și lincși din Europa trăiesc în Munții Carpați trăiesc. Tot aici găsim și o subspecie a caprei negre (Rupicapra carpatica).
  • În urmă cu 30 de ani, existau mai bine de 8.000 de exemplare de urs carpatin în Munții Carpați, iar acum au mai rămas în jur de 2.000.
Lucruri mai puțin știute despre Munții Carpați
Lucruri mai puțin cunoscute despre Munții Carpați

Curiozități despre Munții Carpați

Nu mulți știu că ultima activitate vulcanică a avut loc în Masivul Ciomatu din Munții Harghitei în urmă cu aproximativ 30.000 de ani.

Se pare că numele lanțului muntos provine de la denumirea unui trib de daci care trăiau într-o zonă foarte întinsă din estul Moldovei de astăzi. Mai exact, este vorba despre carpi (Carpes).

O altă curiozitate legată de Munții Carpați o reprezintă faptul că Sfinxul din Munții Bucegi are aceeași înălțime cu celebrul Sfinx din Gizeh. Acesta este unul dintre argumentele care susțin ipoteza că Sfinxul nu s-a format natural, ci a fost sculptat de om, înfățișând o zeitate din trecut.

Tot în Munții Carpați se află cel mai mic oraș din România, Băile Tușnad, care potrivit recensământului din 2011, avea 1.728 de locuitori.

Cea mai scăzută temperatură înregistrată vreodată în România este de -38.5 grade Celsius și a fost înregistrată în Munții Carpați, în Depresiunea Brașovului, la 25 ianuarie 1942.

De asemenea, pe teritoriul României se află cel mai lung lanț de munți vulcanici din Europa: Munții Oaș – Munții Țibleș – Munții Călimani – Munții Gurghiu – Munții Harghita.

Anul floral carpatic începe la sfârșitul lui februarie – începutul lunii martie, atunci când apar ghiocelul și cocoșelul de câmp. De asemenea, flora Carpaților cuprinde nu mai puțin de 1.350 de specii.