Home » Sănătate » Alimentul periculos pentru ficat. Este mai nociv decât alcoolul

Alimentul periculos pentru ficat. Este mai nociv decât alcoolul

Violeta Badea / 07.04.2021, 17:29
Alimentul periculos pentru ficat. Este mai nociv decât alcoolul

Alimentul periculos pentru ficat. Este mai nociv decât alcoolul. Un aliment pe care-l consumi frecvent este inamicul principal al ficatului tău! Cu siguranță ai auzit că pentru un ficat sănătos trebuie să eviți alcoolul, dar acesta nu este singurul factor nociv. În acest material vei afla care este alimentul periculos pentru sănătatea acestui organ.

Alimentul periculos pentru ficat

Mulți oameni cred că excesul de alcool este principalul vinovat pentru bolile hepatice, dar realitatea este că avem numeroase obiceiuri zilnice care afectează ficatul. Unii se aleg cu probleme din cauza fumatului, consumului de alcool sau de alimente nesănătoase, iar alții iau tot felul de medicamente care afectează acest organ extrem de important pentru sănătatea noastră.

Medicii avertizează că o nouă boală face victime, chiar și printre tineri: boala ficatului gras non-alcoolic, iar aceasta poate duce la ciroză şi la diabet de tip 2. Această afecțiune se poate declanșa din cauza consumului de zahăr. Ficatul folosește fructoza pentru a produce grăsime, dar primind în exces această substanță organul este afectat și devine gras.

Acesta este doar unul dintre motivele pentru care ar trebui să reducem consumul acestui aliment. Zahărul poate declanșa număeroase boli precum: diabetul, obezitatea, depresia sau Alzheimerul. Specialiștii ne recomandă să înlocuim alimentele care conțin foarte mult zahăr cu fructe și legume.

Zaharul poate provoca boli hepatice
Zaharul poate provoca boli hepatice

Este mai nociv decât alcoolul

De ce este atât de nociv zahărul? Ei bine, acesta este compus din glucoză și fructoză. Glucoza nu este atât de periculoasă, deoarece pentru transformarea acesteia lucrează fiecare celulă din corp. În schimb, fructoza ajunge doar la ficat. Cei care practică un sport de performanță pot consuma mai mult zahăr, deoarece ficatul lor va transforma fructoza în glicogen. Totuși, mare grijă la exces pentru că în momentul în care ficatul unei persoane este deja plin cu glicogen, fructoza va fi transformată în grăsime.

O parte din această grăsime va ajunge în sânge ca trigliceride, iar o parte va rămâne în ficat, formând în timp ficat gras. Acest organ este foarte important pentru sănătatea noastră și are capacitatea de a transforma nutrienții în energie. Unele persoane au nevoie de un consult periodic:

  • Fumătorii
  • consumatorii de alcool
  • Persoanele care suferă de diabet zaharat
  • Femeile care iau anticoncepționale
  • Persoanele care suferă de obezitate
  • Persoanele care au colesterolul crescut
  • Persoanele care lucrează în mediu toxic

„Alcoolul este unul dintre factorii care daunează metabolismului ficatului. Cu toate astea, zahărul rafinat este considerat mai nociv pentru ficat decât alcoolul (ficatul sintetizează mai greu o băutură carbogazoasă decât o bere). De asemenea, grăsimile trans – cele utilizate în industria alimentară pentru a prelungi perioada de valabilitate a unui produs (pe eticheta produsului scrie „hidrogenat”, „trans” și „parțial hidrogenat”) – pot favoriza apariția unor dezechilibre ale metabolismului hepatic dacă sunt consumate pe termen lung”, a precizat medicul Alina Teodoru, citată de gandul.ro.

Principalele simptome care apar atunci când ne confrunăm cu o boală de ficat sunt:

  • Stare de somnolență;
  • Oboseală;
  • Stare de greață;
  • Balonare;
  • Senzație de acru sau de amar în gură;
  • Limba uscată;
  • Stări de depresie;
  • Sângerarea gingiilor și sângerări nazale;
  • Umflarea picioarelor.