Home » Când, unde, cum » 9 curiozități despre limba română. Cel mai lung cuvânt care se citește la fel din ambele capete

9 curiozități despre limba română. Cel mai lung cuvânt care se citește la fel din ambele capete

Alexandru Cazacu / 11.01.2022, 09:50
9 curiozități despre limba română. Cel mai lung cuvânt care se citește la fel din ambele capete

Deși numărul cuvintelor din limba română nu este chiar atât de ușor de estimat, 80.000 dintre acestea sunt explicate în DEX. Precum și multe alte limbi, limba noastră are și părțile ei amuzante. Așadar, în continuarea acestui articol noi îți vom prezenta o serie de curiozități despre limba română. Hai să vedem care este cel mai lung cuvânt care se citește la fel din ambele sensuri.

Curiozități despre limba română

După cum spuneam, limba română are și curiozitățile ei, iar una dintre acestea are legătură cu substantivul „om”. Mai exact, acesta are cea mai mare diferență de litere între forma de singular și cea de plural. Adică, există o diferență de patru litere între „om” și „oameni”.

Cuvântul „abces” este singurul din limba română care conține grupul de litere „abc”. Totodată, cele mai multe cuvinte din limba noastră încep cu litera „C”, adică 19.750 de cuvinte.

„Kitsch” este singurul cuvânt din limba română care conține 4 consoane la sfârșit. Acest termen este utilizat pentru a desemna un obiect decorativ de prost gust.

Din toate limbile europene, limba română este singura în care se poate face o propoziție completă din cinci cuvinte care conțin doar vocale. Un astfel de exemplu este: „Oaia aia e a ei”.

Știați că aproape 40% din totalul cuvintelor din limba română provin din franceză și italiană? Cu toate acestea, avem și noi trei cuvinte care ne reprezintă tradițiile în patrimoniul cultural UNESCO, iar acestea sunt: „dor”, „doină” și „colind”. Mai interesant este faptul că „doină” și „dor” nu se pot traduce cu exactitate într-o altă limbă, potrivit dictie.ro.

Curiozități despre limba română. Cel mai lung cuvânt care se citește la fel din ambele capete
Curiozități despre limba română. Care este cel mai lung cuvânt care se citește la fel din ambele capete

Cel mai lung cuvânt care se citește la fel din ambele capete

Palindromul este un cuvânt sau un grup de cuvinte care pot fi citite atât de la stânga la dreapta, cât și de la dreapta la stânga fără să își piardă înțelesul. Ei bine, cel mai lung cuvânt din limba română care se citește la fel din ambele capete are 11 litere. Mai precis, acesta este „elenofonele” și înseamnă „vorbitoare de limbă elenă”.

Iată câteva exemple de palindromuri: Ana, apa, Ada, așa, ața, axa, anina, bob, capac, cojoc, coc, civic, Ene, ele, gog, nun, potop, rever, rotor, târât etc.

Grupuri de cuvinte care se citesc de la stânga spre dreapta și invers fără a-și pierde sensul:

  • „Ele fac cafele”
  • „Ele ne seduc cu desenele”
  • „Era o tipă răpitoare”
  • „O ramă maro”
  • „Icre, pui, ciuperci”
  • „Ene purta patru pene”.

Cel mai lung cuvânt din limba română

„Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza” este denumirea unei afecțiuni ale plămânilor care apare în special la muncitorii din mine, în urma inhalării prelungite a bioxidului de siliciu. De asemenea, având nu mai puțin de 44 de litere, acesta este și cel mai lung cuvânt din limba română, însă poate fi găsit doar în dicționarele medicale.

„Angionefrografie” este cuvântul cel mai lung în care fiecare dintre litere se repetă de două ori. La fel ca și cel menționat mai sus, acesta este un termen medical. Însă reprezintă o radiografie a sistemului vascular renal.