Home » Când, unde, cum » Cine este „cel mai fericit om din lume”, conform cercetătorilor. Ce face zilnic timp de 15 minute pentru a-şi menţine starea de bine

Cine este „cel mai fericit om din lume”, conform cercetătorilor. Ce face zilnic timp de 15 minute pentru a-şi menţine starea de bine

Manolică Anca / 05.07.2022, 17:15
Cine este „cel mai fericit om din lume”, conform cercetătorilor. Ce face zilnic timp de 15 minute pentru a-şi menţine starea de bine

Potrivit oamenilor de știință, el este cel mai fericit om din lume. Nivelul său de control al minții este uimitor, iar impulsurile optimiste din creierul său sunt de nebănuit. Acesta a dezvăluit câteva dintre secretele sale pentru o viaţă armoniosă, liniştită şi împlinită. Cum a ajuns să primească această titulatură.

Cine este „cel mai fericit om din lume”

Călugărul tibetan și geneticianul molecular Matthieu Ricard este cel mai fericit om din lume, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Wisconsin. Creierul bărbatului în vârstă de 66 de ani produce un nivel de unde gamma – cele legate de conștiință, atenție, învățare și memorie – care nu a mai fost raportat până acum în neuroștiință.

Ricard, academician francez devenit călugăr budist, își împărtășește secretele pentru a face lumea mai fericită. În esență, fericirea este o „abilitate” care trebuie învățată. În timp ce zâmbește cu seninătate, iar hainele sale burgunde se unduiesc în vântul proaspăt din Himalaya, nu este greu de înțeles de ce oamenii de știință l-au declarat pe Matthieu Ricard cel mai fericit om pe care l-au testat vreodată.

Deși ar putea exista multe probleme îngrijorătoare cu care oamenii trebuie să se confrunte astăzi, studiile arată că mintea se poate ridica deasupra tuturor pentru a crește fericirea aproape tuturor. Ricard, care este interpretul francez al liderului spiritual tibetan Dalai Lama, a luat parte la studii care au demonstrat că antrenamentul creierului sub formă de meditație poate provoca o creștere covârșitoare a nivelului de fericire.

Ricard vorbește cu pasiune despre modul în care meditația poate modifica creierul și poate îmbunătăți fericirea oamenilor în același mod în care ridicarea de greutăți pune mușchi.

„Este un domeniu minunat de cercetare, deoarece arată că meditația nu înseamnă doar a te bucura sub un copac de mango, ci îți schimbă complet creierul și, prin urmare, schimbă ceea ce ești.”, spune Matthieu Ricard, cel mai fericit om din lume.

Cum a ajuns să fie desemnat așa

Ricard a fost desemnat „cel mai fericit om din lume” după ce s-a observat că are o capacitate mai mare de a simţi starea de fericire şi o predispoziţie redusă la nefericire. Dar care sunt secretele lui?

Cel mai fericit om din lume
Cel mai fericit om din lume

În primul rând, acesta consideră că altruismul joacă un rol esenţial în fericirea fiecăruia dintre noi. El crede că, dacă vrem să fim fericiţi, ar trebui în primul rând să ne străduim să fim mai buni cu oamenii care ne înconjoară.

„În general trebuie să încerci să fii mai bun într-un mod raţional. Dacă mintea vă este plină de bunăvoinţă, pasiune şi solidaritate, aceasta este o stare psihică foarte sănătoasă care favorizează fericirea şi împlinirea personală.

Dacă mintea vă este într-o stare bună, atunci şi corpul va fi mai sănătos. Asta nu înseamnă că ar trebui să lăsaţi alte persoane să profite de voi”, explica francezul, acum ceva timp, într-un interviu pentru Business Insider.

Un alt punct important este antrenarea minții. Călugărul, care a luat parte la mii de conferințe și a oferit multă bucurie oamenilor de-a lungul anilor, consideră că toată lumea are capacitatea de a avea o minte limpede. În fiecare dintre noi există un potențial de bunătate, însă trebuie să ne antrenăm mintea în această direcție.

În ce a constat studiul

Oamenii de știință de la Universitatea din Wisconsin au afirmat că Matthieu este cel mai fericit om din lume (sau cel puțin cel mai fericit dintre toți oamenii care au participat la studiu), după ce i-au analizat activitatea cerebrală pe parcursul a 12 ani de studiu. Studiul s-a concentrat pe factori importanți precum meditația și compasiunea.

Ei au studiat funcționarea creierului său cu diferite tehnici și instrumente, unul dintre acestea fiind imagistica prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI). Au observat o mare activitate în cortexul său prefrontal stâng, pe care îl asociem cu emoțiile pozitive.

Aceste rezultate, publicate în 2004 de către Academia Națională de Științe, au avut un asemenea impact, încât sunt a cincea cea mai consultată referință științifică din toate timpurile.

Ce face cel mai fericit om din lume 15 minute pe zi

Călugărul discipol al lui Dalai Lama a afirmat că fiecare om ar trebui ca zilnic, vreme de 15 minute, să se gândească doar la lucruri frumoase. Acesta este secretul său. De ani de zile își ia un sfert de oră pentru a medita și pentru a-și curăța sufletul și mintea de tot ce este negativ.

„De regulă, sentimentele de fericire şi dragoste sunt trecătoare pentru că se întâmplă alte lucruri şi trecem mai departe, la următorul gând. În cele 15 minute de meditaţie însă trebuie să te concentrezi şi să nu permiţi minţii să fie distrasă, ci să se concentreze asupra emoţiilor pozitive”, a spus Ricard.