Home » Când, unde, cum » Cine a inventat calculatorul. Istoria computerului până în zilele noastre. Cum era folosit inițial

Cine a inventat calculatorul. Istoria computerului până în zilele noastre. Cum era folosit inițial

Ileana Mladinoiu / 27.03.2022, 12:52
Cine a inventat calculatorul. Istoria computerului până în zilele noastre. Cum era folosit inițial

La început, calculatorul nu a fost numit așa, ci mașină aritmetică, apoi roata Pascalină, pentru ca în final să fie doar Pascalina de la numele inventatorului său Blaise Pascal. În 1642, acesta a început să se gândească la o mașină de calcul, deși avea doar 19 ani. Lui Pascal, cu talent în științe aplicate, ideea calculatorului i-a venit de la tatăl său, care era responsabil cu gestionarea veniturilor fiscale di Rouen. Sau, mai degrabă, în timp ce-și privea tatăl istovit de muncă, a avut această dorință de a construi o mașină care să-i permită să adună și să scadă două numere în mod direct, să facă înmulțiri și împărțiri prin repetări.

Istoria computerului. Cine a inventat calculatorul și cum era folosit inițial

În 1645, după trei ani de cercetări și 50 de prototipuri, Blaise Pascal și-a prezentat prima mașină. În deceniul următor, a construit aproximativ 20 de pascaline, perfecționându-le de fiecare dată. Prin urmare, calea vieții computerului de azi a început cu invenția lui Blaise Pascal care constă, repetăm, într-un dispozitiv capabil să adauge și să scadă numere zecimale. În 1653, s-au adăugat înmulțirea și divizarea acestor funcții.

Mai departe, dezvoltarea funcționalității a înghețat oarecum, iar artizanii care l-au ajutat pe matematicianul și fizicianul Pascal au început să se concentreze asupra aspectului. Ei au încercat să pună aceleași opțiuni într-o carcasă mai compactă și mai puțin voluminoasă.

Cum funcționează Pascalina

O pascalină este o cutie dreptunghiulară ușoară de alamă, care are o lungime de aproximativ 30 de centimetri și o înălțime de 8 centimetri. În partea superioară a mașinii există 8 discuri rotative ce sunt împărțite în funcție de numărul de unități cu care lucrează fiecare. Dimensiunea sa este comparabilă cu cea a tastaturii unui computer. Include un sistem de afișare, cât și un întreg mecanism de adunare, scădere, înmulțire și împărțire.

Concret, este un sistem de viteze alcătuit din roți dințate. Fiecare dintre ele are 10 poziții, de la 0 la 9. De fiecare dată când o roată se deplasează din poziția 9 în poziția 0, următoarea s deplasează înainte cu o poziție.

Ce importanță are moștenirea lăsată de Blaise Pascal:

Pascalina se află la originea calculatorului, așa cum îl cunoaștem astăzi.

Marchează și începutul dezvoltării calculului mecanic, apoi electric și electronic.

Este într-un fel un strămoș îndepărtat al computerului.

Opt dintre aceste mașini au supraviețuit până în zilele noastre.

Lucrarea sa despre probabilitate a avut o mare influență asupra teoriilor moderne ale științelor economice și sociale.

A servit drept sursă de inspirație pentru viitorii inventatori care s-au ocupat de crearea unui nou mecanism de calcul aritmetic.

Pascalina este considerată ca principalul predecesor al unor mecanisme mai complexe, cum ar fi calculatoarele moderne și roțile Leibniz.

Istoricul computerului de azi

Utilizarea computerelor se bazează pe principiul că orice calcul complicat poate fi defalcat într-o serie de operații mai simple care pot fi efectuate automat. Primele mașini de calcul, realizate de Wilhelm Schickard, Pascal și Leibniz datează de la începutul secolului al XVII- lea. Ei executau operații aritmetice de bază (adunări și scăderi), dar și conversii valutare pentru mașina lui Pascal, celelalte mașini efectuând mai multe înmulțiri și împărțiri.

La începutul secolului al XIX-lea, Charles Babbage (1792-1871) a construit o mașină care poate fi considerată strămoșul computerelor. Din păcate, nu a putut funcționa niciodată corect, tehnologia vremii fiind prea rudimentară.

George Boole (1815-1864) a creat o nouă formă de logică simbolică, pentru a traduce concepte și idei în ecuații. Algebra booleană este baza teoretică pentru funcționarea electronicii digitale și a computerelor.

