Home » Când, unde, cum » Cine este adevăratul fondator McDonald’s și cum și-a petrecut ultimii ani din viață. Povestea neștiută a celui care a scris istoria fast food-ului

Cine este adevăratul fondator McDonald’s și cum și-a petrecut ultimii ani din viață. Povestea neștiută a celui care a scris istoria fast food-ului

Manolică Anca / 14.03.2022, 12:21
Cine este adevăratul fondator McDonald’s și cum și-a petrecut ultimii ani din viață. Povestea neștiută a celui care a scris istoria fast food-ului

Big Macs. Chicken McNuggets. Legendarul Egg McMuffin. Totul a început cu un hot-dog și un restaurant de grătar cu autoservire. Operând peste 30.000 de restaurante în peste 100 de țări în prezent, McDonald’s este, fără îndoială, cel mai de succes restaurant din întreaga lume. Află cine este adevăratul fondator al marelui lanț de restaurante de tip fast food.

Cine a fondat McDonald’s

McDonald’s este astăzi una dintre cele mai mari mărci americane din lume. Și totul a început cu un stand de hot dog deschis de frații Maurice și Richard McDonald, în apropierea pistei de curse pursânge Santa Anita din Arcadia, California, Statele Unite. Ulterior, aceștia au deschis primul restaurant McDonald’s (MCD) – Get McDonald’s Corporation Report în 1948, transformându-și restaurantul de grătar drive-through într-un local de burgeri și milkshake, în San Bernardino, California,

Originalul McDonald’s se concentra pe burgerii, cartofii prăjiți și shake-urile sale, vânzându-le la jumătate din prețul și în jumătate din timpul de lucru al restaurantelor concurente. A făcut acest lucru schimbând modul în care funcționa un magazin de hamburgeri.

În loc să se bazeze pe chelneri și chelnerițe, frații McDonald au instalat un ghișeu cu autoservire. În loc să gătească fiecare masă la comandă, ei pregăteau hamburgerii din timp și păstrau mâncarea caldă sub lămpi termice de mare putere.

Maurice și Richard McDonald
Maurice și Richard McDonald

Formatul i-a atras atenția unui important om de afaceri

Deși astăzi ar putea fi considerat formatul de bază al restaurantului modern de tip fast-food, la vremea respectivă a oferit restaurantului McDonald’s un avantaj copleșitor față de concurenții săi tradiționali. Acest model i-a adus în cele din urmă pe frații McDonald în atenția vânzătorului de aparate de bucătărie Ray Kroc.

Impresionat de modelul lor de afaceri, Kroc a cumpărat drepturile pentru a începe să francizeze restaurantele McDonald’s la nivel național, deși la acea vreme frații aveau deja licența pentru un număr mic de restaurante francizate în Arizona și California. În 1955, Kroc a format McDonald’s Corporation, iar după cinci ani a cumpărat drepturi exclusive pentru numele McDonald. Până în 1958, se vânduseră deja peste 100 de milioane de hamburgeri.

În timp ce Maurice și Richard McDonald au creat primul restaurant și modelul de afaceri al acestuia, se poate spune că Kroc este cel care a fondat McDonald’s așa cum îl cunoaște lumea acum. El a luat restaurantul individual din locația sa din San Bernardino și l-a transformat într-unul de masă.

Ray Kroc, cel înregistrat ca fondator al McDonald’s
Ray Kroc, cel înregistrat ca fondator al McDonald’s

Până în 1961, Kroc i-a cumpărat în întregime pe fondatori și a condus el însuși compania. Mai mult, acesta a cerut să fie înregistrat ca fondator al McDonald’s, neglijându-i pe cei doi frați. Astăzi este una dintre cele mai de succes afaceri din întreaga lume.

Cum și-a petrecut ultimii ani din viață

Până la decesul său din 14 ianuarie 1984, Ray Kroc a continuat să lucreze neîncetat pentru McDonald’s. Nici când a devenit dependent de scaunul cu rotile el nu a renunţat, mergând zilnic la biroul său din San Diego.

De aici urmărea cu atenţie restaurantul McDonald’s de lângă biroul său, vorbind mereu cu managerul și amintindu-i să ridice gunoiul, să cureţe pe jos şi să deschidă şi închidă luminile în fiecare noapte.

De partea cealaltă, cei doi frați au trăit parcă cu regretul de a nu fi ei cei care cunosc succesul. Mariuce McDonald a suferit constante episoade de stres și furie, spunând că a fost înșelat și furat de rival. A decedat în 1971, la 69 de ani, în urma unui atac de cord. Richard a reușit să gestioneze mai bine situația, decedând în 1988, la 89 de ani.