Home » Când, unde, cum » Primul zbor cu avionul. Cine este românul care a reușit perfomanța

Primul zbor cu avionul. Cine este românul care a reușit perfomanța

Violeta Badea / 19.05.2021, 15:59
Primul zbor cu avionul. Cine este românul care a reușit perfomanța

Primul zbor cu avionul. Cine este românul care a reușit perfomanța. Încă din cele mai vechi timpuri, omul a fost fascinat de ideea de a zbura. După multe încercări, acesta a reușit să inventeze un aparat de zbor. În acest material vei afla cine este românul care a reușit această performanță.

Primul zbor cu avionul

Primul zbor cu avionul a fost realizat de Frații Wright
Primul zbor cu avionul a fost realizat de Frații Wright

Primele obiecte zburătoare au fost realizate începând cu anul 200 î.Hr. în China. Leonardo da Vinci a lăsat anumite date, iar acestea au ajutat la crearea primului balon de hidrogen. După inventarea acestor aparate, a rămas întrebarea: cine le va pilota? Ei bine, persoana respectivă trebuia să aibă câteva abilități. De asemenea, pilotarea unui avion necesita mult curaj și îndemânare, deoarece o singură greșeală putea să ducă la căderea aparatului.

Cei care s-au încumetat la această provocare au fost frații Wright. Astfel, primul zbor controlat, propulsat, cu un aparat mai greu a fost efectuat pe data de 17 decembrie 1903. Apoi, românul Traian Vuia a efectuat primul zbor efectiv pe data de 18 martie 1906, iar primul zbor oficial autopropulsat a fost făcut de Alberto Santos-Dumont pe data de 12 noiembrie 1906.

În domeniul aviației, românii au avut un rol foarte important. După Traian Vuia, Henri Coandă a inventat primul aparat de zbor fără elice. Cum a fost posibil? Românul a descoperit că avionul poate fi propulsat cu ajutorul unui motor cu reacție. Ulterior, oamenii au ajuns să se deplaseze cu ajutorul acestor aparate. În anul 1909, Louis Blériot a traversat Canalul Mânecii.

Cine este românul care a reușit perfomanța

Traian Vuia este prima persoana care a realizat un zbor efectiv
Traian Vuia este prima persoana care a realizat un zbor efectiv

Românul Traian Vuia este prima persoană care a efectuat un zbor efectiv pe data de 18 martie 1906. Acesta s-a născut pe data de 17 august 1872, în județul Timiș. Acesta a făcut parte dintr-o familie credincioasă, tatăl său fiind preotul Simion Popescu, iar mama sa se numea Ana Vuia.

Traian Vuia a studiat în Făget, apoi a urmat Liceul Romano-Catolic din Lugoj. În anii liceului, inventatorulera pasionat de fizică și mecanică, iar la vârsta de doar 10 ani participă la niște discuții cu caracter aviatic. Ulterior, acesta va studia construcția aparatelor de zbor. După terminarea liceului, Vuia își stabilește un obiectiv: acela de a crea un aparat de zbor mai performant.

În anul 1892, inventatorul s-a înscris la Universitatea Politehnică din Budapesta, dar nu a reușit să o termine din cauza problemelor financiare. Ulterior, acesta se va înscrie la Facultatea Drept și va practica în birouri de avocatură din Banat pentru a-și putea asigura un venit lunar. De asemenea, Traian Vuia a făcut parte din cadrul Societății „Petru Maior” a studenților români din Budapesta.

În anul 1904, Traian Vuia se concentrează pe construirea unui motor, dar acesta nu a putut fi pus la punct. Un an mai târziu, românul construiește întreaga parte mecanică a aparatului e terminată,iardupă montarea motorului, apartul este finalizat, fiind gata de zbor. Numele pe care l-a primit aparatul de zbor a fost „Vuia I”, sau „Liliacul”. Pe data de 18 martie 1906, aparatul de mai sus a zburat pentru prima dată.