Home » Sănătate » Cât poate trăi un om fără apă. Concluzia la care au ajuns specialiștii

Cât poate trăi un om fără apă. Concluzia la care au ajuns specialiștii

Violeta Badea / 21.03.2021, 16:20
Cât poate trăi un om fără apă. Concluzia la care au ajuns specialiștii

Cât poate trăi un om fără apă. Concluzia la care au ajuns specialiștii. Apa este esențială pentru a supraviețui, asta am auzit cu toții. Specialiștii au ajuns la concluzia că putem rezista trei săptămâni fără mâncare, trei minute fără aer, dar oare cât timp putem rezista fără acest lichid miraculos? În acest articol veți afla cât poate rezista un om fără apă.

Cât poate trăi un om fără apă

Experții au analizat de sute de ani acest lichid și au încercat să afle cât poate rezista un om fără să-l consume. Rezultatul? Doar trei zile! Ei bine, apa este esențială pentru a supraviețui, chiar dacă au existat unele persoane care au trăit chiar şi opt sau zece zile.

Un lucru extrem de interesant este faptul că organismul nostru conține un procent de 65% apă. Aceasta se regăsește în structura tuturor celulelor, țesuturilor și organelor din corpul uman. Dacă nu consumăm acest lichid, ne deshidratăm și ajungem la deces în doar câteva zile.

Ce face apa mai exact? Apa din sânge ajută la oxigenarea celulelor, la transportul substanţelor nutritive, dar şi la eliminarea toxinelor din organism. De asemenea, lichidul are rolul de a digera mâncarea pe care o consumăm. Organismul este ca o mașinărie care are nevoie de combustibil. Apa este eliminată prin transpirație, urină, fecale și chiar respirație, așa că pentru a funcționa în parametri normali, trupul nostru trebuie alimentat în permanență cu apă.

Apa este esentiala pentru a supravietui
Apa este esentiala pentru a supravietui

Concluzia la care au ajuns specialiștii

Specialiștii din cadrul Institutului de Medicină au ajuns la concluzia că bărbații ar avea nevoie de circa 3,7 litri de apă pe zi, iar femeile ar avea nevoie de aproximativ 2,7 litri. Cu toate acestea, cifrele nu sunt exacte, deoarece oamenii sunt diferiți și cantitatea poate varia de la o persoană la alta. Astfel, cel mai indicat ar fi să bem apă ori de câte ori organismul ne cere acest lucru.

De asemenea, organismul uman are capacitatea de a-și procura o doza de apă din mâncarea pe care o consumăm. Unele alimente, precum sucurile sau laptele, ajută corpul să se hidrateze. Însă, cea mai bună sursă o reprezintă apa plată.

Un alt studiu arată că o persoană poate sta aproximativ o sută de ore fără a bea apă atunci când este o temperatură medie afară, iar dacă temperatura este mai scăzută afară poate rezista chiar și mai mult. Roazele soarelui duc la deshidratare, de aceea pe timp de vară este bine să ne adăpostim la umbră și să consumăm cât mai multe lichide.

Deshidratarea este destul de periculoasă pentru sănătate, astfel dacă provoacă o pierdere de mai mult de 10% din greutatea corporală reprezintă o urgență medicală. În aceste situații este recomandat să te prezinți de urgență la medic pentru mai multe investigații.

De reținut este faptul că oamenii au nevoie de apă care nu conține prea multă sare sau alte impurități. Printre impuritățile des întâlnite se numără chimicalele și/sau bacteriile periculoase, cum ar fi crypto sporidium. Unele substanțe sunt însă acceptabile și chiar necesare ca și prezență în apă pentru intensificarea gustului și pentru asigurarea necesarului de electroliți.