Home » Life & Style » Cum arată un hamburger McDonald’s, la 10 ani de când a fost cumpărat. Experimentul care a devenit viral

Cum arată un hamburger McDonald’s, la 10 ani de când a fost cumpărat. Experimentul care a devenit viral

Bucur Ioana / 18.11.2020, 12:50
Cum arată un hamburger McDonald’s, la 10 ani de când a fost cumpărat. Experimentul care a devenit viral

Când a aflat că toate restauratele McDonald’s din țară se închid, o idee bizară a răsărit în mintea unui islandez. Un deceniu mai târziu, experimentul său a devenit viral, cu peste 400.000 de „vizitatori” virtuali, pe zi! Vezi cum arată un hamburger McDonald’s, la 10 ani de când a fost cumpărat.

De zece ani, un hamburger McDonald’s este subiectul unui experiment inedit

Când, în 2009, McDonald’s a anunțat că își va închide toate restaurantele din Islanda, Hjortur Smarason s-a dus să își cumpere ultima porție de cartoși prăjiți și ultimul hamburger de la celebrul lanț de fast-food. Doar că nu avea de gând să le mănânce, ci să le păstreze!

„Tot auzisem că produsele de la McDonald’s nu se degradează niciodată, așa că am vrut să văd dacă este adevărat”, a declarat Hjortur Smarason, pentru AFP.

În 2019 s-au împlinit zece ani de când islandezul a cumpărat ultimul hamburger McDonald’s, iar adevărul este că preparatul nu pare să fie mai vechi de câteva zile. Astăzi, hamburgerul este păstrat într-o vitrină de sticlă, la loc de cinste, în Snotra House, un hostel din sudul Islandei. Cei care vor să vadă, live, cum arată un hamburger McDonald’s, la 10 ani de când a fost cumpărat, pot urmări un live stream difuzat non-stop de proprietarul Snotra House. Acesta a dezvăluit că turiști din întreaga lume vin să vadă, cu ochii lor hamburgerul, iar site-ul are peste 400.000 de vizitatori, zilnic.

„Bătrânul (n.r. – hamburgerul McDonald’s) e încă acolo, se ține bine. Dacă mă întrebați pe mine, mi se pare că nu arată deloc rău. Mă amuză ideea, dar, în același timp, te pune pe gânduri…Ce conține, de fapt, „mâncarea asta”? După zece ani, nu există nicio urmă de mucegai, doar hârtia în care a fost împachetat pare că a început să se degradeze”, a declarat proprietarul hostelului, Siggi Sigurdur, pentru BBC News.

Hostelul Snotra House
Hostelul Snotra House

În cei zece ani de „viață”, ultimul hamburger McDonald’s din Islanda a schimbat mai mulți proprietari

După ce a cumpărat hambrugerul și porția de cartofi prăjiți de la McDonald’s, Hjortur Smarason le-a păstrat, timp de trei ani, într-o pungă de plastic, în garajul casei sale. Când a observat primele semne de alterare, a donat „experimentul” Muzeului Național al Islandei. Doar că, în cele din urmă, specialiștii de la muzeu au decis că nu pot asigura condițiile necesare păstrării ultimului hamburger McDonald’s din țară, așa că a fost returnat proprietarului.

„Nu mi se pare că au avut dreptate. După cum se poate vedea foarte ușor, hamburgerul ăsta se păstreaz singur, nu are nevoie de condiții speciale”, a spus Smarason.

După ce a stat o vreme într-un alt hostel din Reykjavík, porția de cartofi prăjiți și hambrugerul au ajuns la actulul proprietar.

Cum arată, după zece ani, ultimul hamburger McDonald’s din Islanda
Cum arată, după zece ani, ultimul hamburger McDonald’s din Islanda

Cum arată un hamburger McDonald’s, la 10 ani de când a fost cumpărat

Fotografiile postate pe rețelele sociale au dat naștere unor dezbateri aprinse, în mediul online.

„Am avut un profesor în liceu care a făcut ceva asemănător, doar că el le ținea, prur și simplu, pe un raft, în clasă. Ne arăta mereu cum, chiar dacă erau vechi de câțiva ani, nu aveau nicio urmă de mucegai, pentru că, spunea profesorul, nu aveau în compoziție suficienți nutrienți penru a susține dezvoltarea bacteriilor”, a scris un utilizator, pe Twitter.

În 2013, reprezentanții McDonald’s au declarat că, „în condițiile potrivite, hamburgerii noștri, la fel ca orice alt produs alimentar, se pot degrada”, dar că, într-un mediu uscat, fără umezeală, „este puțin probabil să apară mucegai, bacterii sau să se descompună”. Teoria a fost confirmată și de Bjorn Adalbjornsson, profesor la Universitatea din Islanda, acesta explicând, pentru AFP, că, fără umezeală în aer, „mâncare se usucă, pur și simplu”.