Home » Life & Style » Cum scapi de răul de înălțime – remedii pentru acrofobie

Cum scapi de răul de înălțime – remedii pentru acrofobie

Redactia Știri / 28.12.2020, 18:56
Cum scapi de răul de înălțime – remedii pentru acrofobie

Una dintre fobiile cu care se confruntă numeroase persoane o reprezintă acrofobia sau răul de înălțime. Senzația de panică se instalează imediat în momentul în care se ating altitudini mari. Fie că ești pe un pod înalt, pe balconul de la etajele superioare ale unei clădiri sau în avion, răul de înălțime își lasă amprenta, iar teama pune stăpânire pe cel care se confruntă cu acrofobia.

Ce este acrofobia și de ce apare

Acrofobia este definită ca fiind teama patologică de locuri înalte. Nu ne naștem cu această problemă, ci poate să apară în orice moment al vieții, la orice persoană, indiferent de sex, vârstă sau abilități fizice. Este posibil însă ca această fobie să se dezvolte de pe urma unui eveniment major petrecut în copilărie.

Dacă te sperie gândul că te afli la o inălțime mare, e posibil să te confrunți cu această fobie. Specialiștii spun că este normal să există o reținere privind situația în care te afli la altitudini mari, însă în cazul celor care au rău de înălțime, această frică este exagerată.

Această problemă apare ca urmare a fricii noastre de a nu cădea și de a nu ne accidenta. În momentul în care această teamă se dezvoltă, iar persoana respectivă rămâne cu gândul la durerea pe care ar putea să o aibă în urma căderii de la mari înălțimi, acest lucru duce la dezvoltatea acrofobiei.

Răul de înălțime. Simptome

Răul de înălțime te poate priva de anumite distracții. Dacă te confrunți cu această fobie, sigur nu va fi pe placul tău să urci la etajele superioare ale unei clădiri. Să traversezi un pod înalt.

Să vizitezi zgârie-nori în excursiile tale și să admiri peisajul spectaculos din acele clădiri care fascinează cu înălțimea lor. Acestea sunt doar câteva dintre situațiile excluse de către cei care au rău de înălțime. Conform doc.ro, această frică de a fi la altitudini mari se manifestă de regulă prin următoarele simptome:

  • tremura;
  • transpirații;
  • persoana se simte terifiata sau paralizată de frică, având în vedere că se află la mare distanță de sol;
  • palpitații la inimă;
  • frica poate fi atât de mare, încât persoana respectivă poate să țipe sau să plângă;
  • dureri de cap și amețeală;
  • atac de panică, însoțit de acea stare în care individul simte că nu mai poate respira.

    Cum scapi de răul de înălțime_clădiri înalte
    Clădiri înalte

Cum scapi de frica de înălțime. Posibile remedii

O problemă de acest gen nu se rezolvă de pe o zi pe alta, însă important este de făcut pași esențiali în acest sens. Soluția în acest caz nu este ca persoana care se confruntă cu frica de înălțime să se țină departe de aceste situații, ci mai degrabă să înfrunte frica care-l urmărește și care l-a făcut să dezvolte această fobie.

Una dintre tehnicile folosite pentru a rezolva această problemă este terapia cognitiv-comportamentala, în cadrul căreia individul este expus situațiilor de care îi este frică(locuri situate la mare înălțime).

Cu ajutorul specialiștilor, pacientul învață treptat treptat de unde izvorăște teama, cum poate să învingă frica, dar mai ales cum poate să dobândească controlul asupra propriilor emoții.

O altă tehnică care poate fi utilă în cazul celor care se confruntă cu acrofobie o reprezintă realitatea virtuală. Astfel, te poți obișnui cu ideea că te afli la altitudine mare și poți încerca în acest fel să domini fricile care te înconjoară din acest punct de vedere.

Terapii de relaxare, precum meditația, yoga, exercițiile în care înveți respirația profundă și relaxarea progresiva a mușchilor, exercițiile fizice pe care le faci în mod regulat se pot dovedi utile în tratarea fricii de înălțime.

Cel mai important este să îți elimini din minte gândul că ți se poate întâmpla ceva rău în situațiile în care te afli la altitudini mari, să privești aceste situații cu încredere, astfel încât să îți echilibrezi emoțiile. Să tratezi situația cu calm și liniște. Așadar, este esențial să îți setezi o gândire pozitivă.