Home » Când, unde, cum » Cine este Alexei Mordashov, cel mai bogat om din Rusia, și cum și-a făcut averea

Cine este Alexei Mordashov, cel mai bogat om din Rusia, și cum și-a făcut averea

Cojocaru Cristian / 02.03.2022, 13:24
Cine este Alexei Mordashov, cel mai bogat om din Rusia, și cum și-a făcut averea

Alexei Mordashov este cel care a intervenit pentru a menține Tui pe linia de plutire în timpul pandemiei atunci când turismul internațional s-a oprit în timpul pandemiei. Oligarhul rus, la fel ca toți ceilalți, a suferit sancțiuni din partea SUA și UE. Află cine este Alexei Mordashov, cel mai bogat om din Rusia.

Oligarhul Alexei Mordashov suportă sancțiuni

Alexei Mordashov deține o treime din cel mai mare operator de turism din Europa și totodată, el este cel mai mare acționar unic al acesteia, Tui putând fi afectat având în vedere că acțiunile sale sunt listate la Londra, după ce UE l-a adăugat luni seară pe lista de sancțiuni. Deși Mordashov nu a fost sancționat în Marea Britanie, interesele sale de afaceri în regiune vor fi acum reduse drastic.

UE a subliniat diverse preocupări cu privire la Mordashov: susține că Rossiya Bank, în care are un interes financiar, este „banca personală” a înalților oficiali ruși care au beneficiat de anexarea Crimeei. Blocul a mai spus că este de părere că afacerile media în care este investit au contribuit la destabilizarea Ucrainei prin intermediul posturilor de televiziune pro-ruse.

Cel mai bogat om al Rusiei, Mordashov, în vârstă de 56 de ani, a crescut din origini modeste, ca fiu al muncitorilor morii din orașul Cherepovets, la 480 km nord de Moscova, pentru a deveni directorul executiv al celei mai mari companii siderurgice și miniere din Rusia, Severstal.

Tocmai a ratat un loc în topul celor mai bogați 50 de oameni din lume în 2021, potrivit listei de miliardari a revistei Forbes, fiind însă pe locul 51. La acea vreme, averea sa netă era estimată la 29,1 miliarde de dolari, iar Mordashov rămâne acționarul majoritar al Severstal, cea mai mare companie siderurgică din Rusia.

Severstal a lansat anterior buletine care detaliază modul în care unele dintre produsele sale de înaltă rezistență sunt utilizate la fabricarea echipamentelor de apărare rusești, inclusiv a vehiculelor blindate. Mordashov prezidează compania-mamă, Severgroup, o companie privată de investiții, și are interese de la telecomunicații la minerit de aur, media și inginerie.

Pe lângă interesele sale de afaceri ample, Mordashov deține genul de accesorii fără de care niciun miliardar care se respectă, nu trebuie să îi lipsească incluzând un avion privat și cel puțin un iaht. Avionul privat Bombardier Global 6000 al miliardarului a fost urmărit săptămâna trecută de observatorii avioanelor ca zburând de la Seychelles la Moscova, deși nu includea date despre cine se afla la bord. Joia trecută, președintele Vladimir Putin i-a invitat pe unii dintre cei mai importanți oameni de afaceri ai Rusiei la o întâlnire la Kremlin.

cel mai bogat rusia
Oligarhul spune ca nu are de-a face cu politica

Omul de afaceri afirmă că nu are implicări politice

Avionul lui Mordashov care are o cabină mare, capabilă să transporte 14 pasageri și are o autonomie care îi permite să călătorească fără escală de la Londra la Beijing nu a petrecut mult timp în Rusia înainte de a zbura înapoi în Seychelles. Între timp, unul dintre iahturile miliardarului de 142 de metri, iernează în Oceanul Indian.

Construită de șantierul naval german Lürssen și livrată în 2021, nava a costat aproximativ 500 de milioane de dolari și are un design interior italian, precum și o platformă de aterizare pentru elicopter. Într-un moment de emoții puternice, șeful de la Tui, Fritz Joussen, a făcut o încercare de a liniști personalul companiei de turism, insistând că implicarea lui Mordashov nu pune o problemă.

„Domnul Mordashov este acționar Tui de aproximativ 15 ani și deține aproximativ o treime din compania noastră de când a susținut-o în timpul crizei de coronavirus. Compania noastră este condusă de consiliul executiv, ca orice societate pe acțiuni germană, și nu de acționari sau de consiliul de supraveghere. Prin urmare, presupunem că orice restricții sau sancțiuni împotriva domnului Mordashov nu vor avea consecințe negative de durată pentru noi, ca și companie”, a scris Joussen într-o notă a personalului.

Mordashov a început să investească în Tui în 2007 și este membru al consiliului de supraveghere al companiei din 2016. El a cumpărat în mod repetat acțiuni în cursul anului 2021, cheltuind în mod regulat milioane. Într-o declarație, Mordashov a spus că nu înțelege cum includerea sa pe lista de sancțiuni a UE ar ajuta la rezolvarea conflictului din Ucraina. Descriindu-se ca fiind îndepărtat din politică, el a cerut încetarea războiului Rusiei în Ucraina, pe care l-a numit „tragedie a două popoare fraterne”.