Home » Când, unde, cum » Cine trimite de fapt mesajele Ro-Alert

Cine trimite de fapt mesajele Ro-Alert

Cojocaru Cristian / 22.09.2021, 13:39
Cine trimite de fapt mesajele Ro-Alert

Ro-Alert este un serviciu la nivel național prin care sunt transmise mesajele care avertizează populația cu privire la situațiile de urgență. Află cine trimite aceste mesaje și cum funcționează sistemul.

De unde vin mesajele Ro-Alert

Ro-Alert reprezintă un sistem implementat de către Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și cu ajutorul Serviciului de Telecomunicații Speciale. Astfel, prin O.U.G nr.72/2015 este permisă difuzarea de mesaje de tip Cell Broadcast pentru avertizarea populației în cazul situațiilor de urgență, după cum prevede legislația în vigoare.

Acest sistem reușește să transmită populației mesaje de avertizare în timp real cu ajutorul tehnologiei actuale din domeniile comunicațiilor și a tehnologiei informațiilor. Acest sistem este folosit în momentul apariției unei situații de urgență majore în care atât viața cât și sănătatea cetățenilor ar putea fi afectate.

Dintre aceste situații fac parte calamitățile naturale, fenomenele meteo extreme, inundațiile dar și dezastre care au proveniență dintr-o eroare umană. Sistemul poate selecta anumite zone geografice, iar cu ajutorul celulelor radio ale operatorilor de telecomunicații sunt transmise în mod automat mesaje tuturor celor care dețin un telefon mobil și se află în zona respectivă.

Aceste mesaje de tip Cell Broadcast sunt transmise doar telefoanelor care suportă această tehnologie, în prezent, majoritatea telefoanelor dispunând de aceasta. Prima dată când a fost utilizat sistemul Ro-Alert a fost în luna septembrie a anului 2018, iar de atunci, populația este informată de existența unui pericol, fiind capabil să ia toate măsurile necesare pentru a se proteja.

mesajele ro alert
Sistemul Ro-Alert a afișat un mesaj mai puțin normal cu privire la un pericol

Mesajul sfidător transmis prin sistemul de avertizare

Un mesaj mai puțin obișnuit a venit prin sistemul Ro-Alert. În mesajul respectiv era anunțată prezența unui urs pe o stradă a Brașovului, punându-i într-o situație ciudată pe toți cei care au putut vedea mesajul. Destinatarii nu știau dacă este vorba despre o glumă sau un pericol real trebuia luat în calcul, având în vedere că mesajul provenea din partea serviciului.

În textul care apărea pe afișajele destinatarilor, apărea un mesaj care nu dădea o notă de seriozitate. Scris cu majuscule, mesajul ”URSU BAAA”, nu părea să fie unul serios și mai mult o glumă cu privire la prezența unui urs pe strada Stejărișiului din Brașov. Acest mesaj primit de către cetățeni a devenit viral într-un timp foarte scurt, pe rețelele de socializare.

În acest sens, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Brașov a lansat o anchetă. Astfel, a menționat un punct de vedere oficial din care reiese faptul că scopul mesajului a fost unul de informare și că, persoana care a transmis acest mesaj a adăugat din greșeală avertismentul ”ursu baaa”. Totodată, instituția a mai transmis că respectivul angajat care este responsabil de transmiterea mesajului este acum cercetat disciplinar.

Dacă pentru unele persoane, mesajul în sine a fost unul amuzant, pentru cei care au avut de-a face cu o astfel de situație limită în viața lor, mesajul a fost considerat unul sfidător. Este și cazul unei femei care, în trecut, în momentul în care a ajuns acasă și a deschis portiera mașinii, a întâlnit o ursoaică. Femeia a afirmat că: ”Este sfidătoare la adresa noastră. Nu există o modalitate atât de grobiană de a te adresa”. Acesta nu a fost singurul mesaj transmis de către locuitorii zonei care, la rândul lor au transmis că  este” o bătaie de joc și o situație de mișto” sau că ”a fost stupefiant să vezi pe telefon Ursul, băă. În contextul în care a fost lângă mine”.