Home » Sănătate » Ce este hepatocitoliza, afecțiunea tot mai prezentă la bolnavii de Covid. Ce au remarcat medicii

Ce este hepatocitoliza, afecțiunea tot mai prezentă la bolnavii de Covid. Ce au remarcat medicii

Violeta Badea / 08.03.2021, 16:46
Ce este hepatocitoliza, afecțiunea tot mai prezentă la bolnavii de Covid. Ce au remarcat medicii

Ce este hepatocitoliza, afecțiunea tot mai prezentă la bolnavii de Covid. Ce au remarcat medicii. Pandemia generată de infecția cu noul coronavirus a afectat întreaga omenire și pare să nu se mai sfârșească. Deși se cunosc majoritatea simptomelor, mai multe studii timpurii au raportat o nouă afecțiune care apare în urma infecției: hepatocitoliza. În acest articol veți afla ce au remarcat medicii.

Ce este hepatocitoliza, afecțiunea tot mai prezentă la bolnavii de Covid

Medicul Beatrice Mahler a explicat cum se manifestă aceasta afectiune, care apare tot mai frecvent la bolnavii de Covid
Medicul Beatrice Mahler a explicat cum se manifestă aceasta afectiune, care apare tot mai frecvent la bolnavii de Covid

Noul val al pandemiei de COVID-19 evoluează foarte rapid și vine cu o nouă particularitate: hepatocitoliza. Medicul Beatrice Mahler a explicat pentru Digi24  că vorbim de o afecțiune destul de gravă care are o reacție inflamatorie acută și se manifestă în momentul în care apare acea furtună de citokine. Practic se manifestă printr-o distrugere ușoară a celulelor hepatice.

Cei mai afectați sunt tinerii care nu au apucat să se vaccineze și care fac forme severe. Medicul a spus că la majoritatea pacienților s-a descoperit apariția unui sindrom inflamator la ficat, care complică tratarea insuficiențelor respiratorii.

„Nu putem să ne dăm seama în ce măsură este vorba despre o distrugere a hepatocitelor sau de o inflamație destul de intensă care duce la modificarea permeabilității membranei celulei hepatice și astfel aceste citokine și aceste enzime hepatice ajung în sânge. Este important să monitorizăm ce se întâmplă și să fim în permanentă legătură cu medicii gastroenterologi. Pentru noi, ca pneumologi, e o provocare, pentru că pe lângă insuficiența respiratorie, asocierea unei insuficiențe hepatice pune reale probleme de management al acestor pacienți”, a explicat medicul Beatrice Mahler.

Ce au remarcat medicii

Medicii recomanda respectarea masurilor de siguranta
Medicii recomanda respectarea masurilor de siguranta

Noua afecțiune provocată de Covid-19 se trataează în funcţie de cauzele care au dus la apariţia sa. Astfel, în cazul în care este provocată de tromboze sunt folosite anticoagulante, iar dacă apare din cauza medicaţiei, sunt eliminate medicamente care au dus la apariţia sa.

Momentan toți pacienții sunt monitorizați și se fac investigații amănunțite pentru a se stabili exact ce e de făcut. Managerul Institutului „Marius Nasta” a declarat că această afecțiune a fost prezentă și anul trecut, dar la un procent mai mic de pacienți. În prezent, peste 60 la sută au această formă de manifestare, formă care poate să interacționeze cu medicația, pentru că are și ea gradul ei de hepato-toxicitate.

Referitor la noul val, bărbații sunt mai predispuși la infectare decât femeile în fața acestui virus. De asemenea, printre cei infectați se regăsesc tineri care au o viață activă și care merg fizic la locul de muncă, dar sunt și persoane peste 65 de ani, dar sunt și mulți sub 65 de ani, care probabil ar fi vrut să se vaccineze, dar din motive obiective, nu au ajuns să se vaccineze.

Medicii recomandă păstrarea regulilor de siguranță, deoarece doar așa putem scăpa cu bine peste această provocare care înseamnă tulpina britanică și tulpina sud-africană. Specialiștii avertizează faptul că aceste tulpini pun probleme în acest moment, cel puțin în anumite județe.