Home » Cum să faci orice » Ce e bine să faci dacă întâlnești un urs în drumeție. Obiectul care nu trebuie să îți lipsească din rucsac

Ce e bine să faci dacă întâlnești un urs în drumeție. Obiectul care nu trebuie să îți lipsească din rucsac

Manolică Anca / 09.08.2021, 13:01
Ce e bine să faci dacă întâlnești un urs în drumeție. Obiectul care nu trebuie să îți lipsească din rucsac

Deși la prima vedere ar părea „jucăuși”, iar tentația de a-i fotografia este mare, experții în silvicultură susțin că interacțiunea cu animalele salbatice în mediul lor natural, chiar și pui, este, de cele mai multe ori, fatală. Află ce e bine să faci dacă întâlnești un urs în drumeție.

Ce e bine să faci dacă întâlnești un urs în drumeție

Peste 6.000 de urşi trăiesc în pădurile din țară, deşi acestea mai permit prezenţa a doar 4.000 de animale după defrișările masive care au avut loc în ultimii ani. Din acest motiv, urșii sunt tot mai des văzuți în preajma pensiunilor ori a drumurilor intens circulate, într-o permanentă căutare de hrană.

Sunt multe zone în România în care, deja de ani buni, apariția urșilor la tomberoanele de gunoi nu mai este un lucru ieșit din comun. Însă, adevărata problemă apare atunci când aceștia ajung în zonele mult mai joase, intrând în orașe și atacând oamenii. Din aceste motive, turiștii care se aventurează pe potecile de munte trebuie să fie mereu informați și pregătiți pentru o eventuală o întâlnire cu animalele sălbatice.

Ce obiect nu ar trebui să lipsească din rucsac

Specialiștii avertizează că pericolele din pădure sunt multe. Mai ales în zonele de mare altitudine, care nu sunt marcate de salvamontiști. Astfel, în cazul unei întâlniri neașteptate cu ursul, aceștia ne recomadă să nu îi hrănim sub nicio formă și să avem la îndemână un fluier, spray pentru urși, chiar și petarde.

Ce e bine să faci dacă întâlnești un urs în drumeție
Ce e bine să faci dacă întâlnești un urs în drumeție

Sorin Duță, un drumeț de 56 de ani, care a luat la pas potecile munților de mic, spune că, de-a lungul timpului, s-a văzut nevoit să inventeze fel și fel de mijloace care să țină departe animalele sălbatice. Așadar, nu pleacă niciodată într-o drumeție fără o petardă în buzunar. Mai mult, spune că nu de puține ori a întâlnit oameni care aveau legați clopoței de rucsac, pentru a face zgomot în permanență.

Sfaturi de care să ții cont

Laurențiu Paraschiv, coordonator Salvamont Bușteni, spune că nu trebuie să ne panicăm în aceste situații critice și să tratăm totul cu calm. Este important să observăm dacă ursul este agresiv, dacă pur și simplu e în trecere sau mănâncă. Ulterior, încercăm să ne retragem foarte ușor, dar cu fața spre urs, fără a ne uita în ochii lui. Recomandarea lui este să avem cu noi un fluier, un spray de urs și, sub nicio formă să nu ne aventurăm singuri în pădure.

În cazul turiștilor care campează. aceștia trebuie să fie atenți să nu depoziteze mâncarea în cort. Aceasta ar trebui pusă în copac, la o distanță de aproximativ 100 m de cort.

„Pentru că capacitatea de suport a pădurii este limitată, ursoaicele cu pui, care voiau să își ferească puii, urșii mai slabi au fost împinși în intravilanul localităților, în stațiile agricole, unde bineînțeles că au ajuns să fie în conflict cu omul. Ursul trebuie lăsat în pace. Este un animal mult mai puternic decât omul și poate crea surprize total neplăcute.”, spune Ovidiu Ionescu, profesor în cadrul Facultății de Silvicultură și Exploatări Forestiere, potrivit Digi24.

În țara noastră, numărul oamenilor uciși de urși este într-o continuă creștere. În 2019 au existat 8 victime, iar în 2020, 12. Anul acesta, cinci persoane și-au au murit în urma întâlnirilor cu urșii.