Home » Când, unde, cum » Cine este Dalai Lama și ce înseamnă de fapt numele lui. 9 citate celebre semnate de Dalai Lama

Cine este Dalai Lama și ce înseamnă de fapt numele lui. 9 citate celebre semnate de Dalai Lama

Cojocaru Cristian / 17.09.2021, 15:21
Cine este Dalai Lama și ce înseamnă de fapt numele lui. 9 citate celebre semnate de Dalai Lama

Cu siguranță ai auzit de multe ori despre Dalai Lama însă poate nu știi cu exactitate cine este această persoană foarte cunoscută. Află cine este acesta și care sunt cele mai celebre citate ale liderului spiritual.

Dalai Lama este un lider spiritual tibetan

Dalai Lama este cel de-al 14-lea lider spiritual tibetan și s-a născut în cadrul unei familii de agricultori din satul Taktser în data de 1935. Numele său spiritual este Tenzin Gyatso și se consideră un simplu călugăr budist. La doar doi ani, acesta a fost recunoscut ca ”reîncarnarea liderului anterior Dalai Lama”, fiind atent verificat și instruit în spirit religios, acest lucru până să fie declarat oficial cel de-al 14-lea Dalai Lama, în anul 1950.

La doar șase ani, acesta a început educația monastică în urma căreia a obținut diploma Geshe Lharampa, la vârsta de 25 de ani. La baza educației sale stau cele cinci materii, acestea însemnând artă și cultură tibetană, sanscrită, medicină și filosofie budistă, dar și alte cinci materii secundare, dintre care amintim poezie, muzică și artă dramatică, astrologie, compoziție și frazeologie și sinonimie.

În anul 1950, acesta a fost chemat pentru a-și asuma puterea politică în funcția de șef al statului și guvernului, atunci când Tibetul se afla sub amenințarea RPC. Începând cu anul 1960, acesta a trăit în orașul indian Dharamsala denumit și ”micul Lhasa”, fiind scaunul guvernului tibetan în exil. De acolo, Administrația Centrală Tibetană a cerut ca Organizația Națiunilor Unite să rezolve problema Tibetului, iar Adunarea Generală a adoptat trei rezoluții, în anii 1959, 1961 și 1965.

În anul 1989, Dalai Lama primea Premiul Nobel epntru Pace cu privire la implicarea sa în rezolvarea problemelor internaționale și cele care aveau legătură cu drepturile omului și protecția mediului.

”Dalai Lama, în efortul său de eliberare a Tibetului, s-a opus în mod consecvent folosirii violenţei”. ”În schimb, a militat pentru soluţii paşnice bazate pe toleranţă şi respect reciproc, astfel încât să fie păstrată moştenirea istorică şi culturală a poporului său”, se arăta în comunicatul de presă publicat de Comitetul Nobel.

dalai lama
Dalai Lama este cel de-al 14-lea lider spiritual tibetan

Citate celebre ale liderului spiritual tibetan

De-a lungul anilor, Dalai Lama a primit peste 150 de premii, titluri onorificie și distincții pe baza mesajului său pentru pace, non-violență, responsabilitate și compasiune. Acesta a semnat ca autor și co-autor peste 110 scrieri.

”Am crezut întotdeauna că este mult mai bine să ai o varietate de religii, o varietate de filosofii, decât o singură religie sau filosofie. Acest lucru este necesar din cauza diferitelor dispoziţii mentale ale fiecărei fiinţe umane. Fiecare religie are anumite idei şi tehnici unice, iar învăţarea lor nu poate decât să îmbogăţească propria credinţă”, afirma Dalai Lama.

Dintre cele mai celebre citate ale sale, putem aminti:

  • ”Înţelege faptul că dragostea şi reuşitele măreţe implică uneori şi riscuri măreţe”;
  • ”Drumul spre fericire presupune trei secrete: hotărâre, efort şi timp”;
  • ”Fericirea nu e ceva gata făcut, ea vine din faptele tale”;
  • ”Prieteni vechi mor, noi prieteni apar. E ca şi cu zilele. O zi veche trece, una noua soseşte. Lucrul important e să o faci să conteze: un prieten care contează, o zi care contează”;
  • ”Cea mai bună relație este cea în care iubirea reciprocă depășește nevoia fiecăruia.;
  • ”Când pierzi, ai grijă să nu pierzi lecția”;
  • ”Trăieşte o viaţă onorabilă. La bătrânețe vei putea să te bucuri a două oară de ea”;
  • ”Semeni o faptă, culegi un obicei. Semeni un obicei, culegi un caracter. Semeni un caracter, culegi un destin”;
  • ”Dăruiește-i persoanei pe care o iubești: aripi pentru a zbura, rădăcini pentru a se întoarce și motive pentru a rămâne”.