Home » Știri » De ce ai mereu senzația de foame? Ce semne îți dă organismul

De ce ai mereu senzația de foame? Ce semne îți dă organismul

Manolică Anca / 12.11.2020, 16:25
De ce ai mereu senzația de foame? Ce semne îți dă organismul

Ai mereu senzația de foame? Iată de ce simți tot timpul nevoia de a ronțăi sau de a mânca ceva dulce. Organismul tău îți dă niște semne că ceva nu funcționează bine, fie în ceea ce faci, fie în ceea ce gândești.

De ce ai mereu senzația de foame

Fie că abia te-ai ridicat de la masă, fie că stai în pat la TV, fie că lucrezi ceva la laptop sau, pur și simplu, te plictisești, există perioade în care organismul simte o nevoie continuă de a mânca ceva. Dar de unde vine, de fapt această foame?

Vine din tubul digestiv, care își cere activarea enzimelor, nemaiavând, de ceva ore, hrană de digerat, vine de la creier, din cauza unei activități intelectuale și o frământare la care nu găsești o rezolvare și te împinge spre un consum mare de energie sau vine de la inimă, rănită sau nestăpânită de vreun sentiment?

Toți trecem prin astfel de momente, important este însă să nu facem o obisnuință. Iată câteva motive pentru care apara ceastă senzație.

E de la ceea ce tocmai ai mâncat

Ai mâncat ceva dulce și parcă simți nevoie să mai mănânci și altceva. Gustoase pe moment, sucurile, bomboanele, prajiturelele sau orice alt dulce nu îți va da energie pe termen lung, constatând, după puțin timp de la consum, că a reapărut senzația de foame.

O alegere mai inspirată în acest sens ar putea fi alimentele care conțin fibre, cereale integrale, fructe sau legume, grăsimi sănătoase (somon, nuci, avocado), precum și proteine (ouă, fasole, pui la grătar).

Ești stresat

La început, foamea va si stârnită de hormonul numit „adrenalină”, însă dacă stresul și îngrijorarea sunt stări permanente, organismul va elibera un alt hormon, numit cortizon. Acesta te va face să îți dorești să mănânci tot ceea ce îți iese în cale. Eliberarea de stres va duce la scăderea nivelului de cortizon, iar apetitul va revemi la normal.

Senzația de foame apare atunci când ești nervos
Senzația de foame apare atunci când ești nervos

Ești însetat

Unoeri se întâmplă să ai impresia că trebuie să mânănci ceva, dar de fapt tu să fii deshidratat. Așa că alege să te hidratezi tot timpul, iar dacă foamea nu trece, înseamnă că ai nevoie totuși să mănânci ceva. În acest fel, vei evita și surplusul de mâncare, datorită apei consumate înainte.

De ce ai mereu senzația de foame. Ai un nivel de zahăr crescut în sânge

Consumul de dulciuri sau carbohidrați simpli, cum ar fi gogoșile, foietajele sau băuturile carbogazoase va conduce la o încărcare, dintr-o dată, a sistemului cu mari cantități de zahăr . Corpul va elibera un hormon numit insulină care va ajuta celulele să transmorme zahărul în „combustibil” sau îl va depozita pe mai târziu. Însă, acest surplus de zahăr va cauza un exces de producție de insulină, ceea ce va duce la scăderea zahărului din sânge și la apariția foamei.

E posibil să suferi de diabet

Această afecțiune se traduce printr-o faptul că organismul are probleme cu energia. Senzația de foame va apărea deoarece organismul crede că are nevoie de acest „combustibil” pentru a funcționa normal. Dar, reala problemă este că nu reușești să transformi mâncarea în energie. Senzația continuă de foame se numește, în termeni medicali, „polifagie”, simptom adesea întâlnit la bolnavii de diabet.

Nivel scăzut de zahăr în sânge

În termeni medicali, acesta se numește „hipoglicemie” și înseamnă că nu există suficientă energie sau glucoză în sânge, ceea ce va duce la o stare de oboseală, amețeală sau slăbire. Va apărea atunci când nu ai mai mâncat de câteva ore bune sua chiar o zi întreagă.

Mănânci prea repede

„Foamea de lup” te va face să adulmeci imediat toată porția de mâncare, iar oganismul nu va mai avea timp să realizeze că a fost alimentat și că ești sătul. Dacă vei alege să mănânci încet, vor apărea satisfacțiile, vei savura gustul mâncării și vei mânca mai puțin. Iată trucul bun de urmat pentru ca senzația de sațietate să se instaleze rapid: mușcă porții mai mici, mestecă bine și savurează fiecare înghițitură. Așteaptă aproximativ 20 de minute și vei vedea dacă îți va mai fi sau nu foame.

Când vezi sau miroși ceva gustos

De câte ori nu ți s-a întâmplat să ți se facă poftă sau chiar foame după ce ai văzut o reclamă la înghețată sau pachețelul bun al colegului tău. Toate aceste tentații te vor face să crezi că îți este foame sau că ai nevoie să consumi ceva, iar acel ceva să fie un dulce sau un aliment nesănătos.

Senzația de foame apare atunci când ești stresat
Senzația de foame apare atunci când ești stresat

Consumul alimentelor pentru a te consola

Momentele în care ești trist, supărat, deprimat sau poate doar plictisit, alegi să mănânci ceva, în speranța că te vei simți mai bine apoi. Dacă nu îți este într-adevăr foame, alege să faci altă activitate pentru a ieși din acea stare: ieși la o plimbare, ieși în oraș cu prietenii, vizionează un film. Iar în cazul în care starea de melancolie sau tristețe persistă, nu ar strica să îi faci o vizită medicului specialist. Acesta va hotărî dacă este necesar să urmezi un tratament medicamentos sau ai nevoie de o terapie emoțională.

Este foarte important să reușești să îți înțelegi stările și să îți dai seama de unde vin ele defapt. Fie că vin de la trup, de la minte sau de la suflet, alege să îți liniștești toate simțirile și evită gustările nesănătoase distre mese.