Cu puțin timp înainte de al Doilea Război Mondial au apărut primele calculatoare electromecanice, construite după ideile lui Babbage. Unul dintre principalii producători ai acestor mașini, Hermann Hollerith, a fost, de asemenea, la originea creării companiei IBM (Industrial Business Machines).

Cine a inventat calculatorul. Istoria computerului până în ziua de azi
Cine a inventat calculatorul. Istoria computerului până în ziua de azi

Aceste mașini au fost rapid înlocuite de primele calculatoare electronice, care erau mult mai eficiente. Primul computer complet electronic, numit ENIAC (Electronic Numerical Integrator and Computer), a fost construit în 1946 de John Presper Eckert și John Mauchly cu tuburi vidate. ENIAC era o mașină cu program afișat.

Dezavantajele acestei tehnici de programare au condus la definirea și realizarea de mașini cu program stocat, adică mașini echipate cu memorie capabilă să conţină atât programele, cât şi datele de prelucrat. Structura mașinilor cu programe stocate a fost descrisă în 1946 de matematicianul american de origine maghiară John von Neumann (1903-1957).

John von Neumann a propus o structură universală a mașinii de calcul și a definit constituenții ei de bază. Mașina este compusă din următoarele elemente:

  • o unitate de calcul, numită unitate aritmetică și logică, pentru a efectua operații aritmetice și logice;
  • o memorie centrală, servind atât pentru a conține programele (software-ul) care descriu modalitatea de a ajunge la rezultate, precum şi datele de prelucrat;
  • toate informațiile sunt stocate în formă binară;
  • unități de intrare-ieșire, care servesc ca organe de comunicare cu mediul și cu omul;
  • o unitate de control care să asigure funcționarea consecventă a elementelor precedente.

Ansamblul format din unitatea aritmetică și logică, pe de o parte, și unitatea de control, pe de altă parte, constituie unitatea centrală sau procesorul. Ansamblul componentelor fizice, numit materialul (hardware ), este controlat de software, o serie coerentă de instrucțiuni și date structurate stocate în memorie și executând un algoritm.

Eniac, primul computer din lume

Literalmente, acesta este un integrator și un calculator numeric electronic. A fost prima dovadă că este cu adevărat posibil să se creeze un computer. Că o mașină electronică este capabilă să efectueze calcule complexe. Și că acesta este doar începutul celor mai mari descoperiri și evoluții.

Dezvoltarea primului computer din lume a început în 1943. În mijlocul celui de-al Doilea Război Mondial, Statele Unite au avut nevoie de volume mari de calcul al tabelelor de tragere, fără de care artileria nu ar fi putut lovi exact la țintă. În acea perioadă, responsabilitatea era atribuită femeilor, calculele manuale fiind efectuate pe aritmometre. Astfel de calcule au durat până la 16 zile pentru un singur calcul. Pentru calculul complet al unui tabel, au fost implicate un număr mare de calculatoare și a fost necesar mult timp.

Cum a fost folosit computerul

În 1945, primul raport a fost trimis de la EDVAC, o versiune îmbunătățită a primului computer realizat de către Von Neumann. El a efectuat calcule nu numai datorită plăcilor de perforare, ci folosind propria sa memorie reducând astfel numărul de lămpi și accelerând procesul de calcul.

Primele PC-uri de vânzare au apărut după crearea microprocesoarelor. IBM a încercat să organizeze primele vânzări în 1974. Dar dispozitivele nu erau deloc la cerere. În aceste dispozitive, casetele au fost utilizate ca memorie, iar costul utilajelor a fost nici mai mult, nici mai puțin de 10 mii de dolari americani. De aici lipsa cererii.

Când a fost lansat primul computer personal

International Business Machines (IBM) a prezentat pe 12 august 1981, la New Zork, primul computer personal, legendarul IBM 5150 PC, la un preț de bază de 1600 de dolari americani, ajungând până la 3,600, cu tot cu monitor. IBM a reușit să vândă circa 35.000 de unități în 1981. În scurt timp, cererea a fost uriaşă. În total, până în 1987, IBM a vândut în jur de 3 milioane de bucăți.

Potrivit educatiaprivata.ro, unii susţin că: „adevăratul strămoș al computerelor personale nu a fost acel PC produs de IBM în 1981-așa cum se crede-ci un alt aparat numit Altair, care fusese lansat pe piață cu mare succes în 1975 de către compania Micro Instrumentation and Telemetry Systems (MITS), din Albuquerque, New Mexico”.