Home » Știri » Știri economice » Românii care vor încasa bani mai mulți. Ce venituri cresc, de la 1 martie. Legea arată clar

Românii care vor încasa bani mai mulți. Ce venituri cresc, de la 1 martie. Legea arată clar

Manolică Anca / 19.02.2022, 15:20
Românii care vor încasa bani mai mulți. Ce venituri cresc, de la 1 martie. Legea arată clar

Vești bune pentru anumite categorii de români. Începând din 1 martie a acestui an vor încasa mai mulți bani, ca urmare a majorării indicatorul social de referință (ISR), în funcție de care sunt calculate anumite ajutoare de la stat. Asta înseamnă că, automat, vor crește și aceste venituri. Iată ce se stă scris, mai exact, în textul legii.

Românii care vor încasa bani mai mulți de la 1 martie 2022

După cum a fost stabilit acum aproximativ jumătate de an, prin Legea nr. 225/2021, valoarea ISR „se actualizează, din oficiu, în fiecare an, la data de 1 martie, cu rata medie anuală a inflației din anul precedent, indicator definitiv, comunicat de Institutul Național de Statistică”.

Practic, în cazul în care rata medie anuală a inflației înregistrează o valoare negativă se păstrează ultima valoare a indicatorului social de referință, adică nu se modifică. Dar ținând cont de faptul că datele publicate de Institutul Național de Statistică, în 2021, arată o rată a inflației 5,1%, cuantumul ISR se va majora automat din martie cu aceeași valoare. Astfel, va crește de la 500 de lei, cât este în prezent, la 525,5 lei.

Ne referim aici la indemnizaţiile pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani, venitul minim garantat, alocaţiile pentru copii, de asemenea şi la ajutorul de şomaj sau ajutorul pentru încălzire.

Crește venitul minim garantat

Majorarea indicatorului social de referință duce la o creștere a venitul minim garantat primit de familiile și persoanele singure ca formă de asistenţă socială, stabilit de Legea 416/2001. Conform calculelor efectuate de avocatnet.ro, venitul minim garantat va arăta astfel de la 1 martie:

  • 148,7 lei (0,283 ISR) pentru o persoană singură;
  • 268 de lei (0,510 ISR) pentru familiile formate din două persoane;
  • 375,2 lei (0,714 ISR) pentru familiile formate din trei persoane;
  • 464,5 lei (0,884 ISR) pentru familiile formate din patru persoane;
  • 553,8 lei (1,054 ISR) pentru familiile formate din cinci persoane;
  • câte 38,3 lei (0,073 ISR) pentru fiecare altă persoană peste numărul de cinci, care face parte din familie.
Anumite categorii de români vor încasa bani mai mulți de la 1 martie
Anumite categorii de români vor încasa bani mai mulți de la 1 martie

Crește indemnizația de șomaj

Odată cu majorarea ISR, crește automat și pragul de venituri până la care o persoană care nu lucrează poate fi considerată șomer. Legea 76/2002 prevede că șomer este orice persoană care nu are un loc de muncă și care nu câștigă bani sau care are venituri care provin din activități autorizate legal, dar care sunt sub valoarea ISR.

De asemenea, se va majora și indemnizația de șomaj, care depinde stagiul de cotizare, după cum urmează:

  • 75% din valoarea ISR (394 de lei), pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an;
  • 75% din valoarea ISR, la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea (asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare) unei cote procentuale diferențiate în funcție de stagiul de cotizare:
    • 3% – pentru persoanele cu un stagiu de minimum trei ani;
    • 5% – pentru persoanele cu un stagiu de minimum cinci ani;
    • 7% – pentru persoanele cu un stagiu de minimum zece ani;
    • 10% – pentru persoanele cu un stagiu de minimum 20 de ani.

Concediul de creştere a copilului

Cu această ocazie se va majora și limita minimă a cuantumului indemnizației lunare aferente concediului de creștere a copilului. Pentru că OUG 111/2010 spune că valoarea indemnizației lunare nu poate avea o valoare mai mică decît suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea ISR, pragul minim al acesteia va va ajunge, începând cu 1 martie 2022, la 1.313,7 lei.

Indemnizația este, de fapt, 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni, însă este necesar să se încadreze în limita inferioară amintită mai sus și valoarea maximă de 8.500 de lei.

Totodată, pentru că tot în funcție de ISR se calculează și valoarea indemnizației pentru concediul de creștere a copilului în cazul sarcinilor gemelare, de tripleți sau multipleți, și acestea se vor majora. Mai mult, va crește și indemnizația care se primește în cazul suprapunerii a două concedii de creștere a copilului.