Home » Când, unde, cum » Cine sunt românii care pot beneficia de compensarea facturilor la curent și gaze. 7 lucruri pe care e bine să le știe

Cine sunt românii care pot beneficia de compensarea facturilor la curent și gaze. 7 lucruri pe care e bine să le știe

Alexandru Cazacu / 27.10.2021, 13:15
Cine sunt românii care pot beneficia de compensarea facturilor la curent și gaze. 7 lucruri pe care e bine să le știe

Între lunile noiembrie și martie a anului curent, unii români pot beneficia de un ajutor din partea statului pentru compensarea facturilor la energie și gaze naturale. Cu toate acestea, ei trebuie să se încadreze în anumite limite de consum. Haideți să vedem cine sunt românii care pot beneficia de compensarea facturilor la curent și gaze, dar și care sunt cele mai importante lucruri din acest punct de vedere.

Ce români pot beneficia de compensarea facturilor la energie electrică și gaze

Conform OUG 118/2021, această compensare a facturilor în sezonul rece are în vedere doar facturile la energie electrică și gaze naturale. Așadar, prin această schemă beneficiarii pot obține un ajutor financiar din partea statului pentru plata facturilor de curent și gaze naturale, dar nu și pentru încălzire pe perioada rece.

În ceea ce privește persoanele care pot beneficia de compensarea acestor facturi, ei bine, toți consumatorii casnici pot obține acest ajutor, dacă se încadrează în limitele de consum stabilite de lege și nu beneficiază de ajutorul pentru consumatori vulnerabili, de ajutorul de încălzire ori de suplimentul financiar lunar pentru energie, potrivit avocatnet.ro.

Care sunt limitele de consum

În cazul energiei electrice, limitele de consum sunt cuprinse între 150 kWh și 1.000 kWh pentru toată perioada menționată anterior (valorile se însumează). Pe de altă parte, limitele de consum pentru gazele naturale sunt cuprinse între 100 m3 și 1.000 m3.

După cum spuneam, în cazul curentului electric, limita de consum este aceeași pentru fiecare din cele cinci luni, adică limita lunară de consum este de maxim 200 kWh. Ei bine, în cazul gazelor, limita variază de la o lună la alta. Mai exact, acestea vor fi în felul următor: 150 m3 – noiembrie; 250 m3 – decembrie; 250 m3 – ianuarie; 200 m3 – februarie; 150 m3 – martie.

Cine sunt consumatorii casnici

Potrivit Legii nr. 123/2012 cu privire la energia electrică și gazele naturale, consumatori casnici sunt persoanele care cumpără curent electric sau gaze pentru consumul propriu al locuinței. Așadar, este exclus consumul pentru activitățile profesionale sau comerciale.

Cine sunt românii care pot beneficia de compensarea facturilor la curent și gaze
Cine sunt românii care pot să beneficieze de compensarea facturilor la curent și gaze

Ce valoare are compensația

Ei bine, în ceea ce privește nivelul compensației primite, aceasta se face în funcție de tipul de consum vizat. Mai exact, consumatorii casnici de curent electric vor putea beneficia de o compensare de până la 0,21 de / kWh, iar pentru facturile de la gaze naturale, ajutorul va fi de 25% din valoare facturii lunare.

Cum poți afla dacă te încadrezi în limitele de consum

Poți să vezi dacă de încadrezi în limitele de consum prin citirea regulată a contoarelor. De asemenea, dacă consumul de energie electrică și gaze nu s-a schimbat foarte mult, poți să verifici consumurile din aceeași perioadă a anului precedent, potrivit sursei citate.

Ce trebuie să faci pentru obținerea compensării facturilor

Ei bine, pentru a obține aceste compensări pentru facturi nu trebuie să faci mare lucru. Mecanismul de compensare este unul extrem de simplu, iar compensarea va fi făcută de către furnizor direct pe factura lunară. Așadar, consumatorii casnici nu trebuie să facă nimic din acest punct de vedere, doar să aibă grijă să se încadreze în limitele de consum impuse de autorități.