Home » Când, unde, cum » Cine ar putea trăi fără apă. Vietatea care are cele mai mari șanse. Răspunsul surprinzător

Cine ar putea trăi fără apă. Vietatea care are cele mai mari șanse. Răspunsul surprinzător

Manolică Anca / 18.02.2022, 13:50
Cine ar putea trăi fără apă. Vietatea care are cele mai mari șanse. Răspunsul surprinzător

Dacă ar trebui să indicăm un animal capabil să trăiască în cele mai aspre și mai uscate condiții de pe planetă, ar fi practic o singură alegere. Supraviețuiește cu foarte puțină apă, poate găsi hrană acolo unde alte animale nu ar putea, rezistă la căldura și frigul extrem din deșert și a învățat să viețuiască printre oameni. Sigur ai ghicit deja, nu-i așa?

Animalul care poate trăi fără apă mult timp

Desigur, este vorba despre cămilă. Cât timp poate rezista aceasta fără să bea depinde de mai mulți factori importanți. Ne referim aici la cantitatea de hrană pe care o are la dispoziție, la temperatura din timpul zilei și nopții, de vânt și de faptul că se odihnește sau muncește. În Sahara, cămilele pot rezista până la 6-7 luni fără o picătură de apă, dar asta nu înseamnă că nu au nevoie de ea. Ele o pot obține și din plantele pe care le mănâncă.

În general, dacă temperatura este cuprinsă între 30-35º C, pot trăi până la două săptămâni fără să bea apă. Desigur, dacă temperatura crește, au nevoie de o rație de apă mai frecventă. În Mauritania, unde temperaturile ajung la 48ºC ziua și 30ºC noaptea, cămilele beau la fiecare 5 zile, deși pot sta până la 10 zile fără o picătură în gură. Când încep să bea, însă, nu mai pot fi oprite. Pot consuma 106 litri din prima și până la 170 de litri dacă sunt lăsate să bea o zi întreagă.

Cămila rezistă foarte bine la deshidratare

Dacă un om pierde 12% din greutatea sa, moare. O cămilă, în schimb, poate pierde 40% din greutatea sa în apă înainte de a fi într-un real pericol. Acest lucru are legătură cu forma de minge de rugby a celulelor lor sanguine, care le permite să treacă unele pe lângă altele fără să se împiedice reciproc, chiar dacă plasma a fost redusă din cauza deshidratării.

Cămila ar putea trăi fără apă până la 6-7 luni
Cămila ar putea trăi fără apă până la 6-7 luni

Ba mai mult, aceste vietăți pot suporta temperaturi interne de 42ºC fără să se îmbolnăvească. Oamenii nu rezistă prea mult dacă febra ajunge la 39ºC. Având în vedere toate aceste caracteristici, am putea crede afirma că sunt cu adevărat niște super animale!

Alte organisme care pot supraviețui fără apă

Printre acestea se numără și rotiferele bdelloidea, niște nevertebrate microscopice cu aspect extraterestru. Acestea au o lungime mai mică de 0,5 mm și sunt formate din aproximativ 1.000 de celule. Au un sistem nervos și elemente senzoriale, cum ar fi ochii și antenele.

Pot fi găsite în mușchi, în râuri, iazuri, mangrove, în toate colțurile lumii, cu excepția zonelor polare. Dar ceea ce îi fascinează cu adevărat pe cercetători nu este capacitatea lor de a trăi fără apă, ci faptul că se prin prin partenogeneză (ovulul femelă se dezvoltă fără a fi nevoie să fie fertilizat), de mai bine de 100 de milioane de ani. Biologii nu au găsit nici masculi, nici hermafrodiți și nici urmă de meioză, procesul care creează celulele sexuale.