Home » Știri » De unde provine Black Friday și de ce sărbătoarea marilor reduceri este numită Vinerea Neagră. Detalii mai puțin știute

De unde provine Black Friday și de ce sărbătoarea marilor reduceri este numită Vinerea Neagră. Detalii mai puțin știute

Manolică Anca / 03.11.2020, 13:19
De unde provine Black Friday și de ce sărbătoarea marilor reduceri este numită Vinerea Neagră. Detalii mai puțin știute

Black Friday reprezintă unul din cele mai așteptate evenimente pentru milioanele de cumpărători din întreaga lume. Totuși de unde provine Black Friday și de ce ziua marilor reduceri este numită Vinerea Neagră. Detalii mai puțin știute.

De unde provine Black Friday

Black Friday se asociază unei zile de la finalul lunii noiembrie în care toate magazinele scot la vânzare produsele la prețuri mult mai mici față de restul anului. Cu acest prilej, cumpărătorii se arată extrem de atrași de ofertele magazinelor, aproape golind rafturile acestora.

De obicei, Black Friday pică, în fiecare an, în a patra zi de vineri a lunii noiembrie. Este ca o lege nescrisă în Statele Unite ale Americii, respectată cu sfințenie. Precedă mereu Thanksgiving Day (Ziua Recunoștinței), una dintre cele mai mari sărbători ale americanilor.

Îmbulzeala de Black Friday în Statele Unite ale Americii
Îmbulzeala de Black Friday în Statele Unite ale Americii

Mulți ar tinde să creadă că este o strategie greșită a magazinelor, însă, această vânzare necontrolată, la prețuri mult mai mici, aduce beneficii termen lung. Magazinele sunt interesate de capitalul de imagine și notorietatea din piață, pentru că acestea vin, la pachet, cu multe alte câștiguri, pe lângă cele financiare.

De ce se numește Vinerea Neagră

Pentru comercianţi, Vinerea Neagră este una dintre cele mai profitabile zile din an, atunci făcându-se cele mai multe cumpărături. Această denumire a apărut la jumătatea anilor ’60, atunci când magazinele treceau de la culoarea roșie la cea neagră. Iar în contabilitatea care se ținea la acea vreme, responsabilii marcau cu cerneală roşie pierderile, iar cu negru profiturile înregistrate de aceste magazine.

Totodată, numele vine și de la descrierea traficului catastrofal care a fost, cu ani în urmă, într-o zi de vineri, ce preceda sărbătorirea Zilei Recunoștinței. Astfel, în goana după cumpărături, aglomerația de pe străzi și din magazine devine, an de an, una infernală. La început, această zi s-a numit „Big Friday”, dar teremenul de „big” a fost înlocuit cu „black”. Astfel, așa s-a ajuns la denumirea de Vinerea Neagră. Aceasta dă startul cumpărăturilor pentru sărbătorile de iarnă.

De unde provine Black Friday. Când a ajuns în România

Deși Vinerea Neagră datează de mulți ani în America, la noi a ajuns destul de târziu. Astfel, în anul 2011, a fost introdus pentru prima dată acest concept și s-a demonstrat că a fost de un real succes. Responsabilii de acest lucru sunt cei de la EMAG, cel mai mare magazin online din România.

Black Friday se sărbătorește, în România, pe 13 noiembrie 2020
Black Friday se sărbătorește, în România, pe 13 noiembrie 2020

În România, Black Friday nu se sărbătorește mereu în a patra zi de vineri din luna noiembrie. Unele magazine aleg să înceapă de mai devreme, alegând să ofere reduceri un weekend, o săptămână sau chiar o lună întreagă, retailerii înregistrând creșteri substanțiale în această perioadă.

În ceea ce privește incidentele majore precum cele din America, la noi nu au existat. Majoritatea persoanelor aleg să comande online, evitând astfel aglomerația din magazine.

Black Friday 2020 România este programat să se organizeze în data de 13 noiembrie, deși, conform tradiției americane, Black Friday 2020 ar trebui să fie pe 27 noiembrie 2020.

Curiozități despre Black Friday

Iată câteva curiozități din întreaga lume despre frenezia cumpărăturilor din această perioadă:

  • Conform statisticilor, aproximativ 135 de milioane de americani fac cumpărături în magazinele fizice în fiecare an de Black Friday;
  • Black Friday se sărbătorește în 15 țări de pe întreg mapamondul;
  • Studiile arată că 12% dintre cumpărătorii de Black Friday se află sub influența băuturilor alcoolice la ora la care comandă produsele;
  • 7 oameni au murit și 98 au fost răniți, din 2006 și până astăzi, din cauza îmbulzelilor din magazine;
  • Strămoșul zilei de Black Friday a fost parada canadiană în care Moș Crăciun anunța începerea sezonului de cumpărături de iarnă, din 2 decembrie 1905.