Home » Sănătate » De ce apare balonarea și ce boli poate să ascundă

De ce apare balonarea și ce boli poate să ascundă

Violeta Badea / 28.02.2021, 12:51
De ce apare balonarea și ce boli poate să ascundă

De ce apare balonarea și ce boli poate să ascundă. Majoritatea oamenilor se confruntă cu balonarea cel puțin o dată în viață. Aceasta provoacă o stare generală de disconfort și poate fi cauzată de un stil de viață nesănătos, dar poate fi și un semn al altor afecțiuni mai grave. În acest articol veți afla de ce apare senzația de balonare și ce poate să ascundă.

De ce apare balonarea

Cu toții am experimentat senzația de balonare la un moment dat și de cele mai multe ori apare după masă, mai ales dacă am mâncat anumite preparate „grele”. Dar ce este această afecțiune mai exact? Ei bine, balonarea este numită în termeni medicali meteorism abdominal. Aceasta provoacă o stare de stomac umflat, plin și se poate manifesta atât la adulți, cât și la copii.

Cert este că o persoană se confruntă cel puțin o dată în viață cu acestă afecțiune. Problema este atunci când această senzație apare în mod repetat și este însoțită de pierdere în greutate, iar tu nu ții niciun regim pentru asta, atunci este un semnal de alarmă și trebuie să te prezinți neapărat la medic pentru mai multe investigații.

Balonarea poate apărea din mai multe motive. Așa cum spuneam și mai sus, afecțiunea poate apărea după o masă copioasă sau dacă alimentele consumate nu sunt digerate de stomac. De asemenea, alimentați dezechilibrată și nesănătoasă, stresul cotidian, oboseala, lipsa somnului și dereglările hormonale pot sta la baza apariției balonării.

Care sunt simptomele balonării

Balonarea vine la pachet cu o serie de simptome extrem de neplăcute, iar organismul se resimte din plin. Așa cum știm, corpul nostru este construit foarte bine și ne dă semnale atunci când ceva este în neregulă. Iată care sunt principalele simptome ale balonării:

  • Senzația de stomac umflat și tare
  • Presiune abdominală
  • Meteorism
  • Flatulență
  • Eructații
  • Greață
  • Constipație
  • Dureri de stomac
  • Lipsa poftei de mâncare
Balonarea poate ascunde afectiuni mai grave
Balonarea poate ascunde afectiuni mai grave

Ce boli poate să ascundă balonarea

În cazul în care observați că starea de balonare este repetată și este însoțită de alte simptome, poate indica o afecțiune mai gravă. De aceea, este important să mergeți la medic pentru a face mai multe investigații și a vă asigura că nu este ceva mai grav. În continuare vă vom prezenta câteva afecțiuni pe care le poate ascunde starea de balonare:

  • Cancerul uterin

Cancerul uterin este de cele mai multe ori asimptomatic, iar printre primele senzații neplăcute care apar este balonarea. De asemenea, pot apărea: sângerări vaginale anormale, o secreție vaginală apoasă sau de culoarea sângelui, dureri pelviene sau dureri la urinare. Un examen pelvian și o ecografie transvaginală reprezintă cel mai bun mod de a diagnostica cancerul ovarian.

  • Cancerul de colon

Aceasta este o altă afecțiune gravă care are la bază balonarea. Acest lucru se întâmplă, deoarece tumora poate bloca interiorul colonului. Alte simptome care mai apar sunt: scădere în greutate, lipsa poftei de mâncare și dureri la nivelul abdomenului superior.

  • Infecțiile urinare

Infecțiile urinare se pot manifesta prin senzații frecvente de balonare. Printre simptomele care mai apar se numără: senzația de arsură la urinare, urinări dese sau durere în partea de jos a abdomenului.