Home » Life & Style » Timp liber » Cel mai lung cuvânt în limba română. Puțini știu ce reprezintă acesta, de fapt

Cel mai lung cuvânt în limba română. Puțini știu ce reprezintă acesta, de fapt

Manolică Anca / 04.11.2020, 13:06
Cel mai lung cuvânt în limba română. Puțini știu ce reprezintă acesta, de fapt

Ți-ai pus vreodată întrebarea care este cel mai lung cuvânt în limba română? Ei bine, află că acesta numără, nu mai puțin, de 44 de litere. Pare ceva imposibil, nu-i așa? Iată ce reprezintă acesta, de fapt.

Cel mai lung cuvânt în limba română

Identitatea în ceea ce privește cel mai lung cuvânt în română depinde de ceea ce constituie un cuvânt în limba română, precum și de modul în care lungimea este comparată. Astfel, pe lângă cuvintele care sunt derivate în mod natural din rădăcinile limbii, fără vreo altă intervenție voită, româna permite formarea unor cuvinte prin montare și construcție.

Cel mai lung cuvânt din limba română conține 44 de litere și nu este inclus în Dicţionarul Limbii Române (DEX). Cuvântul, destul de greu de prounțat cursiv, reprezintă denumirea medicală pentru boala „silicoză”, o afecțiune extrem de gravă, ce afectează plămânii.

Cel mai lung cuvânt în limba română este format din 44 de litere
Cel mai lung cuvânt în limba română este format din 44 de litere

Dar iată care este acest cuvânt: „Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza” este denumirea completă a bolii pulmonare cronice, numită pe scurt „silicoză” care apare, în general, la muncitorii din mine, din carierele de piatră sau din alte industriile extractive. Aceasta apare în urma inhalării constante a pulberilor de bioxid de siliciu, extrem de toxici pentru organismul uman.

Top cele mai lungi cuvinte în limba română

În limba română mai există astfel de cuvinte, formate din peste 30 de litere, toate provenind din domeniul medical sau chimic.

  1. PNEUMONOULTRAMICROSCOPICSILICOVOLCANICONIOZA (44 de litere) – silicoză – boala care afectează plămânii muncitorilor din mine;
  2. DIFOSFOPIRIDINNUCLEOTIDPIROFOSFATAZA (36 de litere) – o enzimă, proteină ce catalizează reacția de disociere între o bază azotată activată sub formă de trifosfat, în forma monofosfatată;
  3. ENCEFALOMIELOPOLIRADICULONEVRITA (32 de litere) – o inflamare a nervilor ce provoacă dureri, fumicături, senzații de amețeală, ducând, în unele cazuri, chiar și până la paralizii;
  4. GASTROPILORODUODENOJEJUNOSTOMIE (31 de litere) – denumirea unei operaţii
  5. DICLORDIFENILTRICLORMETILMETAN (30 de litere) – o substanţă chimică
Cel mai lung cuvânt din limba română nu se regăsește în DEX
Cel mai lung cuvânt din limba română nu se regăsește în DEX

Alte curiozități despre limba română

Pe lângă aceste cuvinte extrem de lungi, în limba română mai găsim și alte construcții care definesc curiozităţi ale vocabularului naţional.

  • Cel mai lung cuvânt românesc, format doar din două vocale este „uiuiu”. Acesta reprezintă o interjecţie care semnifică un „chiot de bucurie la dansurile populare”;
  • În limba română există cuvinte din şapte litere, formate dintr-o singură silabă, ca de exemplu „trunchi” sau „ştreang”.
  • Totodată, limba română conține şi un cuvânt care înglobează toate cele opt vocale dacă este articuluat hotărât la forma de plural. Acesta este „autoînsămânţările”;
  • Cel mai lung cuvânt care conţine o singură vocală este „abracadabranta” (14 litere) şi semnifică ceva cu totul nebişnuit, ciudat, bizar;
  • Cel mai lung cuvânt care începe şi se termină cu o vocală, în corpul acestuia existând doar consoane este „înspre”
  • „C” este litera care se regăsește la începutul celor mai multe cuvinte românești. Dictionar explicativ al limbii romane cuprinde 19.750 definitii ale cuvintelor ce încep cu litera ”C”;
  • Cel mai lung cuvânt, în care fiecare literă se repetă fix de două ori, este”angionefrografie” (16 litere). Acesta este un termen medical ce reprezintă o radiografie a sistemului vascular renal, realizată cu ajutorul unei substanţe de contrast.
  • „Abces” este singurul cuvânt care conţine grupul de litere ABC.
  • Cea mai mare diferenţă de litere între forma de singular și cea de plural aparține substantivul ”om” – ”oameni” (4 litere)
  • Cel mai lung cuvânt, format din 11 litere, care conţine doar consoane nazale (m şi n) este „amenomanie”. Acesta înseamnă delir cu dispoziţie veselă.
  • Cea mai lungă denumire de localitate din România este Staţiunea Climaterică Sâmbăta (27 de litere), sat din judeţul Braşov.  Cea mai lungă denumire de localitate din România formată dintr-un singur cuvânt este Constantineşti (14 litere), iar localitatea cu cea mai scurtă denumire este Ip (2 litere), o comună din judeţul Sălaj.