Home » Când, unde, cum » Cine a inventat și cum a apărut înghețata. Istoria neștiută a înghețatei

Cine a inventat și cum a apărut înghețata. Istoria neștiută a înghețatei

Cojocaru Cristian / 22.09.2021, 18:42
Cine a inventat și cum a apărut înghețata. Istoria neștiută a înghețatei

Înghețata este un desert apreciat atât de copii cât și de adulți, doar că nu mulți știu cine a inventat această delicatesă. Află care este istoria înghețatei și când a apărut pentru prima oară.

Istoria arată cine a inventat înghețata

Alimentul pe care foarte puțini oameni îl pot refuza. Indiferent că este cumpărată sau preparată acasă, înghețata este irezistibilă, cu atât mai mult cu cât este preparată din ingrediente natura. Înghețata este nelipsită din meniurile de vară, însă sunt persoane care o preferă indiferent de anotimp. Istoria acesteia începe cu câteva mii de ani în urmă.

Astfel că în urmă cu 4.000 de ani, oamenii avuți foloseau gheața pentru a răci alimentele, un fel de frigider rudimentar. Grecii amestecau gheața cu miere și cu fructe încă din secolul 5 î.Hr., compoziție pe care o puneau în conuri din gheață și o vindeau în Atena. Persanii la rândul lor obișnuiau ca vara să mănânce deserturi, având propriile metode de a-și ține alimentele la rece.

Aceștia preparau deserturile din apă de trandafiri și fidea pe care le amestecau cu fructe și șofran. Acest preparat a evoluat ulterior în ceea ce era numit faloodeh, reprezentând un amestec de amidon din făină cu apă, apă de trandafiri și lămâi. Astfel, împăratul Nero a ordonat ca gheața să fie adusă din munți și amestecată cu fructe.

În lume mai există și alte teorii potrivit cărora chinezii ar fi inventat o unealtă cu care erau preparate sorbeturile și înghețata. Aceștia foloseau zăpada pentru a răci siropurile care erau turnate în containere. Atunci când sarea acționa asupra gheții, chinezii serveau preparatul respectiv. Probabil tot ei sunt cei care au adus această delicatesă în Europa.

inventat înghețata
Cornetul de inghetata a aparut in urma cu mai bine de un secol

Când a apărut cornetul pentru înghețată

Înghețata a evoluat apoi, în momentul în care a ajuns în Italia și Franța, astfel că în anul 1533, italienii au dus o rețetă de înghețată în Franța. Chiar și regele Angliei, Charles I era pasionat de acest preparat. Acesta ofera o pensie viageră celui care îi prepara înghețata, însă cu condiția ca rețeta să o păstreze secretă.

Acest preparat era privit în trecut ca fiind o delicatesă accesibilă doar familiilor înstărite. În SUA, lucrurile au stat diferit după ce, rețeta a fost adusă și apoi a devenit atât de populară. Prima afacere cu înghețată din America a luat ființă în anul 1776, în New York, iar coloniștii au denumit-o ”ice cream”.

În magazine, aceasta a ajuns în anul 1851, unde era livrată de către o companie din Baltimore. Noi metode de preparare a înghețatei au fost ulterior dezvoltate, iar Nancy Johnson este cel care a inventat o metodă de preparare a acesteia la scară largă. Prima fabrică de înghețată a început să producă în anul 1851, iar în 185, Alfred Cralle a inventat lingura de înghețată.

Cornetele de înghețată au cunoscut popularitatea în secolul XX, iar aceasta este și astăzi una dintre metodele preferate de foarte mulți oameni.  Mulți comercianți afirmau că au inventat cornetul însă acest a fost utilizat înainte de anul 1904, atunci când americanii afirmă cu tărie că ar fi apărut. Așadar, acest preparat are o vechime de mii de ani și se pare că și în ziua de astăzi este pe placul multor pofticioși.