Home » Tehnologie & Știinta » Ce înseamnă, de fapt, Free Dos, denumirea pe care o vezi atunci când vrei să-ți cumperi un laptop sau un calculator

Ce înseamnă, de fapt, Free Dos, denumirea pe care o vezi atunci când vrei să-ți cumperi un laptop sau un calculator

Alexandru Cazacu / 05.05.2021, 12:35
Ce înseamnă, de fapt, Free Dos, denumirea pe care o vezi atunci când vrei să-ți cumperi un laptop sau un calculator

Calculatoarele sau laptopurile sunt unele dintre cele mai populare dispozitive folosite de oamenii din întreaga lume. Însă, acestea vin câteodată cu sistemul de operare Free Dos. Cu toate acestea, ce înseamnă Free Dos, denumirea pe care o vedem de obicei când dorim să achiziționăm un calculator sau un laptop?

Ce înseamnă Free Dos

Ei bine, este important să menționăm că Free Dos este un sistem de operare mai rudimentar, pentru computerele IBM. Acesta este compus din mai multe programe diferite, separate, și face parte din familia sistemelor DOS. De asemenea, sistemul de operare Free Dos a fost lansat la data de 2 ianuarie 2012, potrivit playtech.ro.

Sistemul de operare DOS suportă de obicei mai multe sisteme de fișiere și îi permite celui care îl utilizează să citească și să scrie date în fișierele de pe unitățile conectate la laptop sau PC și oferă utilizarea altor funcții ale dispozitivului.

Free Dos este un sistem de operare gratuit, similar cu MS-DOS, cu ajutorul căruia se poate instala sistemul de operare Windows de pe un CD bootabil. Pe lângă faptul că nu are o interfață grafică, Free Dos nu poate executa mai multe programe în același timp. Atunci când achiziționezi un calculator sau un laptop nou care are doar Free Dos, vei putea instala Windows de pe CD sau un stick de memorie.

De ce vin laptopurile cu Free Dos instalat

Se pare că producătorii acestor dispozitive au un acord cu Microsoft care îi împiedică să comercializeze laptopuri sau calculatoare fără un sistem de operare. Așadar, producătorii care oferă laptopuri fără o licență de Windows, includ de obicei un sistem de operare, precum Free Dos.

În acest fel, utilizatorii își vor putea porni laptopul sau calculatorul, să poată îndeplini câteva sarcini de bază sau să instalăm un sistem de operare Windows de pe CD sau USB.

Ce înseamnă Free Dos și de ce vedem denumirea atunci când cumpărăm un laptop
Ce înseamnă Free Dos și de ce îl vedem atunci când cumpărăm un laptop sau un calculator

Cum instalezi Windows pe un laptop Free Dos

Mai întâi, în momentul când pornești laptopul sau calculatorul îți va apărea după câteva secunde de încărcare un ecran negru pe care sunt afișate câteva opțiuni pe care nu trebuie să le selectezi. Mai departe, dacă ai un CD cu Windows sau un stick de memorie, când laptopul este pornit, poți să conectezi stick-ul USB sau să introduci CD-l cu sistemul de operare Windows.

Acum, trebuie să apeși lung pe butonul ”Power” (butonul de oprire sau pornire a laptopului) până laptopul se va închide. În continuarea, va trebui să aștepți câteva secunde și să repornești dispozitivul tău, apăsând constant pe tasta F9 sau pe tasta care va deschide Boot Manager (este diferită de la un dispozitiv la altul).

După ce ai făcut toate aceste operațiuni, acum îți va apărea Boot Manager, unde trebuie să selectezi una dintre unitățile disponibile. Dacă folosești un CD pentru instalarea Windows-ului, va trebui să alegi unitatea optică, iar dacă ai un stick, alege USB. Acum, nu mai trebuie decât să dai un restart la laptop sau calculator și operațiunea de instalare a Windows va începe.