Home » Life & Style » De ce apare amețeala și când e cazul să mergi la medic

De ce apare amețeala și când e cazul să mergi la medic

Manolică Anca / 03.03.2021, 10:50
De ce apare amețeala și când e cazul să mergi la medic

Cu siguranță ai experimentat și tu, măcar o dată în viață, stări de amețeală, apărute parcă de nicăieri. Cauzele pentru care ne simţim ameţiţi sunt diferite, unele dintre ele necesitând chiar un consult de specialitate. Află de ce apare amețeala și când este cazul să mergi la medic.

De ce apare amețeala

Auzim și folosim foarte des acest cuvând „amețit”. Fie că este ameţit la propriu, ametit la figurat în sensul de „persoană cu capul în nori” sau ameţit de la alcool, cert este că această stare este foarte comună. O definiţie a ameţelii dată de medici ar fi starea de leşin sau starea de slăbiciune în care persoana simte că este pe punctul de a-și pierde echilibrul, individul simţindu-se nesigur şi pe cale să cadă. Ameţeala poate conduce chiar la piederea conştiinţei. Iată însă de ce apare amețeala și care sunt cauzele care o provoacă.

Simptome care te trimit imediat la medic

Trebuie să ajungi de urgență la medic dacă pe lângă starea de amețeată simți și unul dintre următoarele simptome: durere de cap extremă, durere în piept, bătăi iregulate ale inimii, respiraţie dificilă, vomă, febră mare, probleme cu vederea, probleme cu auzul, slăbiciunea unui picior, slăbiciunea unui braţ. Fiecare tip de ameţeală are de obicei cauze specifice.

De ce apare amețeala. Sarcină sau infecţie

Unele femei însărcinate spun că resimt oboseală și că ameţesc mai des. Aşadar, dacă ai şi alte bănuieli că ai putea fi însărcinată şi amețești, nu ezita să îți faci un test de sarcină. Şi o inflamaţie a nervilor urechii poate fi cauza unei ameţeli sau chiar pentru vertigo. Acest tip de ameţeală se instalează foarte rapid și, adesea, pot si însoțite de febră și dureri ale urechii. Simptomele pot dura câteva săptămâni.

De asemenea, și pacienții cu boala Meniere se simt foarte ameţiţi şi au episoade de vertij. Aceasta este o afecţiune a urechii interne, ce se manifestă prin episoade spontane de vertij, scădere a auzului, tinitus şi de o senzaţie de plenitudine sau presiune la nivelul urechii. De obicei, afectarea este unilaterală și apare, cu precădere, la persoanele cu vârste între 40 şi 50 ani. Pacienţilor li se prescrie o dietă hiposodică şi medicamente care controlează ameţeala.

Fiecare tip de ameţeală are de obicei cauze specifice
Fiecare tip de ameţeală are de obicei cauze specifice

De ce apare amețeala. Probleme ale circulaţiei sanguine sau unele medicamente

S-ar părea că ameţeala este direct proporţională cu vârsta. Bătrânii au mai des episoade de ameţeală, fiind o cauză a scăderii tensiunii arteriale. Însă, și unele medicamente precum antibioticele, pasilele de slăbit, antidepresivele, sedativele sau pastilele pentru tensiunea arterială au ca efect advers amețeala. Dacă te afli sub un astfel de tratament și te confrunți cu ameţeli dese este cazul să anunți doctorul curant.

Deshidratare sau glicemie scăzută

Nu degeaba auzim zilnic acel anunț care spune să consumăm doi litri de lichide pe zi. Cei care nu se hidratează corespunzător şi suferă de ameţeli dese, fără explicaţii, ar trebui să înceapă să bea mai multă apă. Simptomele deshidratării severe sunt setea acută, oboseala, urina de culoare închisă, schimbările valorilor presiunii sângelui. Cafeaua, ceaiul negru, ceaiul verde sau sucurile carbogazoase dulci nu hidratează, deci asigură-te că bei suficientă apă.

De asemenea, și persoanele care au glicemia mică se pot confrunta cu stări de amețeală. Atunci când scade nivelul de glucoză din sânge, se poate instala o stare de ameţeală, dar şi senzaţia de foame, stări de confuzie sau transpiraţie. În general, oamenii cu diabet se confruntă cu aceste probleme.

De ce apare amețeala. Alte cauze pot fi stresul, anxietatea, migrenele, afecţiuni ale sistemului nervos, precum scleroza multiplă, tumori ale creierului, tumori ale urechii interne.