Home » Life & Style » 10 boli care se transmit printr-un sărut

10 boli care se transmit printr-un sărut

Ileana Mladinoiu / 13.03.2021, 13:46
10 boli care se transmit printr-un sărut

Gura este locul cunoscut a fi cuibul limbilor care se întâlnesc în timpul unui sărut al îndrăgostiților. De multe ori, aceștia nu știu că în același timp are loc și un schimb de salivă bună, dar și de salivă transmițătoare a diverselor boli. Sărutul este, poate, cea mai simplă dovadă de dragoste, însă nu poate fi dat fără anumite măsuri de precauție luate înainte de a atinge buzele unei alte persoane, fiindcă studiile au demonstrat că multe boli se răspândesc prin sărut.

Lista celor 10 boli care se transmit prin sărut:

 1.Herpesul bucal

Această boală contagioasă apare ca o pată roșie pe buze și apoi se transformă în vezicule ce creează o senzație de discomfort, de la măncărime la arsură. Se transmite prin sărut, urmare a contactului cu saliva și leziunile de pe buze. Aplicarea regulată a unei creme speciale de buze poate duce la vindecare. Transmiterea herpesului bucal  se face mai puțin prin obiecte contaminate, cum ar fi periuțele de dinți, tacâmurile, batistele, paharele, prosoapele etc.

2.Mononucleoza

Cunoscută sub numele de “boala sărutului”, mononucleoza este una dintre bolile răspândite prin sărut. Printre manifestări, puteți simți oboseală, dureri de cap, febră sau dureri musculare. Nu este periculoasă. Trebuie doar să consumați produse antipiretice pentru a reduce febra și analgezice pentru a calma durerea.

3.Răceala și gripa

Un simplu sărut va face să dați odată cu el răceala sau gripa unei alte persoane, deoarece aceste boli virale se transmit prin salivă, cât și prin aer. Gripa se manifestă prin febră, pierderea poftei de mâncare sau chiar tuse. Recomandat este un tratament cu antibiotice pentru a ameliora aceste boli transmise printr-un simplu sărut.

4.Streptococul

Este o bacterie care provoacă o durere teribilă în gât. Sărutându-ți iubita, poți obține streptococ, iar acesta poate dura zile întregi. Seamănă cu o durere obișnuită în gât, însoțită de oboseală și febră. Este nevoie să consultați medicul dumneavoastră.

Boli care pot fi transmise printr-un sărut
Boli care pot fi transmise printr-un sărut

5.Hepatita B

Spre deosebire de bolile enumerate mai sus, hepatita B nu este deloc ușor de vindecat. De asemenea, nu există simptome specifice. În caz de nelămuriri, faceți analize medicale. De asemenea, evitați să sărutați pe oricine.

6.Rubeola

Rubeola se transmite prin salivă. Este o boală contagioasă pentru care, din fericire, există un vaccin.

7.Meningita

Meningita provoacă cel mai adesea febră, cefalee și rigiditate la nivelul gâtului. Spre deosebire de meningita virală, meningita bacteriană poate fi foarte gravă. Poate provoca leziuni cerebrale grave, vă poate duce la surditate sau chiar la moarte.

8.Citomegalovirus

Majoritatea persoanelor infectate nu prezintă simptome. O perioadă, virusul care a provocat infecția devine latent. Mulți oameni nici nu știu ca sunt purtători ai acestui virus. După 3-12 săptămâni de la expunere, unii adulți pot avea simptome cum ar fi: oboseală, slăbiciune, transpirații nocturne, febră, durere în gat și umflarea ganglionilor, reducerea poftei de mâncare, pierderea în greutate, dureri musculare, senzație de rău.

9.Boala parodontală

Boala parodontală este un ansamblu de infecții care afectează țesutul gingival și osul care îl susține. Puteți avea o mulțime de simptome diferite. Ca toate bolile dentare, doare.

10.Lepra

Nu se știe cu adevărat cum se transmite lepra, dar poate fi transmisă printr-un sărut pasional.