Home » Cum să faci orice » Cum se face vișinata clasică. Metodă de preparare și ingrediente

Cum se face vișinata clasică. Metodă de preparare și ingrediente

Alexandru Cazacu / 26.04.2021, 17:22
Cum se face vișinata clasică. Metodă de preparare și ingrediente

Mulți români sunt amatori de vișinată de casă dulce, preparată din vișine zahăr și alcool. Dar cum se face vișinata de clasică? Mai departe îți vom prezenta o rețetă veche de vișinată cu ajutorul căreia nu vei da greș.

Cum se face vișinata clasică. Metodă de preparare și ingrediente

După cum spuneam mai sus, dacă vrei să faci vișinată de casă, poți folosi această rețetă simplă, iar din 2 kilograme de vișine vei obține în jur de 7 litri din această băutură aromată și delicioasă.

Ingrediente:

  • 2 kilograme de vișine cu tot cu sâmburi;
  • 2 litri de alcool dublu rafinat;
  • 2 kilograme de zahăr;
  • 2 litri de apă.

Modul de preparare a vișinatei de casă

Primul lucru pe care îl vom face este spălarea și curățarea de codițe a vișinelor. Este foarte important de menționat că sâmburii nu se scot. Acum vom amesteca sâmburii cu cei 2 litri de alcool și îi lăsăm timp de o săptămână într-o damigeană acoperită cu tifon, pusă într-un loc întunecat.

După ce au trecut cele șapte zile în care vișinele s-au macerat, vom pregăti un sirop din cele 2 kilograme de zahăr și 2 litri de apă, îl lăsăm la fiert până se dizolvă zahărul, iar apoi îl lăsăm să se răcească. După ce siropul nostru s-a răcit, îl adăugăm peste vișinele din damigeană și agităm ușor. Astfel nu trebuie să amestecăm în damigeană datorită faptului că zahărul este deja dizolvat.

Mai departe trebuie să acoperim damigeana cu un dop și să lăsăm amestecul la macerat pentru două luni de zile, tot într-un loc răcoros și întunecat. Poate vă întrebați de ce este nevoie ca locul să fie răcoros. Ei bine, vișinata nu se lasă la fermentat la soare deoarece îi va pierde din arome și culoarea i se va schimba. După ce au trecut cele două luni, vișinata de casă se strecoară și se pune în sticle cu dop.

Cum se face vișinata clasică. Metodă de preparare și ingrediente
Cum se face vișinata clasică. Metodă de preparare și ingrediente

O altă rețetă de vișinată

Dacă va plăcut prima rețetă puteți să încercați și următoarea rețetă de vișinată pentru care veți avea nevoie de următoarele:

  • 1 kg de vișine coapte;
  • 500 ml de alcool dublu rafinat de 96 de grade;
  • 500 de grame de zahăr.

Mod de preparare

Vișinele se spală și se curăță de frunze și cozi, apoi le lăsăm să se usuce. După ce s-au uscat, într-o damigeană punem încet un rând de vișine, apoi unul rând de zahăr, repetând această operație dacă este nevoie, dar ultimul strat trebuie să fie neapărat de zahăr. Acum acoperim damigeana și o lăsăm la macerat aproximativ o săptămână, până când zahărul se topește și se formează un sirop. În aceste șapte zile trebuie să agităm ușor damigeana pentru ca vișinele să se amestece cu zahărul.

După ce a trecut săptămâna și zahărul s-a topit, vom adăuga alcoolul și se mai lasă la macerat încă patru săptămâni. În tot acest timp vom agita ușor damigeana o dată la două zile și o vom ține într-un loc uscat și răcoros. După ce au trecut cele patru săptămâni, nu ne mai rămâne decât să strecurăm lichidul și să îl punem în sticle.