Home » Când, unde, cum » Cine sunt tinerii din România care vor primi bani de la stat pentru a-și cumpăra calculatoare noi

Cine sunt tinerii din România care vor primi bani de la stat pentru a-și cumpăra calculatoare noi

Alexandru Cazacu / 09.07.2021, 14:27
Cine sunt tinerii din România care vor primi bani de la stat pentru a-și cumpăra calculatoare noi

Vești bune pentru peste 2.000 de elevi și studenți din România, care vor primi anul acesta bani pentru a-și cumpăra un calculator nou. Cine sunt tinerii care vor primi bani de la stat pentru achiziționarea unui computer nou, veți afla în următoarele rânduri.

Cine sunt tinerii care vor primi bani de la stat pentru a-și cumpăra calculatoare noi

Conform unui ordin al Ministerului Educației, aproximativ 2.200 de elevi și studenți vor primi bani în acest an pentru a-și achiziționa un calculator nou. Sumele primite de la stat pentru acest lucru vor putea fi folosite până la jumătatea lunii octombrie a acestui an. Acest program pentru cumpărarea unui calculator nou se desfășoară de aproape 20 de ani, în România.

Potrivit ordinului Ministerului Educației, 2.134 de tineri din România vor putea să își cumpere calculatoare noi până la jumătatea lui octombrie. Conform Legii nr. 269/2004, tinerii cu vârsta de până la 26 de ani, elevi sau studenți ai învățământului de stat sau particular acreditat, pot beneficia, în cadrul programului ”Euro 200”, de un ajutor de stat pentru unui calculator nou, în valoare de 200 de euro.

Este important să menționăm că termenul limită pentru depunerea cererilor a fost data de 15 iunie, iar beneficiarii vor intra în posesia bonurilor valorice în perioada 20 – 27 august. Totodată, utilizarea acestor bonuri va fi posibilă între 20 august și 15 octombrie 2021.

Elevii sau studenții care beneficiază de programul ”Euro 200”

După cum am menționat și mai sus, pot beneficia de acest ajutor tinerii cu vârsta de până la 26 de ani (elevi sau studenți) care vor să își achiziționeze un calculator nou și care provin dintr-o familie cu un venit pe membru de familie de până la 250 de lei.

Mai exact, ajutorul (echivalentul în lei al sumei de 200 de euro) se acordă o singură dată în cadrul unei familii, familii fiind considerate, pe lângă cele formate din soț și soție sau soț, soție și copiii lor necăsătoriți, și persoanele necăsătorite care locuiesc împreună cu copiii lor și ai fiecăreia dintre ele.

Cine sunt tinerii din România care vor primi bani de la stat pentru a-și cumpăra un calculator nou
Cine sunt tinerii din România care vor primi bani de la stat pentru a-și cumpăra un calculator nou

De asemenea, configurația minimă recomandată a calculatoarelor pentru cumpărarea cărora se acordă sprijinul financiar este:

  • pentru un calculator de tip desktop – procesor Dual Core sau echivalent; FSB minimum 800 MHz; frecvență procesor minimum 2.300 MHz; HDD minimum 250 GB; RAM tip DDR3 minimum 4 GB; unitate DVD; monitor LCD minimum 17“; tastatură, mouse optic;
  • pentru un laptop – procesor minimum Dual Core sau echivalent; frecvență procesor minimum 2.000 MHz; RAM tip DDR3 minimum 4 GB; HDD minimum 250 GB; diagonală minimum 15“; rezoluție minimum 1.366 x 768; DVD;
  • pentru un netbook sau echivalent – procesor Intel Atom sau echivalent; tip procesor minimum N450 sau echivalent; HDD SATA minimum 250 GB; RAM DDR3 minimum 1 GB; diagonală minimum 10“, potrivit avocatnet.ro.

Conform legislației în vigoare, stabilirea numărului de beneficiari ai programului ”Euro 200” se realizează în ordinea crescătoare a venitului brut lunar pe membru de familie, în limita sumelor alocate cu această destinație în bugetul Ministerului Educației și Cercetării.

Trebuie să menționăm faptul că, pentru obținerea ajutorului beneficiarii trebuie să întocmească o cerere conform modelului prevăzut în anexa nr. 2 la Hotărârea de Guvern nr. 1294/2004, pe care o depun la unitatea/instituția de învățământ la care este înscris elevul/studentul.