Home » Când, unde, cum » Cine este românul cu cel mai mare salariu. Suma uriașă pe care o încasează lunar

Cine este românul cu cel mai mare salariu. Suma uriașă pe care o încasează lunar

Alexandru Cazacu / 11.05.2022, 11:24
Cine este românul cu cel mai mare salariu. Suma uriașă pe care o încasează lunar

În timp ce unii români trăiesc doar din minimul pe economie, salariile altora sunt de ordinul zecilor de mii de euro. În caz că nu știați, românul cu cel mai mare salariu încasează lunar peste 20.000 de euro și ocupă funcția de șef al unei organizații profesionale din domeniul sportiv. Haideți să vedem câți bani încasează cel mai bine plătit angajat din România.

Cine este românul cu cel mai mare salariu din România

Într-un clasament al celor mai mari lefuri obținute în România pe contractul individual de muncă, cel mai bine plătit angajat din țara noastră încasează lunar aproape 23.000 de euro, conform datelor extrase din Revisal. Este vorba de președintele unei organizații naționale din sectorul sportiv.

Conform informațiilor oferite de softul Inspecției Muncii pentru evidența salariaților, în țara noastră doar 14 salariați încasează venituri nete ce depășesc 20.000 de euro lunar, scriu cei de la Ziarul Financiar. După cum am menționat anterior, cel mai mare venit lunar este în valoare de 28.000 de euro și este încasat de o persoană care ocupă  funcția de președinte al unei organizații profesionale naționale. La sectorul de activitate al persoanei respective apare „alte activități sportive”.

Pozițiile 2 și 3 sunt ocupate de directorul unei companii din domeniul farmaceutic și directorul adjunct al unei societăți care se ocupă cu producția de energie electrică. Topul celor mai bine plătiți salariați din România este completat de alți directori generali sau adjuncți din diferite domenii.

Cine este românul cu cel mai mare salariu. Suma uriașă pe care o încasează lunar
Suma uriașă pe care o încasează lunar românul cu cel mai mare salariu

 

Numărul angajaților cu salarii de peste 20.000 de euro ar putea fi mult mai mare

Este important să menționăm că sumele prezentate mai sus sunt cele trecute în contractele individuale de muncă. Cu toate acestea, numărul salariaților care încasează peste 20.000 de euro lunar ar putea fi mult mai mare.

„În cazul șefilor de companii expați care câștigă peste 20.000 de euro net sumele nu apar în Revisal pentru că, de regulă, ei au contracte de muncă duble: unul pe o sumă mai mică in România și unul pe o sumă mai mare în țara lor”, a declarat pentru Ziarul Financiar Sorin Roibu, specialist în resurse umane.

În plus, în cazul companiilor listate la bursă, o parte consistentă din veniturile angajaților din top management provin din bonusuri de performanță. Ei bine, acestea nu sunt trecute în fluturașul de salariu. De exemplu, aceștia pot avea un salariu lunar de 10.000 euro și un bonus anual de 200.000 de euro, spun specialiștii în consultanță financiară.

Cei mai bine plătiți angajați români

Pe de altă parte, experții în dreptul muncii spun că topul salariilor de la Inspecția Muncii nu arată nici măcar o parte din cei mai bine plătiți angajați din România.

„Topul salariilor de la Inspecția Muncii nu arată nici măcar o parte din vârful aisbergului. Angajații din top managementul companiilor din România sunt plătiți pe contracte de mandat, un contract civil între directori și companii care nu este supus normelor dreptului muncii. Motivul pentru care se încheie astfel de contracte, în mod legal, este ușurința cu care directorii pot fi dați afară”, a precizat Costel Gîlcă, avocat specializat în dreptul muncii, potrivit sursei citate.

Ei bine, cam așa stau lucrurile în ceea ce privește cele mai mari salarii din țara noastră. În timp ce mulți români abia reușesc să se întrețină de la o lună la alta, alții își pot cumpăra o mașină nouă cu doar un singur salariu.