Home » Life & Style » De ce tușim. Ce afecțiuni ascunde acest simptom și care este cel mai bun tratament

De ce tușim. Ce afecțiuni ascunde acest simptom și care este cel mai bun tratament

Manolică Anca / 10.02.2021, 15:10
De ce tușim. Ce afecțiuni ascunde acest simptom și care este cel mai bun tratament

Tusea este unul dintre simptomele cel mai frecvent întâlnit într-o mulțime de boli și afecțiuni si nu numai. Tusea se poate declanșa chiar și de la un înec cu apă, mâncare, praf, de la o alergie, în urma unei lovituri și din multe alte motive. Iată de ce tușim și ce afecțiuni ascunde acest simptom.

De ce tușim. Ce este tusea seacă

Tusea este, în principal, un reflex îndepărtare a corpurilor străine din tractul respirator. Însă aceasta poate să apară și din cauza unor infecții sau virusuri, recomandarea specialiștilor fiind că dacă aceasta dureaza de mai mult de opt săptămâni, să mergem la doctor. Iar în cazul în care aceasta vine la pachet cu simptome pe care nu le-ai mai întâlnit, cum ar fi expectorația cu sânge, este necesară prezentarea de urgență la un medic.

Tusea uscată este o formă de tuse cronică, persistentă, care se poate manifesta prin oscilații în intesitate sau frecvență, dar nu dispare. Se poate întampla ca aceste episoade să apară în timpul zilei și să țină 2-3 minute până la 7-8 minute, sau în timpul noptii și sa aibă o durată mai lungă și intensitate mai mare. De ce tușim sec și care sunt cauzele:

  • În unele cazuri, tusea poate să apară din cauza unei hipersensibilități la nivelul căilor respiratorii superioare, care este declanșată de aerul din stomac. Odată ce această sensibilitate se dezvoltă, pacienții vor avea episoade din ce în ce mai dese, la orice factor care irită gâtul;
  • Tusea seacă poate fi și simptom ca urmare a unei infecții cu un virus gripal sau o răceală. În acest caz, tusea apare ori la debutul răcelii, ori la final, persistând mai mult timp după ce toate celelalte simptome au dispărut; Bronșita și laringita sunt adesea cauzele tusei neproductive;
  • Episoadele de tuse seacă mai pot fi cauzate și de alergii. Acestea cauzează iritații la nivelul ochilor, nasului și a gâtului gatului, apărând astfel tusea. Alergia la polen, la iarbă sau la praf pot declanșa episoade de tuse seacă. De asemenea, și astmul poate fi cauza tusei neproductive persistente;
  • Agenții poluanți din aer pot fi și el declanșatori ai tusei. Fumul de țigară este un agent poluant care cauzează tuse atât în rândul fumătorilor activi, cât și în rândul celor expuși la fumul de țigară;
  • Și aciditatea crescută de la nivelul stomacului poate declanșa tusea. Atunci când aceasta urcă către gât din cauza bolii de reflux gastroesofagian, poate irita gatul, instalându-se tusea. Acest lucru se întâmplă mai ales atunci când persoana stă întinsă după masă;
  • De asemenea, și aerul uscat, fie cald sau rece, dintr-o încăpere poate declanșa tusea. Dacă persoana se adaptează noului mediu, aceasta dispare de la sine în câteva zile.
Tusea poate apărea atât în cazuri fumătorilor activi, cât și în cazul fumătorilor pasivi
Tusea poate apărea atât în cazuri fumătorilor activi, cât și în cazul fumătorilor pasivi

De ce tușim. Ce este tuse grea

O tuse grea, expectorantă, însoțită de rigiditate în zona pieptului și dificultăți în respiratie, cu frecvență ridicată în timpul zilei, poate fi generată de bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC). Aceasta este denumirea generală pentru mai multe afecțiuni cronice de plămâni, precum bronșita cronică sau emfizemul. Ele apar, cel mai adesea, ca urmare a fumatului, dar în urma expunerii la praf sau la poluare, într-un procent mai mic, ce e drept. De asemenea, ele pot fi moștenite pe cale genetică.

Infecția tractului respirator, fumatul sau poluarea aerului pot face ca mucusul existent în căile respiratorii să devină dens și lipicios, care conduc înfundarea acestora. Astfel, procesul natural de curățare nu mai este suficient de puternic pentru a elimina mucusul din plămâni. Respiratia devine dificilă iar mucusul în exces poate agrava infecția. Și pentru că organismul trebuie să elimine acest mucus, apare tusea productivă.

Cum putem trata tusea

În primul rând, trebuie identificată cauza care o declanșează. Medicul poate stabili și, ulterior, recomanda un tratament adecvat. În paralel cu tratamentul convențional, poți apela și la o serie de remedii naturiste care accelerează vindecarea tusei. Mierea îți va calma gâtului iritat, prevenind, astfel, tusea. Ceaiurile călduțe vor contribui și ele la calmarea tusei, având efecte benefice asupra gâtului iritat și inflamat. De asemenea, siropul de brad este bun în tratarea tusei sau ghimbirul care este bun și în tratarea tuseu survenite din cauza astmului. Nu în ultimul rând, hidratarea este extrem de importantă în acest caz, întrucât deshidratarea poate agrava iritația și, deci, tusea.

„Cel mai bun tratament al tusei este tratamentul cauzal – tratezi cauza, tratezi și tusea. Bineînțeles că se pot da și antitusive centrale, care opresc tusea la nivel central, dar acestea sunt mai puțin indicate. La infecțiile virale tratamentul este simptomatic și tusea ar trebui să fie autolimitată la 21 de zile. La infecțiile bacterine este necesar tratamentul antibiotic, iar la tratemntul tusei cronice în funcție de cauză se tratează fiecare tuse particulară”, explică dr. Marius Sava, medic specialist pneumolog, conform Antena 3.