Home » Life & Style » Câtă apă trebuie să bei pe zi. Răspunsul oferit de specialiști

Câtă apă trebuie să bei pe zi. Răspunsul oferit de specialiști

Alexandru Cazacu / 13.03.2021, 17:40
Câtă apă trebuie să bei pe zi. Răspunsul oferit de specialiști

Mulți dintre noi am auzit că trebuie să consumăm o anumită cantitate de lichid în fiecare zi. Putem trăi fără mâncare o lună de zile, însă fără apă nu putem face acest lucru, deoarece corpul nostru este format din 60% apă. Așadar, aceasta este vitală pentru majoritatea funcțiilor din organism.

Câtă apă trebuie să bei în fiecare zi pentru o bună funcționare a organismului

Potrivit studiilor făcute de oamenii de știință, consumul de apă diferă de la o persoană la alta. Asta din cauza faptului că organismul uman nu poate tolera pierderi mari de apă. În concluzie, consumul de apă ar trebuie să fie pe măsura pierderilor. De exemplu, dacă facem efort fizic și eliminăm apa transpirând, ar trebui să consumăm o cantitate mai mare de apă, atât înainte, cât și în timpul efortului fizic, dar și după.

Cu toate acestea, unii specialiști sunt de părere că trebuie să bem apă doar în momentul când ne e sete. Potrivit acestora, multe studii cu privire la consumul de apă provin din monitorizarea persoanelor care fac sport și acelora care stau mai mult la birou. De asemenea, specialiștii sunt de părere că atât ceaiul cât și cafeaua hidratează.

”Este bine de știut faptul că apa constituie între 55 şi 70% din masa noastră corporală și că organismul uman necesită o cantitate suficientă de apă pentru a supraviețui și pentru a menține echilibrul în toate procesele vitale 01.29 Bineînțeles apa este esențială și ajută la procesele de digestie, asimilare de nutrienţi, eliminare de toxine din organism.

În decursul a 24 de ore, organismul consumă peste 200 de mililitri de apă numai pentru procesul de respirație. De asemenea, prin transpirație se pierd cele mai însemnate cantități de apă. Şi de accea apa trebuie să fie înlocuită altfel există riscul deshidratării , a explicat medicul nutriţionist Lygia Alexandrescu, potrivit Mediafax.

Câtă apă trebuie să bem zilnic

Nu există un răspuns ușor la această întrebare. Potrivit nenumăratelor studii, cantitatea de apă necesară este diferită de la o persoană la alta și depinde de o serie de factori, precum dieta, starea de sănătate a unei persoane sau tipul de activitate și clima. Mai exact, corpul nostru nu poate tolera pierderi mari de apă cum ar fi în cazul efortului fizic, când transpirăm în exces sau după.

Specialiștii sunt de părere că, pentru activitățile zilnice, într-o climă specifică țării noastre, dacă bei suficient lichid ca să nu ai senzația de sete și să produci urină deschisă la culoare, galben-pai, atunci cantitatea de lichide pe care o consumi este probabil adecvată.

De câtă apă are nevoie în fiecare zi organismul
De câtă apă are nevoie în fiecare zi organismul

O mare parte din cantitatea totală de apă pe care o obținem zilnic, 70-80% este obținută din lichide, iar restul de 20-30% provine din alimente. De exemplu, supa sau alimentele care au un conținut ridicat de apă, precum țelina, roșiile, portocalele și pepenii. De asemenea, laptele și sucurile au un conținut mare de apă. Ei bine, chiar și berea, vinul și băuturile cofeinizate – cafeaua, ceaiul și cola ar putea duce la hidratare, asta în cazul în care nu sunt consumate în exces.