Home » Life & Style » Care este cel mai lung cuvânt în limba română și câte litere are

Care este cel mai lung cuvânt în limba română și câte litere are

Ileana Mladinoiu / 06.08.2021, 11:53
Care este cel mai lung cuvânt în limba română și câte litere are

Dacă un cuvânt german de 79 de litere este cel mai lung din toată Europa și un cuvânt gaelic irlandez este cel mai scurt dintre toate cele mai lungi cuvinte de pe continent, merită reținută ideea că unele dintre cele mai lungi cuvinte din câteva țări europene sunt direct legate de momente de istorie națională.

Ce semnificație are cel mai lung cuvânt

De exemplu, în Franța a avut loc o revoluție în urma căreia țara a devenit monarhie constituțională, apoi francezii au inventat cuvântul “neconstituțional” pentru a fi siguri că legea constituțională va fi respectată.

La rândul lor, englezii și-au separat Biserica de cea a Vaticanului și au inventat „un ntidisstablishmentarianism ” în opoziție cu cei care ar dori să o dezmembreze.

Norvegienii au fondat Premiul Nobel pentru Pace și nu e de mirare că cel mai lung cuvânt al lor este despre drepturile omului cu acest „menneskerettighetsorganisasjonene”.

Până a ajunge la cel mai lung cuvânt din România, parcurgem un top 5 al celor mai lungi cuvinte din lume.

Top 5 cele mai lungi cuvinte din lume

1.Tweedehandsemotorverkoopsmannevakbondstakesvergering sameroeperstoespraakskrywerspersverklaringuitreikingsmediakonferensieaankondiging,  136 litere

Are 136 de litere și aparține Africii de Sud. Ca derivat al limbilor germanice, se explică faptul că nu este neobișnuit să întâlnești cuvinte extinse. Aici, este o poveste întunecată despre „anunțul conferinței de presă despre discursul managerului delegaților sindicali la o reprezentanță de mașini second-hand despre grevă.

2.Vaðlaheiðarvegavinnuverkfærageymsluskúraútidyralyklakippuhringur: 64 de litere

Vine din Islanda. Cel mai lung cuvânt al său înseamnă un inel pe un inel de chei pentru ușa exterioară a magaziei de scule folosită de lucrătorii de întreținere a drumurilor de pe dealul Vaðlaheiði”.

3.Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz: 63 de litere

În limba germană este ușor să se creeze în mod artificial cuvinte interminabile, mai ales atunci când se scriu numere.

Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz se referă la o lege abrogată recent, care s-a bazat pe „delegarea unei echipe de control asupra etichetelor de carne de vită”.

4.Lentokonesuihkuturbiinimoottoriapumekaanikkoaliupseerioppilas: 61 de litere

La fel ca limba germană, finlandeza este o limbă în care se pot compune cu ușurință cuvinte extinse doar pentru distracție. Soldații finlandezi nu râd și când spun lentokonesuihkuturbiinimoottoriapumekaanikkoaliupseerioppilas. Acesta este un „subofițer student specializat în turbine cu motoare cu reacție pentru avioane”.

5.Legeslegtöredezettségmentesíthetetlenebbeskedéseitekért: 55 de litere

Dacă plecați în vacanță în Ungaria, cu siguranță veți fi fericiți să știți cum să spuneți legeslegtöredezettségmentesíthetetlenebbeskedéseitekért. Poate veți reuși să-l despărțiți în silabe și atunci este mult mai simplu.

Cel mai lung cuvânt din lume

Dar care este cel mai lung cuvânt din lume

O proteină cunoscută sub numele de titină este una dintre cele mai mari descoperiri și este prezentă la om în mușchii striați. Cuvântul care o definește este alcătuit din numărul gigantic de 241.578 litere sau mai mult de 80 de pagini ale unui document software de procesare text. Sufixele sunt adăugate până când sunt scrise toate caracteristicile moleculei.

În 2012, un englez a încercat să pronunțe numele complet. Fapta sa a fost filmată, videoclipul a durat 3 ore, 33 de minute și 23 de secunde. Contul utilizatorului a fost șters.

Cel mai lung cuvânt din limba română
Cel mai lung cuvânt din limba română

Care este cel mai lung cuvânt în limba română

Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioză

În România, cuvântul pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioză  are 44 de caractere. S-ar putea să vă pierdeți respirația încercând să-l pronunțați.

Potrivit dictie.ro, cuvântul definește o boală pulmonară cronică care apare în urma inhalării prelungite a pulberilor de bioxid de siliciu (la mineri în special).

Dar acest cuvânt nu este unul românesc. Nici nu este folosit în comunicare. A fost inventat în anii 1930 de rebusistul american Everett M. Smith (National Puzzlers League – New York) din dorința de a bate recordul pentru cel mai lung cuvânt.