Home » Life & Style » Ce înseamnă atunci când sughiți. De ce apare și cum scăpăm de el. 6 remedii din popor

Ce înseamnă atunci când sughiți. De ce apare și cum scăpăm de el. 6 remedii din popor

Bucur Ioana / 10.11.2020, 17:10
Ce înseamnă atunci când sughiți. De ce apare și cum scăpăm de el. 6 remedii din popor

Nu, nu vorbește nimeni despre tine. Află ce înseamnă, de fapt, când sughți, ce se întâmplă,în organism și cum putem scăpa de el. Iată care sunt cele mai populare șase remedii din popor.

Ce înseamnă când sughiți. De ce apare, de fapt?

A devenit aproape un reflex să spui, când începi să sughiți, că cineva vorbește despre tine. Însă adevărul este cu totul altul. Sughițul nu este altceva decât om contracțieinvoluntară și bruscă a diafragmului, un mușchi cu rol important în respirație. Contracția face ca respirația să se oprească spontan și dă naștere acelui zgomot caracteristic sughiţului, cauzat de aerul care trece prin glotă.

În mod normal, o rundă de sughiț durează câteva minute. Dacă persisită, este recomandat să mergeți la medic pentru că poate ascunde boli grave. Când este de durată, sughițul se poate croniciza – vorbim despre câteva zile sau, în cazuri rare, ani. Nu trebuie ignorat, căci poate semnala afecţiuni ale sistemului nervos central sau periferic.

Ce înseamnă când sughiți? Cele mai frecvente cauze ale sughițului cu frecvență normal sunt: mâncatul repede și mult, alimentele picante, băuturile reci sau fierbinți, băuturile carbogazoase, sensibilitatea digestică sau chiar râsul.

Dacă vorbim despre sughițul de lungă durat, cele mai frecvente cauze ale apariției sale pot fi stresul, consumul de alcool în exces, unele probleme digestive, tumori cerebrale, infecții, scleroză, diabet, ulcer, epilepsie, meningită, faringită, laringită, chimioterapie, intervenții chirurgicale, tratament medicamentos sau boala Parkinson.

Ce se întâmplă în organism când sughiți
Ce se întâmplă în organism când sughiți

Cum putem scăpa de sughiț? Cele mai cunoscute remedii din popor

Dacă nu este un simptom al unei afecțiuni mai grave, sughițul va trece de la sine, după câteva minute. Există, totuși, și câteva remedii din popor ce te pot ajuta să scapi de el.

  • băutul apei (este foarte important să iei înghiţituri mici de apă cu pauză între ele)
  • sperietura sau îmbrăţişarea cu putere a persoanei care sughite
  • consumul de zahăr (o linguriţă de zahăr ţinută sub limbă te poate scăpa de sughiţ)
  • oprirea respiraţiei timp de câteva secunde ( ţine-ţi repsiraţia timp de 10 secunde, iar apoi expiră cu forţă aerul din plămâni)
  • suflatul într-o pungă de hârtie ( respiraţi în ea până simţiti că vă înroşiţi, însă nu vă forţaţi prea tare, 30 de secunde sunt suficiente)
  • consumul untului de arahide

Superstiții despre sughiț. De ce se tem oamenii când apare?

În jurul lumii, banalul sughiț este sursa multor superstiții, care mai de care mai bizare. În Japonia, se spune că, dacă sughiți într-una de o sută de ori, vei muri. Faptul că sughițul apare ca un semn că, undeva, cineva spune lucruri rele despre tine este o superstiție pe care o găsim în mai multe zone din lume. Sughițul este astfel legat de gândurile rele ale celorlalte persoane, de energiile și vibrațiile negative pe care ele le pot transmite cuiva care nu se poate proteja. Există și superstiții despre sughiț mai blânde, spre exemplu în Turcia sau India, unde se crede că acest mic fenomen anatomic îți aduce aminte de rudele pe care le-ai uitat, pentru că ele se gândesc la tine și îl declanșează.